"Roodpoten, witvleugels en witwangen"

Zaterdag 17 mei 2008


Het weer is donker en af en toe vallen er wat spatten regen, maar dat kan vreugde geenszins bederven als ik samen met Wouter Teunissen, Frank van Duivenvoorde en Ben Wielstra het weggetje door het Fochteloërveen op loop. We zien namelijk direct grote aantallen roodpootvalken in de toppen van (meest) dode bomen zitten. Fantastisch! De vogels slapen of poetsen wat aan hun verenkleed.

Roodpootvalk_080517_4_3
Roodpootvalken

Voorlopig zullen ze nog niet gaan jagen, want de libellen waar ze dol op zijn, zijn ook nog in rust.


Witsnuitlibel_080517_1

Witsnuitlibel


Af en toe zijn er een paar vogels die zich verplaatsen, maar verder rusten de vogels vooral. We tellen 31 tot 34 exemplaren in alle denkbare kleden. Een aantal vogels zit wat dichter langs de weg en laat zich echt geweldig bekijken.


Roodpootvalk_080517_1

Roodpootvalken (vrouwen)


Roodpootvalk_080517_5

Roodpootvalken (mannen)


Naast de gebruikelijke vogels als blauwborst, rietgors, geelgors, grasmus en koekoek horen en zien we ook een watersnip baltsen. Lang geleden dat ik dat in Nederland heb meegemaakt. Erg leuk!


Watersnip_080517_1

Watersnip


Na een “piep” van Rommert Cazemier: “Terekruiter bij Ezumakeeg” besluiten we te vertrekken. Bij Huis ter Heide wijst Wouter ons op een van een weiland opvliegende kraanvogel. De vogel verdwijnt in noordelijke richting. Alweer een mooie waarneming!

Bij Ezumakeeg blijkt de Terekruiter helaas te zijn verdwenen, maar we vermaken ons prima met tientallen Temminck strandlopers, bontbekplevieren, kleine en bonte strandlopers strandlopers, enkele kanoeten, groenpootruiters, bosruiters, kemphanen enz.

Kemphaan_080517_1
Kemphaan

Temmincks_strandloper_080517_1
Temminckstrandloper

Nadat we zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van het gebied hebben afgespeurd en we wat hebben bijgepraat met een groep vogelaars uit het “Haagse” (Rinse, Vincent, Rob en Nelis) en Kees en Bertus besluiten we wat andere gedeeltes van het Lauwersmeergebied te gaan bekijken. Zo vinden we in de Bantpolder een paartje Noordse sterns en na een telefoontje van een andere groep vogelaars (Dick, Niels, Rob en Sven) een jagende visarend boven het Nieuw-Robbengat.

Bij het Jaap Deensgat is het gezellig druk in de hut. Bovendien is het binnen droog. Qua vogels is het er wel rustig, maar met een zomertaling, twee eerste winterkleed dwergmeeuwen, een zomertaling, een jonge slechtvalk, een rouwkwikstaart en een reuzenstern is het er toch goed toeven.


Reuzenstern_080517_1

Reuzenstern


We besluiten terug te gaan naar De Keeg in de hoop dat de Terekruiter nog een keer opduikt, maar helaas…….

Een “piep” van Alwin Borhem: “witvleugelsterns bij Hoogkerk” doet ons besluiten het Lauwersmeer te verlaten en koers te zetten naar Groningen. Vlak voor Dokkumer Nieuw Zijlen weer een “piep”. Opnieuw een “piep” van Rommert Cazemier: “witwangsterns” in het Lauwersmeergebied. Snel de auto gekeerd en terug naar Oostmahorn waar bij Bochtjesplaat de twee witwangsterns al snel worden gevonden. De vogels vliegen in een groep van enkele tientallen dwergmeeuwen en laten zich ondanks de betrekkelijk grote afstand erg leuk zien!

Bij de vloeivelden bij Hoogkerk zijn de witvleugelsterns ruim een half uur later ook snel gevonden. Prachtig hoe deze vogels boven het achterste vloeiveld aan het foerageren zijn!

Omdat we de roodpootvalken niet hebben zien jagen, rijden we terug naar het Fochteloxc3xabrveen. Onderweg begint het opnieuw te regenen, waardoor de hoop om op libellen jagende roodpootvalken wel wat afneemt. Gelukkig zijn de vogels, we tellen er nu minstens veertien, nu wel een stuk actiever dan vanochtend, maar het jagen beperkt zich toch tot het zich uit de bomen of struiken laten vallen en zo een libel te verschalken. Wel een erg leuk gezicht! Bovendien verplaatsen de vogels zich ook zo nu en dan en wordt er soms een beetje geruzied over de beste plekken.


Roodpootvalk_080517_2

Roodpootvalk (adulte man)


Roodpootvalk_080517_6_2

Jong vrouwtje


Roodpootvalk_080517_7


Roodpootvalk_080517_8_2

Jonge mannetjes


Tegen vijven begint de regen te intensiveren en we besluiten huiswaarts te keren. Tijdens de terugweg laten we de dag nog enkele malen de revue passeren: wat een geweldige dag hebben we beleefd: witwang- en witvleugelsterns en meer dan dertig roodpootvalken! Een dag om niet snel te vergeten!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op "Roodpoten, witvleugels en witwangen"

  1. Pingback: Roodpootvalk in de AWD | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s