Roodkeelpieper!

Zaterdag 24 mei 2008

Het is kwart over zes als ik samen met Ben Wielstra de parkeerplaats bij Plan Roerdomp in de Flevopolder op draai. We drinken een kop koffie, waarna we tegen half zeven door het klaphek het natuurontwikkelingsgebied in lopen. De telescopen worden opgesteld en we scannen de platen en de plassen en noemen de soorten die we in beeld krijgen: zomertaling, geoorde fuut, dwergmeeuw, groenpootruiter, kleine plevier, bosruiter, bontbekplevier, ………………. Het opnoemen en elkaar aanwijzen houdt prompt op als zich met “psiii, psiii” een luid roepende roodkeelpieper meldt! Geweldig! De vogel vliegt op enkele meters over ons hoofd en valt in op een slikplaat, waar hij direct door de zuring aan het oog wordt onttrokken.

Roodkeelpieper_080524_3_2

Het duurt ruim twintig minuten, voordat de roodkeelpieper uit de begroeiing tevoorschijn komt. Hij gedraagt zich erg “skulkerig”, maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk! Tegen zeven uur besluiten we de vogel te piepen. Elke zichzelf respecterende vogelaar is in deze tijd van het jaar toch al lang in het veld ;-)). We houden ondertussen de vogel goed in de gaten.

Roodkeelpieper_080524_4

De roodkeelpieper is onregelmatig in beeld, want hij zoekt telkens de beschutting van de zuring weer op, maar we krijgen hem toch mooi te zien en horen hem zelfs wat zingen! Toch redelijk uniek in Nederland! Voordat de eerste twitchers verschijnen, vliegt de vogel twee maal op. Eenmaal maakt bij een grote ronde en lijkt hij zelfs iets van een baltsvlucht te maken en een andere keer maakt hij een soort looping, maar gelukkig landt hij telkens weer tussen de zuring op het eilandje.

Roodkeelpieper_080524_1

Tegen acht uur vliegt de roodkeelpieper op en verdwijnt in zuidelijke richting. Zo’n tien waarnemers hebben enorm genoten van deze fantastische vogel. Uiteraard “piep” ik de vogel af, zodat andere vogelaars weten dat ze niet meer voor de roodkeelpieper naar Plan Roerdomp hoeven te komen.

Roodkeelpieper_080524_2_2
Roodkeelpieper

Ben en ik rijden naar de Ibisweg en speuren een kleine twee uur de omgeving tussen Tureluur-, Dodaars-, Grutto-, Kluut- en Ibisweg af in de hoop grauwe kiekendieven in de kijker te krijgen, maar ondanks het feit dat ze hier de afgelopen week enkele malen zijn waargenomen, lukt het ons niet deze in Nederland zeldzame roofvogels te zien. Blijkbaar hebben ze nog geen territorium betrokken. We zien wel een vrouwtje bruine kiekendief en verscheidene buizerds, waarvan één een wat afwijkend verenkleed heeft, waardoor de adrenaline een tijdje wat harder gaat stromen.

Een rondje om de Oostvaardersplassen levert de gebruikelijke soorten op. Zo zingen er op heel wat plekken bosrietzangers, kleine karekieten, rietzangers, rietgorzen, groenlingen, putters en spotvogels. Vanaf beide Praambulten zien naast de grote grazers, grote zilverreigers, buizerds, bruine kiekendieven, veel slobeenden, twee tapuiten en lepelaars.

Vos_080524_1
Eén van de vier jonge vossen bij de Kleine Praambult

Langs het pad naar vogelkijkhut De Krakeend ontmoeten we een vrouw blauwborst met voer in haar snavel. Hier roepen en zingen een stuk of vier matkoppen. De buidelmees kunnen we helaas niet vinden.
Langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum zingt een boompieper even verderop vliegt een appelvink.

Kleine_plevier_080524_1
Kleine plevier op de slikplaat voor vogelkijkhut De Kluut

Boven de bomenrij ten zuiden van de Keersluisplas cirkelt een smelleken.
Ook het Jan van de Boschpad brengt ons geen spreekwoordelijke krenten. Al is een appelvink altijd leuk natuurlijk! Naast de gebruikelijke lepelaars en grote zilverreigers zien we hier helaas ruim honderdtwintig grutto’s en een kleine dertig tureluurs: ongetwijfeld uitgemaaide vogels! Schande!
We rijden naar de Hilversumse Bovenmeent waar een stevige wandeling niet meer oplevert dan drie purperreigers en een zwarte stern. Zwarte sterns zien later ook bij de Waverhoek. Hier jaagt ook een boomvalk, foerageren drie zomertalingen, een smient, twee kemphanen, achttien tureluurs, drie kleine plevieren en ook al weer ruim dertig grutto’s.
Ondanks het feit dat we na de waarneming van de roodkeelpieper geen “harde soorten” meer hebben gezien, rijden we met een brede grijns op onze gezichten naar huis.Drie keer raden waarom!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Roodkeelpieper!

  1. Pingback: Rode Rotslijster in Groningen! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s