“De schone slaper”

Maandag 26 mei 2008

Als ik ’s morgens om zeven uur mijn telefoon in mijn broekzak wil stoppen zie ik dat ik meer dan dertig gemiste oproepen heb! Wat is er aan de hand? Gauw kijk ik naar mijn e-mail: DWERGOORUIL in Noordwijk! Verschrikkelijk! Normaal ben ik blij dat ik altijd als een blok in slaap val, maar nu……………………..! Ik heb een DWERGOORUIL gemist op tien kilometer van mijn woonplaats!!
Ik bel snel met een vogelkennis van wie ik weet dat hij altijd vroeg op is en hij vertelt me het hele verhaal. Een dwergooruil heeft vannacht bij de ingang van de Willem van den Berghstichting bijna onafgebroken zitten roepen. “Al je vogelmaten hebben om beurten geprobeerd je te bereiken, maar ja ……….

De voorgeschiedenis:

Annelies Marijnis fietste op 22 mei jl. na een gierzwaluwinventarisatie langs de Willem van den Berghstichting toen ze een geluid hoorde wat haar sterk aan dat van een dwergooruil deed denken. Ze kon “vroedmeesterpadx” niet helemaal uitsluiten, maar het feit dat het geluid van een bepaalde hoogte kwam, leek het niet echt aannemelijk te maken dat het om een pad ging. Ze meldde dit verhaal op het forum van de Noordwijksevogelwerkgroep. Bas van der Burg reageerde op het bericht, maar was zondagavond 25 mei pas in de gelegenheid om te gaan luisteren. Om half elf hoorde hij tot zijn grote vreugde een dwergooruil roepen. Direct alarmeerde hij zijn vogelvrienden en andere de lokale vogelaars, waarna de vogel om 23.22 uur gepiept werd. Met als gevolg dat zo’n dertig vogelaars een onvergetelijke avond hadden. Hulde voor Annelies en natuurlijk ook voor Bas!!

De hele dag heb ik een gevoel van spanning bij me en dat heeft niets te maken met het feit dat mijn leerlingen vandaag eindexamen Engels moeten doen. Maar goed, vanavond komt de herkansing!

In de loop van de dag stijgt de spanning tot grote hoogte en ik ben dan ook blij als ik, nadat ik Wouter Teunissen heb opgepikt, om kwart voor negen het terrein van de Willem van den Berghstichting op loop. Uiteraard zijn we niet de eersten. Er staat al een mannetje of veertig te wachten.

Vogelaars bij de dwerguil

Vogelaars bij de dwergooruil

Een twitch als deze heeft ook altijd een hoog reüniegehalte en het is dan ook bargezellig! Om kwart over negen wordt er om stilte gevraagd en lopen we in alle rust in colonne naar de plek. Een vreemde gewaarwording om het terrein waar ik meestal als stagebegeleider kom op deze manier te betreden.
Na een paar minuten lopen zijn we op de locatie. Enkelen speuren hoopvol de bomen af: je weet maar nooit. Een “dwergooruil zien” is iets wat in Nederland maar weinigen gegeven is, maar de vogel wordt nog niet gevonden. Inmiddels groeit de groep aan tot ruim tweehonderd en vijftig vogelaars. Een echte “mega-twitch” dus! Er worden heel wat handen geschud, schouderkloppen worden uitgedeeld, oude verhalen opgehaald en er wordt stevig gelachen.

Vogelaars bij de dwergooruil

Vogelaars bij de dwergooruil

Het duurt tot het echt donker is, voordat de eerste roepjes (een korte en een wat langere strofe) worden gehoord en de groep als één man in stilte richting de plek, waar het geluid vandaan komt, loopt. Omdat de dwergooruil zich enkele malen verplaatst, verplaatst de groep zich ook nog een paar keer. Zelf kies ik er uiteindelijk voor om me wat af te zonderen en zo geen last te hebben van schuifelende voeten, gefluister, gehoest en al die andere geluiden die bij een grote groep mensen horen.
Om tien voor elf gaat de dwergooruil echt los en zingt hij bijna continu totdat de regen er even na elven een eind aan maakt. Ongelooflijk, wat regen met vogelaars doet, want binnen de kortste keren staan we er nog maar met een man of twintig. We kletsen en genieten nog wat na. De twitch is prima verlopen en ik ben erg blij met deze waarneming! Weer een nieuwe soort op de Nederlandse lijst en wat voor één!

Geluidsopnames gemaakt door Kasper Hendriks te beluisteren via deze link: http://waarneming.nl/wn_details.php?id=4378719

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s