Top of Holland Bird Race

Zaterdag 31 mei 2008

Tijdens de Top of Holland Bird Race: winnaar met de Kleine Geelpootruiter!!

Omdat we deel nemen aan de “Top-of-Holland-Bird-Race” vertrekken we (Frank van Duivenvoorde, Ben Wielstra, Wouter Teunissen en ondergetekende) rond vier uur richting het Lauwersmeergebied. De bedoeling van deze race om op zaterdag 31 mei van 00.00 tot 19.00 uur met verschillende teams/deelnemers zoveel mogelijk vogels te zien in de drie noordelijke provincies: Drenthe, Friesland en Groningen. Het gaat om de langste daglijst en de ontdekking van de meest zeldzame soort. Een echte uitdaging dus!
Zo gauw we via de A6 bij Lemmer de provincie Friesland inrijden, wordt de turflijst te voorschijn gehaald en worden de eerste soorten genoteerd.
Tegen half zeven arriveren we op de parkeerplaats bij Bungalowpark Suyderoogh waar we eerst even het caffexefnetekort aanvullen. Bij de ingang van het park zit een gekraagde roodstaart te zingen. Even later arriveert Sjaak Schilperoort, die op Camping De Pomp heeft gebivakkeerd en ons al lekker maakt met verhalen over wakker gezongen worden door wielewalen en zomertortels.
We lopen het terrein van het bungalowpark op waar we tot onze verbazing een sijsje horen. Even later zien een prachtig mannetje in de bomen zitten. Een stukje verderop vliegt een ijsvogel voor ons langs. Na vijf minuten staan we voor een sloot en blijkt dat we niet verder kunnen richting het gebied met de intrigerende naam “Achter de Zwarten”. Het GPS-apparaat van Sjaak biedt uitkomst.
Als we door het Ballastplaatbos lopen, worden we begeleid door minstens twee zingende wielewalen en zien we een prachtige bruine vorm koekoek in een struik zitten.
Helaas is het nogal heiig en dat maakt het afspeuren van de op redelijk grote afstand liggende slikplaten en plassen bij Achter de Zwarten er niet gemakkelijker op. Naast de te verwachten soorten vinden we onder andere een paartje pijlstaart, wat dwergmeeuwen, een groenpootruiter, een zwarte ruiter, kemphanen en twee zomerkleed goudplevieren. Op de terugweg door het bos scoren we nog twee appelvinken.
Aangekomen bij de Ballastplaat zien we hoe een onvolwassen zeearend richting noord vliegt. Een mooie waarneming, die we ook maar even doorgeven aan Martijn Bot, een van de organisatoren van de “Top-of-Holland-Birding-Race”.
Nadat we op verschillende plaatsen langs de oostkant van het Lauwersmeer zijn gestopt, lopen we naar de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat.Hier staan twee prachtig grote zilverreigers in broedkleed hun veren te poetsen en kunnen onder andere kolgans, lepelaar en zomertaling op de lijst worden bijgeschreven.

Zomertaling_080531_1
Zomertaling

Mijn “bolide”, een Suzuki Wagon R, wordt afgetankt in de Haven van Lauwersoog. Terwijl ik tank, schuimen de anderen het terrein af. We willen net weer instappen als Sjaak roept: “Hebben jullie de zwarte roodstaart gehoord?” Dat hebben we niet en we stappen dus weer uit. Na een minuut of vijf heeft de vogel zich nog niet laten horen. Precies op het moment dat we zeggen “laten we maar gaan” begint de vogel weer te zingen!
Bij de parkeergarage bij het “Veer Lauwersoog-Schiermonnikoog” zingt even later nog een zwarte roodstaart. Voor de sluizen wordt alleen de eider (2v, 1m) aan de daglijst toegevoegd.
We rijden naar de Bantpolder waar een prachtige Noordse stern als eerste door Ben, die waar hij ook is altijd op “zeevogels” let, wordt opgepikt. Verder zien we hier de enige tapuit van de dag.
De wandeling over het buitendijkse gebied bij Paessens levert niet de hoeveelheden steltlopers op waar we op hoopten, maar we kunnen toch zilverplevier, kanoet, rotgans en rosse grutto aan de daglijst toevoegen. In het dorpje zelf zingt een groenling.

Top_of_holland_bird_race_2008_08053
Het wad wordt afgespeurd door vlnr. Ben, Wouter, Sjaak en Frank.

Dé steltloperplek van het Lauwersmeergebied, de Ezumakeeg, ligt er ten opzichte van twee weken geleden een stuk rustiger bij. Het waterpeil is een stuk lager, waardoor grote stukken slik echt zijn opgedroogd. Wellicht zijn er hierdoor er heel wat minder steltlopers, dan de afgelopen periode. Er zijn nog wel behoorlijk wat bontbekplevieren, verder vinden we wat nieuwe soorten voor de daglijst: krombekstrandloper, kleine strandloper en bosruiter.
Bij het noordelijk gedeelte wordt de eerste watersnip van de dag gezien. Ook scharrelen hier twee zomerkleed kleine strandlopers, een kanoeten drie goudplevieren (waarvan één nog praktisch helemaal in winterkleed) rond. Een Noordse stern zit af en toe op een slikplaat en vliegt ook op enkele meters over onze hoofden.

Noordse_stern_080531_1
Noordse stern

Op een gegeven moment valt Frank’s oog op een verresteltloper, die er toch wel wat anders uitziet dan het andere spul dat er rondscharrelt. Gauw worden alle kijkers gericht. We zien een ranke steltloper,die slanker oogt dan een tureluur. Het beestje heeft een lang gerekt achterlijf, (wat vooral opvalt als hij foerageert), een heel fijne, rechte snavel en langepoten. “Poelruiter” wordt er geopperd, maar als de vogel opvliegt, zien we een witte, vierkante stuit en geen lange, smalle rugwig. Ook zien lange vleugels met donkere handpennen en dan vallen de puzzelstukjes op zijn plaats: kleine geelpootruiter! Wat een klapper op een dag als vandaag! De adrenaline knalt door onze lijven!
Gelukkig komt de vogel dichterbij gevlogen en kunnen we de slanke hals en de lange vleugels met de donkere hand- en (binnenste) armpennen zien. De vogel landt op zo’n vijftig meter afstand en we zien nu ook de witte vlekjes op de bovendelen, de vaag gestreepte borst en de gele poten waar het beestje zijn naam aan heeft te danken. We hebben ruim een minuut de tijd om nog wat details op de “harde schijf” op te slaan en om wat bewijsplaatjes te maken. Dan vliegt de vogel op en verdwijnt in zuidelijke richting. Hij lijkt in te vallen in het gedeelte tussen Ezumakeeg-Noord en -Zuid. Terwijl we daar heen scheuren wordt snel het semafoonbericht samengesteld en piep ik de vogel.

Kleine_geelpootruiter_080531_1
Kleine geelpootruiter

Helaas kunnen we de kleinegeelpootruiter niet terugvinden, maar een kwartier later brengen David Uitdeweerd en Hans Pohlmann uitkomst. De vogel blijkt heel “sneaky” doorgevlogen te zijn naar het zuidelijke deel van het gebied en loopt daar op grote afstand te foeageren. Gelukkig is de kleine geelpootruiter op “jizz” nog wel te herkennen en kan hij in de loop vanmiddag nog door behoorlijk wat mensen worden getwitcht. Echt een supergave ontdekking waarvoor de credits horen bij de nestor van ons gezelschap: Frank van Duivenvoorde!

Kleine_geelpootruiter_080531_2_2
Kleine geelpootruiter

We blijven nog een tijdje staan om met de samengestroomde vogelaars het beestje te bekijken en wat bij te praten. Dan vervolgen we onze “Birding Race”.
We rijden naar Camping De Pomp, maar de zomertortels waar we op hoopten worden niet gevonden, wel zingen er twee spotvogels en een roodborst.
Een wandeling naar de Kollumerwaard waar eerder vandaag een woudaap was gehoord levert soorten als staartmees, boompieper en grauwe vliegenvanger op voor de daglijst. Een woudaap zelf wordt niet gevonden. Terug bij de parkeerplaats maakt Wouter ons opmerkzaam op een prachtig paapje.
Uiteindelijk keren we nog even weer terug naar De Keeg. De kleine geelpootruiter blijkt nog steeds aanwezig te zijn, maar de grote afstand in combinatie met de warmtetrilling maakt het waarnemen er nu niet gemakkelijker op.
Terwijl we nog even naar het noordelijk gedeelte rijden,waarschuwt Sjaak me met knipperende lichten. Snel zet ik de auto aan de kant. Sjaak wijst ons op een witgatje dat net is ingevallen in een slootkant. De vogel laat zich even leuk bekijken, maar besluit dan op te vliegen. Gezien de tijd van het jaar een leuke waarneming!
We sluiten de dag af bij het noordelijke gedeelte van de Ezumakeeg. De Noordse stern is nog steeds aanwezig en laat zich echt geweldig mooi bekijken, maar het meest genieten we van een groepje kemphanen dat druk aan baltsen is.

Kemphanen_080531_2

Kemphanen_080531_1
Kemphanen

Op de terugweg wordt de stand van “Top-of-Holland-Birding-Race” opgemaakt: we hebben in het Lauwersmeergebied maar liefst 119 soorten waargenomen met natuurlijk als de topper de kleine geelpootruiter!

Later die avond blijkt dat we daarmee ook nog eens de prijs voor het vinden van de beste soort te hebben gewonnen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Top of Holland Bird Race

 1. Hans Stel zegt:

  Hoi Luuk,
  Leuk om je weblog te lezen. Ik las dat je in de ENCI groeve bent geweest en daar de Oehoe hebt gespot. Geweldig. Ik heb vorige zomer de Oehoe in de Algarve mooi kunnen fotograferen (samen met een zeer goede natuurgids). Ik heb al jaren het plan om ook eens een bezoekje aan de ENCI groeve te brengen en om een of andere reden is het er nooit van gekomen. Binnenkort ga ik er dan toch heen. Misschien zou jij mij kunnen vertellen waar ik precies moet zijn? Hoe je er naar toe rijdt en welk pad ik dan zou moeten nemen? Al vast heel erg bedankt en veel vogelplezier toe gewenst!
  Groet,
  HAns

 2. Pingback: Kleine geelpootruiter op de Starrevaart! | VogelPunt

 3. Pingback: Breed- en blauwbekken tijdens Top of Holland 2015 | VogelPunt

 4. Pingback: Breed- en blauwbekken tijdens Top of Holland 2015 (The whole story) | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s