‘Toch naar De Keeg’

Zaterdag 28 juni 2008

De vale pijlstormvogel staat al jaren hoog op mijn verlanglijstje. Deze sterk bedreigde buissnavelige werd de afgelopen week twee keer gezien voor Nederlands kust: maandag vloog er een vogel langs Noordwijk en woensdag twee langs Camperduin. De laatste genoemde plaats is de beste plek in Nederland om deze pijlstormvogel te zien te krijgen en dat is dan ook precies de reden waarom Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen en ik ons om kwart voor zeven op de mooi gelegen telpost installeren. Op de telpost bevinden zich Thijs Fijen, Christian Brinkman, Teun van Kessel en Alwin Borhem. Allemaal met hetzelfde doel: het zien van een vale pijl. Voor Alwin is het helemaal van belang, want hij is erg fanatiek met zijn jaarlijst bezig. Het waait flink (zuidwest 6) en uit een dik wolkendek vallen het eerste uur wat buitjes.
Om tien voor half acht maakt Wouter ons opmerkzaam op een langs vliegende Jan-van-gent. Terwijl we deze vogel oppikken en volgen, roept Wouter: “Pijlstormvogel!” Direct gaat bij iedereen de adrenaline stromen. “Waar? Heb je een referentiepunt? Waar ten opzichte van de Jan? Is het een vale pijl?” Al snel hebben we de vogel allemaal in beeld. De “pijl” vliegt op een mooie afstand langs en is goed te zien. Hij is bijna helemaal zwartbruin (rompen oksels dus ook), heeft lange, smalle, puntige vleugels, een strakke buik, geen waarneembare pootprojectie en eenmaal blinken ook lichte(zilverkleurige) ondervleugeldekveren op. We moeten dan ook “helaas” vaststellen dat het niet om een vale (ook geen donkere), maar om een grauwe pijlstormvogel gaat. Nou ja, “helaas”, een grauwe pijlstormvogel in juni is ook heel uitzonderlijk. Zoals onze vogelvriend Ben Wielstra altijd zegt: “Een heel stoere waarneming!
Helaas vliegt er weinig noemenswaardig en na drie uur over zee kijken houden we het dan ook voor gezien. De komende maanden moeten we nog maar een paar pogingen doen om de vale pijlstormvogel in de kijker te krijgen.

We rijden naar De Putten waar we onder andere een eenzame lepelaar, steenlopers, scholeksters, tureluurs en grote sterns zien.

Grote_sterns_080628_1
Grote sterns en visdief

Leuk is het nest van een zilvermeeuw met twee, gezien de tijd van het jaar, nog jonge pullen.

Zilvermeeuw_pul_080628_1
Zilvermeeuw (pullen)

In de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder vinden we een prachtig steenuiltje. De vogel zit gewoon op een paaltje langs de kant van de weg, maar vliegt op als we stoppen. Gelukkig zoekt hij niet direct de beschutting van de nabijgelegen boerderij op, maar laat hij zich, zij het op betrekkelijk grote afstand, leuk bekijken. Na een minuut of tien vliegt de vogel naar de boerderij en verdwijnt daar onder het dakbeschot van een schuur. (Overigens voor ons een nieuwe plek voor steenuil in dit gebied.)

Steenuil_080628_1
Steenuil

Nadat we wat geïnundeerde bollenvelden hebben bezocht (kemphanen, kluten, tureluurs, grutto’s, witgat, oeverloper en bontbekplevier) rijden we naar de Nollen van Abbestede waar we een prachtig mannetje blauwe kiekendief (succesvol) zien jagen.

Blauwe_kiekendief_080628_1
Blauwe kiekendief (man)

In Den Oever zoeken we naar de gemelde witvleugelstern, maar helaas laat deze zich niet zien. Wel zien we zwarte sterns vliegen. Een bijna handtamme juveniele lepelaar lijkt zich niet al te best te voelen en direct komt er bij Wouter het echte “Lenie- Hart-gevoel” boven. Maar een reddingspoging blijkt uit niet nodig, want de vogel vliegt op en verdwijnt richting de broedkolonie.

Lepelaar_juveniel_080628_2
Wouter met “zielige” lepelaar.

Lepelaar_juveniel_080628_1
Lepelaar (juveniel)

Terwijl we bij de Stevinsluizen speuren naar een overzomerende grote en middelste zaagbek gaat de pieper: “Amerikaanse goudplevier, determinatie gewijzigd.” Even later gevolgd door: Aziatische goudplevier, determinatie vrij zeker, man, adult, zomerkleed.” Ik bel met de waarnemer Rommert Cazemier, die mij vertelt hoe de vork in de steel zit. Na zijn verhaal besluiten we om er op af te gaan. We zitten op zo’n anderhalf uur rijden van Ezumakeeg, dus het is te doen.

Bij aankomst zit de Aziatische goudplevier op grote afstand in het zuidelijke gedeelte van het gebied. We stellen onze telescopen op en gelukkig heb ik de vogel direct in het vizier. De zeldzame plevier is wat onrustig en vliegt enkele malen op, waarbij ondanks de afstand de grijze ondervleugels te zien zijn. Na een minuut kiest de vogel opnieuw het luchtruim en verdwijnt richting noord. Balen! Vooral voor Wouter die de zeldzame plevier nog niet eens in beeld heeft gehad.
We zoeken in de hoop dat de vogel weer is ingevallen bij het middengedeelte van De Keeg (vijf casarca’s), maar hier zien we geen Aziaat. Dus rijden we door naar noord, waar we van Hans Pohlmann horen dat de vogel weer in beeld is. Ondanks de afstand kunnen we de vogel mooi bekijken. Omdat deze zich heeft verplaatst, verstuur ik een Dutch Bird Alert met het juiste atlasblok, zodat vogelaars die aankomen direct naar de goede plek rijden. Ik probeer wat foto’s te maken, maar door de grote afstand, de warmtetrilling en de harde wind lukt het me niet om plaatjes te maken waarop de determinatiekenmerken duidelijk te zien zijn. Dan kan wel op foto’s die eerder die dag gemaakt zijn. Zie: http://www.dutchbirding.nl/.

(29 juni is de vogel ook nog aanwezig. Prachtig foto’s van via deze link: Cor Fikkert.)

Aziatische_goudplevier_080628_1
Aziatische goudplevier met kievit

Op het moment dat we naar huis willen gaan, krijg ik nog een telefoontje van David Uit de Weerd: in het zuidelijke gedeelte van De Keeg zitten nog twee grauwe
franjepoten. Met een “hit-and-run-actie” zien we op grote afstand twee prachtige vrouwtjes grauwe franjepoot rondscharrelen.

Grauwe_franjepoot_080628_1
Grauwe franjepoten (één links van de wintertaling en één links van de bergeend)

’s Morgens had Wouter al voorspeld dat we vandaag vast nog voor een goede soort naar het Lauwersmeer zouden moeten afreizen. Hij heeft gelijk gekregen. Helaas kwam zijn voorspelling dat het voor een witstaartkievit zou zijn niet uit, maar wie weet, moeten we daarvoor binnenkort toch weer naar De Keeg!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s