"Breedbekpolder?"

Maandag 21 juli 2008

Op deze zeer regenachtige dag brengen Margreet en ik toch een bezoek aan de Breebaartpolder. Deze polder zou je kunnen omdopen ‘Breedbekpolder’, want het is ongetwijfeld de beste plek in Nederland om breedbekstrandlopers te zien. Maar hoe ik ook speur vandaag, zie ik geen enkel spoor van deze zeldzame doortrekker. Waar het vorige week nog zo spannend vogelen was (Aziatischegoudplevier en breedbekstrandloper) is met dit mistroostige weer toch wel wat saai.
Het water staat vrij hoog en meeste steltlopers hebben hun heil op de hoger gelegen gedeeltes moeten zoeken.

Bonte_strandloper_080721_2
Bonte strandlopers, tureluur en krombekstrandloper

Net als vorige week maandag wemelt het opnieuw van de zwarte ruiters (>600) en er scharrelen ook wat andere steltlopers rond: kanoet (20), krombekstrandloper (40), bonte strandloper (250), rosse grutto (5), kluut (200), oeverloper (3), kemphaan (3), grutto (2) en groenpootruiter (2).

Zwarte_ruiters_080721_1
Zwarte ruiters

Als de regen intensiveert, houden we het voor gezien en vertrekken we richting het vestingstadje Bourtange. We rijden nog maar net als ik in de Johannes Kerkhovenpolder een prachtig vrouwtje grauwe kiekendief in de kijker krijg. Verder biedt het polderlandschap met dit slechte weer een troosteloze aanblik.

Op een droog moment zingt er in Bourtange bonte vliegenvanger. Aan de andere kant van het stadje zitten drie jonge grauwe vliegenvangers vanaf de nok van een dak te roepen om voer.

Grrauwe_vliegenvanger_080721_1
Grauwe vliegenvangers

Op weg naar de stad Groningen zien we langs de A7 in de omgeving van Foxhol een adult man grauwe kiekendief jagen. Wat zijn het toch een prachtige vogels!

In de avond bij Zuidbroek (het is inmiddels droog) zien we weer grauwe kiekendieven: twee adulte vrouwen en een juveniel met een wingtag (links blauw zonder opschrift; rechts blauw met zwart kruis).

Grauwe_kiekendief_adult_vrouw_080_2
Grauwe kiekendief (vrouw) met prooi.

Grauwe_kiekendief_juv_080721_2
Grauwe kiekendief (juveniel)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op "Breedbekpolder?"

  1. Matthijs Broere zegt:

    Ha Luuk,

    Jammer dat je hem gemist hebt! Wel leuk dat je de neuszadels hebt kunnen aflezen. 21 maart had ik met nog 2 mensen ook deze zadeltjes gezien, maar niet kunnen ontcijferen. Nu is het mysterie opgelost! Fijn, bedankt! Zie ook http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=44229

    Groeten,
    Matthijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s