Waterrietzanger in "de Noord"

Zaterdag 16 augustus2008

Het is bladstil weer, de zon schijnt en er hangt wat nevel boven het land. Kortom het weer is prachtig als ik samen met Ben Wielstra, Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen over het met ganzenpoep bezaaide fietspad naar de waterberging bij Twisk loop. Er vliegen wat gele kwikstaarten en een witgat over en we horen ganzen gakken en kluten roepen. Vier groenpootruiters komen met veel kabaal binnenvallen. Gisteren is hier een poelruiter gemeld. Zorgvuldig speuren we het gebied af. We zien watersnippen, kluten, kemphanen, oeverlopers, een bosruiter, een kleine plevier en een Temmincks strandloper, maar de poelruiter is niet meer te vinden.
Van de vijf lepelaars die hier de nacht hebben doorgebracht zijn twee juveniele exemplaren geringd (RYG / YfaL en aRL / YfLR).

Lepelaar_080816_1
Lepelaars met in deachtergrond een zomertaling

Bericht via Otto Overdijk

colourrings :RYG/YfaL

ringing place:NL  Onderdijk, Vooroever 5246N-0507E

ringing age :nestling

ringing date:20-06-08

sexe       :unknown      

colourrings :aRL/YfLR

ringing place:NL  Onderdijk, vooroever 5246N-0507E

ringing age :nestling   

ringing date:09-07-08

sexe       :unknown 

Terug bij de auto maak ik gauw een plaatje van een fuut meteen jong op z’n rug.

Fuut_080816_1
Fuut

We rijden door naar het natuurontwikkelingsgebied Dijkgatsweide. Het ‘miegelt’ hier van de vogels: groenpootruiters, kleine plevieren, tureluurs, witgatjes, bosruiters, een kleine zilverreiger, zwarte ruiters, kemphanen, gele en witte kwikken en zelfs een grote gele kwikstaart. De juveniele grauwefranjepoot blijkt nog steeds aanwezig te zijn.

Grauwe_franjepoot_080816_1
Grauwe franjepoot (juveniel)

Een groepje oever-, huis- en boerenzwaluwen hangtkortstondig boven het gebied. In deze groep ook een gierzwaluw. Leuk zijn de vijftien kruisbekken die constant roepend in zuidelijke richting vliegen.

In Den Oever blijkt het water al behoorlijk hoog te staan. Op ’t Schor wemelt het van de steltlopers.

T_schor_080816_2
Steltlopers op ’t Schor

Wulp_080816_1
Wulpen

In de Waddenhaven dobbert net als afgelopen woensdag een roodhalsfuut.

Roodhalffuut_080816_1
Roodhalsfuut

In de ruigte bevinden zich naast enkele tientallen kneuen ook een grasmus, een rietgors, een aantal graspiepers en een paapje. De graszanger die hier enkele uren later wordt ontdekt, hebben wij helaas niet gezien.

Sterns_080816_1
Sterns en bergeend

Op weg naar het Normerven treffen we ten westen van het buurtschap Oosterland een groep duizend klaaglijk roepende goudplevieren aan. Als de vogels worden opgeschrikt door een overvliegende buizerd vliegen ze in noordoostelijke richting vlak over ons heen. Prachtig!
De groepen steltlopers bij het Normerven en later ook de uitkijkpunten bij het Balgzand (Dam, Quarantaine en Van Ewijcksluis) worden zorgvuldig door ons afgespeurd.

T_schor_080816_1
Frank, Ben en Wouter op zoek naar ….

De vogels worden als het ware één voor één gecheckt, want het zou toch leuk zijn er een zeldzaamheid tussenuit te kunnen halen. Helaas is het inmiddels afgaand water,waardoor de steltlopers op steeds grotere afstand komen te zitten en de kans op het vinden van een ‘goede soort’ steeds kleiner wordt.

Rosse_grutto_080816_1

We besluiten de Waddenkust te verlaten en wat geïnundeerdebollenvelden af te rijden. Dit levert op een veld langs de Korte Belkmerweg een nieuwe soort voor de ‘Escape-lijst’ op: een coscorabazwaan. De kleinste zwaan van de wereld, die voorkomt in Zuid-Amerika en op de Falkland-eilanden.

Coscorobazwaan_080816_3
Coscorabazwaan

De geïnundeerde akkers rond Keinse, Groote Keeten en De Stolpen geven overal hetzelfde beeld: veel kieviten en wat lepelaars, plevieren, ruiters en kemphanen. Een kavel net ten noorden van Burgervlotbrug blijkt favoriet bij de goudplevieren. Ruim duizend zitten er! In het zonnetje zie je direct waaraan deze prachtige plevieren een naam te danken hebben. Schitterend!

Goudplevier_080816_1
Goudplevieren

In de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder zitten op de twee bekende plekken steenuilen te zonnen.

Steenuil_080816_1

Steenuil_080816_2a
Steenuil

Eerder vandaag zijn er zowel bij de Abtskolk als bij de Bakkersdam waterrietzangers gezien. Een zoektocht op de eerstgenoemde plek levert helaas geen ‘waterrieten’ op, maar bij de Bakkersdam is het vrijwel direct raak. We horen een vogel roepen en daarna hebben we hem kort in beeld. Gelukkig lang genoeg om door de telescoop heel snel een bewijsplaatje te maken. De waterrietzanger is erg ‘lastig’. Af en toe horen we zijn harde roep (‘Tsjak’), waarop de vogel zich meestal direct verplaatst, maar na de vlucht verdwijnt hij vrijwel direct weer in de vegetatie.

Waterrietzanger_080815_1
Waterrietzanger (juveniel)

We besluiten de dag op de Hondsbossche Zeewering. In de twintig minuten dat we over zee kijken is het één moment spannend. We zien op grote afstand een vogel keilen, maar we kunnen niet met zekerheid vaststellen of het om een jager of een pijlstormvogel gaat. Met een laatste groet naar de grijze zeehond, die af en toe proestend boven komt, vertrekken we om half vier tevreden naar huis.

Gewone_zeehond_080816_1
Grijze zeehond

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s