“Aziaat gedipt, Afrikaan gescoord”

Zaterdag 15 november 2008

Na lang wikken en wegen besluit ik om niet naar de woestijntapuit (een nieuwe jaarsoort voor me) bij Schoorl te gaan, maar samen met Frank en Rein op zoek te gaan naar de Aziatische goudplevier op Tholen. Voor Rein is dit nog een “lifer” en dat gaat wat mij betreft voor het “zelf-scoren” van een jaarsoort.
Van kwart over acht tot half twaalf stropen een poldertje ten noordwesten van Sint-Maartensdijk af. Rijdend over de Tweede Dijk zien we een voor ons uit vliegende houtsnip. Leuk! Na enige tijd vinden we een groep van zo’n 600 rond vliegende goudplevieren boven wat geploegde akkers op de hoek Zuidmoerse weg x Nieuweweg. Hier zou de “Aziaat” toch tussen moeten zitten. Helaas weigeren de vogels naar beneden te komen en op een gegeven moment houden we het voor gezien.
Een andere “lifer” voor Rein bevindt zich in België: een arendbuizerd. Op 1 november heb ik de vogel samen met Frank heel kort in de kijker gehad (zie: Vogelpunt).  Het lijkt ons een goed idee een tweede bezoek aan Doel te brengen.
Dit keer krijgen we de arendbuizerd echt geweldig te zien. De zeldzame roofvogel zit op, zoals een Belgische vogelaar het prachtig zei, op een “artificiable heuvel”. Al snel wordt de vogel opgepest door een torenvalk, waarna we het vliegbeeld ook schitterend te zien krijgen.

Arendbuizerd_081115_3
Arendbuizerd (Buteo rufinus cirtensis)

Bijzonder is dat het om een ondersoort van de arendbuizerd gaat: een Buteo rufinus cirtensis. De ondersoort “cirtensis” komt uit Noord-Afrika. Deze is wat kleiner en compacter, rossiger van kleur en wat minder getekend dan de nominaat. Hij heeft een lichte kop en roodbruine buik en de polsvlekken zijn niet zo prominent aanwezig. Een zeer fraaie vogel!
In het uurtje dat we hier doorbrengen krijgen we de arendbuizerd verschillende malen in beeld. Een keer zit hij korte tijd op een van de lantaarnpalen.

Arendbuizerd_081115_4

Arendbuizerd_081115_5a
Arendbuizerd (Buteo rufinus cirtensis)

Om kwart over twee krijgen we telefoon van een bevriende vogelaar, Anton Duijnhouwer. Of Rein weet hoe de veerdienst naar Texel in elkaar zit, want daar zit een sneeuwuil!  Dat eerste weet Rein wel, maar een SNEEUWUIL……….? We hebben ons niet gerealiseerd dat we in het buitenland geen Dutch Bird Alerts kunnen ontvangen. Anders waren we een half uur geleden al onderweg geweest. Een snelle rekensom leert ons dat Texel zelfs met de rijstijl van Rein voor ons geen haalbare kaart meer is. Uiteraard worden we daar niet blij van, maar met een mooie arendbuizerd op zak, mag je natuurlijk niet klagen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s