Hybride giervalk x sakervalk

Dinsdag 17 februari 2009

Een steenuiltje in Midden-Delfland is blijkbaar net zo blij als ik dat de regen is opgehouden, want hij zit buiten de nestkast om zich heen te kijken.

Steenuil_090217_2
Steenuil

De sneeuwgans die al enkele winters in dit gebied overwintert, laat zich gemakkelijk vinden. De vogel is niet geringd, vertoont geen andere sporen van gevangenschap en kan dus zonder problemen op de jaarlijst. Maar echt blij word je niet van dit soort waarnemingen.

Sneeuwgans_090217_1
Sneeuwgans (blauwe fase)

Blij word ik wel van een kleine rietgans. Een prachtig gansje! De Engelsen hebben wat mij betreft met “Pink-footed Goose” een betere naam gekozen, want die roze poten vallen enorm op.

Kleine_rietgans_090217_1
Kleine rietgans

Ik bezoek wat plekken, waarvan ik weet dat de kans groot is er een rustende bosuil tegen te komen, maar helaas zonder resultaat.
Wel zie ik op een nat weiland in de omgeving van de Waddinxveen mijn eerste grutto’s in de regio. Twaalf stuks rusten of poetsen wat na de lange reis uit het zuiden.

Grutto_090217_1
Grutto’s

In De Wilck tref ik Adri de Groot die een groep van zo’n 1600 kolganzen staat af te speuren. Na een gezellig praatje rijd ik naar het parkeerplaatsje bij het pad naar De Wilckplas. Ik hoop de hybride giervalk x sakervalk, die hier op 27 januari voor het eerst door Adri is gefotografeerd, in de kijker te krijgen. Zie Vogeldagboek.nl. Dat lukt vrijwel meteen, want deze prachtige valk zit op een hek. Ondanks de grote afstand maakt deze direct indruk op me. Wat een fantastische vogel!

Gier_x_sakervalk_090217_7
Hybride giervalk x sakervalk

Mijn bewondering wordt nog groter als de valk gaat vliegen. De grote, spitse vleugels worden gespreid, waarna de vogel met krachtige halen snel, laag en paniek zaaiend over de weilanden knalt. Indrukwekkend!
Na een paar minuten zie ik de valk weer terugkomen. Nu gaat hij niet meer op het hek maar op de grond zitten.

Gier_x_sakervalk_090217_3

Gier_x_sakervalk_090217_2b
Hybride giervalk x sakervalk

Nog driemaal geeft hij een geweldige luchtshow, waarbij hij telkens enorm veel paniek zaait. Een aalscholver, die bovenop een molenwiek zijn verenkleed laat te drogen, ontkomt ternauwernood aan de klauwen van deze geweldige roofvogel. Nadat hij nog wat ruziet met een slechtvalk (wat een verschil in grootte) verdwijnt hij, mij in ver- en bewondering achterlatend, in noordelijke richting.

(De hybride giervalk x sakervalk is op 24 januari voor het eerst in De Wilck waargenomen door August van Rijn en Nelis Gregoire. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde vogel die vanaf begin november op verschillende plaatsen langs de kust en in Zoetermeer opdook.)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hybride giervalk x sakervalk

 1. Karl Anker zegt:

  grote lichtbruine valk in gevecht met buizerd. Sakervalk (of hybryde).
  Weipoortse vliet. dd. 18 december 2009.

 2. WilleminaWesten zegt:

  Karl Anker,
  Was u degene die niet weet welke doelgroep wordt bedoeld met de WWB populatie?

  Dat terzijde: ik volg de bosuil. Heb ook een nestkast en hoop van harte dat er komend jaar gebroed wordt.

 3. Karl Anker zegt:

  Ja, Willemina Westen, ik ben degene die niet weet welke doelgroep u bedoeld met de WWB populatie! Momenteel volg ik de Slechtvalkpopulatie in,rondom, en nabij de regio’s Den Haag, Voorschoten en Leiden! Hopelijk volgend jaar een eerste broedgeval binnen de regio, er zijn inmiddels twee nestkasten geplaatst in Leiden. Dus nu maar afwachten op de ‘Slechterikken’!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s