Pestvogel gedipt.

Woensdag 18 februari 2008

Na elf kilometer fileleed besluit ik mijn tocht naar de pestvogel van Barneveld te onderbreken en even bij het Landje van Geijsel te gaan kijken. Een goede keus, want het miegelt er van de vogels. Heerlijk om het geluid van roepende grutto’ te horen! Voorjaar! Ik tel er ruim 270.

Grutto_090218_1
Grutto’s en smienten

Verder zie ik, naast te verwachten eenden en ganzen, zeven witte kwikstaarten en een rouwkwikstaart. Een groep van negenenveertig kleine zwanen vliegt luid joelend over.

De Gelderse rozen die langs de Barneveldse beek groeien, hangen nog vol met bessen, maar de pestvogel, waarvoor ik ben gekomen, hangt er niet meer rond. Toch hoef je hier niet te vervelen. Het wemelt er van de sijsjes, die ook nog eens volop zingen. Het is erg leuk om te zien welke acrobatische toeren ze uithalen om de zaadjes uit de elzenproppen te peuteren.

Sijs_090218_1
Sijs (man)

Verder zijn er onder andere drie goudvinken (1 man en 2 vrouw) en vier kepen te bewonderen.

Goudvink_0902181_1

Goudvink_0902181_2
Goudvink (vrouw)

Keep_090218_1_2
Kepen

Na een paar wandelingen aan beide zijden van de licht meanderende beek besluit ik om even bij de Barneveldse vuilnisbelt te gaan kijken. Niet echt een natuurlijke plek om te vogelen, maar wel spannend, omdat je er leuke soorten tegen kunt komen.

Barneveld_090218_1_2

Nadat de af en aanrijdende vuilniswagens hun vrachtje hebben geloosd, storten de meeuwen zich op het afval. Het zijn voornamelijk zilver-, kok- en stormmeeuwen. Onder hen bevinden zich twee kleine mantelmeeuwen, drie Pontische meeuwen ( 1 x ad en 2 1e wk) en een geelpootmeeuw (ad zk).

Zilvermeeuw_090218_1

Zilvermeeuw

Pontische_meeuw_adult_090218_1
Pontische meeuw

Geelpootmeeuw_090218_2
Geelpootmeeuw

Donkere_zilvermeeuw_090218_1

Donkere zilvermeeuw (Rus?)

Uiteraard zijn er ook andere vogels die graag profiteren van de mensen zoal weggooien.

Ooievaar_090218_1

Ooievaar_090218_2
Ooievaar

Raaf_090218_1
Raaf

Tijdens een tweede poging om de pestvogel te zien, krijg ik telefoon van Rein Genuxeft. Hij heeft een roodkeelduiker gevonden in de Leidse vaart bij Voorhout. Een leuke soort voor het binnenwater! Ik besluit aan het eind van deze vogeldag even te gaan kijken.
Maar voor het zover is, rijd ik eerst naar IJmuiden. De roodhalsfuut ontbreekt nog op de jaarlijst en het is sowieso altijd leuk vogelen in dit gebied.

Dsc05633

Scholekster

Aan een wandeling over de Zuidpier kom ik niet toe, want het duurt erg lang, voordat ik de roodhalsfuut heb gevonden. Uiteindelijk tref ik de vogel aan de oostkant van de haven, waar hij actief aan het vissen is. In de hoop dat hij dichterbij zal komen, ga ik op het “havenhoofd”x9d aan de ingang van de jachthaven staan, maar de roodhalsfuut blijft helaas ver weg zitten.

Roodhalsfuut_090218_2

Roodhalsfuut_090218_1
Roodhalsfuut

Op nog grotere afstand, tegen de Noordpier aan, is een kuifaalscholver aan het vissen. Daar kan ik dus helemaal geen foto s van maken. Gelukkig werken twee dodaarsjes een stuk beter mee.

Dodaars_090218_1
Dodaars

Als ik om kwart voor vijf de A44 afdraai en langs de Leidse vaart rij, zie ik de eerste winterkleed roodkeelduiker net boven water komen in het stuk kanaal tussen de molen en Overbosch. De vogel is zeer actief aan het duiken en verplaatst zich daarbij snel richting Voorhout, waar hij tien minuten later onder de brug richting Noordwijk verdwijnt.

Roodkeelduiker_090218_1

Roodkeelduiker_090218_2_2
Roodkeelduiker in de Leidse Vaart bij Voorhout.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s