Voor de derde keer naar de Noord

Zaterdag 21 februari 2009

Wouter Teunissen en Frank van Duinvenvoorde pikken me tegen zeven uur op voor een dagje vogelen. Op dat moment is nog niet duidelijk waar we naar toe zullen gaan. Eind februari is het een beetje komkommertijd: wat er aan bijzondere soorten te zien was, hebben Frank en ik wel zoxe2x80x99n beetje in de kijker gehad. Wouter daarentegen is druk geweest met onderhoud op de ringbaan en heeft daardoor nog niet zoveel soorten op zijn jaarlijst. Voor hem is het meest te scoren in het noorden van het land. Ach, wat doe je dan: je geeft hem zijn zin, ook al ga je in dit geval voor de derde keer naar de Noord. Zucht ;-))
We beginnen bij xe2x80x9cWaterberging Twiskxe2x80x9d waar een rietgors zit te zingen alsof het al volop voorjaar is. Verder zien we hier onder andere: drie bonte strandlopers, vijf gruttoxe2x80x99s en vier kluten.

Wilde_zwanen_090221_1
Wilde zwanen

Langs de Oostermiddenmeerweg treffen we dertien wilde zwanen (7+6). Gave beesten, zeker als ze roepen! Rond een van de boerderijen zitten drie grote lijsters, waarvan er xc3xa9xc3xa9n uitbundig zit te zingen. Mooi!

Grote_lijster_090221_1
Grote lijster

Bij Waterpark Oude Zeug is het rustig, maar we zien er wel wat brilduikers, toppers en grote zaagbekken. Er trekken een stuk of tien melancholiek roepende goudplevieren in oostelijke richting. Terwijl we een groep van zoxe2x80x99n honderd twintig toendrarietganzen bestuderen, vliegt er een grote gele kwikstaart over.
Bij de Dijkwielen zwemmen tussen de kuifeenden acht toppers, waaronder vier prachtig uitgekleurde mannen. In een boom zit een havik zeer alert om zich heen te kijken.

Havik_090221_1
Havik

Bij het natuurontwikkelingsgebied Dijkgatsweide zorgen een slechtvalk en een grote zilverreiger voor wat afleiding. Verder is hier weinig te beleven.
Via de haven van Den Oever (een miza en een stuk of vijftien dodaarzen) rijden we Wieringen op. Op het wad bij Stroe vinden we een mooie groep rotganzen. De roodhalsgans en zwarte rotgans, die al enige tijd met deze groep optrekken, zitten er helaas ditmaal niet tussen. Wel vinden we twee witbuikrotganzen.

Witbuikrotgans_090221_1
Witbuikrotgans (adult)

Witbuikrotgans_090221_2
Witbuikrotgans (1e wk)

Via de Balgzandpolder ( twee grote gele kwikstaarten en drie kleine mantelmeeuwen) rijden we naar het Churchillpark, waar de kleine burgemeester zich net als de vorige keren fantastisch laat zien! De roze spreeuw werkt helaas niet mee en daarmee komt deze als derde soort op de xe2x80x9cdip-lijstxe2x80x9d van vandaag.

Kleine_burgemeester_090221_6

Kleine_burgemeester_090221_3

Kleine_burgemeester_090221_4

Kleine_burgemeester_090221_5

Kleine_burgemeester_090221_1

Kleine_burgemeester_090221_2
Kleine burgemeester

Bij Huisduinen zien we twee kuifaalscholvers. Exc3xa9n vogel vliegt naar zuidwest; een andere lijkt hetzelfde te gaan doen, maar dan bedenkt deze zich blijkbaar. Hij maakt een bocht en vliegt werkelijk prachtig langs de dijk terug het Marsdiep op.

Op weg naar de Petten zien we op twee plekken patrijzen. Zo gauw we bij De Stolpen de auto uitstappen drukken deze mooie hoenderachtigen zich tegen de grond en zien we alleen van het mannetje nog de kop boven het strodek uitsteken.

Patrijs_090221_1
Patrijs

Twee patrijzen in Polder L bij Burgervlotbrug bevinden zich op een stuk kaal grasland, iets wat je een a-typische biotoop voor deze soort zou kunnen noemen, en laten zich dan ook gemakkelijker bekijken. Het digiscopen valt niet mee, want de vogels hollen telkens weg.

Patrijs_090221_2
Patrijs

In Polder Q stuiten we op een groepje kleine rietganzen (11).

Kleine_rietgans_090221_1
Kleine rietganzen

Ten westen van De Putten vinden we al snel de ganzen waar we voor gekomen zijn: 35 dwergganzen met in hun gezelschap een witbuikrotgans.

Witbuikrotgans_090221_3

Witbuikrotgans

Witbuikrotgans_met_dwerggans_090221
Dwergganzen, witbuikrotgans en kolgans

Dwerggans_090221_1
Dwerg- en kolganzen

Wouter komt met het idee (xe2x80x9cJe weet nooit of die vale pijlstormvogel er nog rond zwerftxe2x80x9d) nog even vanaf de Hondsbosschezeewering over zee te gaan kijken.. Dit blijkt een geweldig idee te zijn, want zou gauw we boven op de zeewering staan, zien enkele honderden Jan-van-genten op zee rusten en tientallen naar zuid vliegen. Bruinvissen (xc2xb15) en grijze / gewone zeehonden, (resp. 5 en 15 exemplaren) foerageren vlak voor de kust. Fantastisch!
Snel stellen we onze telescopen op. Ik neem de taak op me om de langs vliegende xe2x80x9cJannenxe2x80x9d te tellen. In uur (15.20 xe2x80″ 16.20 uur) druk ik de handteller maar liefst 898 keer in. Voor ons een absoluut record! Andere vogels die door mijn beeld vlieg
en zijn onder andere: 5 alken, 2 zeekoeten, 5 alk/zeekoeten, 2 roodkeelduikers, 400 futen naar zuid en een kuifaalscholver, 12 kleine zwanen, 50 zwarte zee-eenden naar noord. Leuk is de alk die samen met vier futen naar zuid vliegt: zoxe2x80x99n dikke prop tussen de ranke, slanke futen. Een grote duiker spec. vliegt met de Jan-van-genten mee naar zuid. Helaas kunnen we deze duiker niet op naam brengen.
Vanaf 16.10 uur laat ik het tellen van de Jan-van-genten los, omdat er ten zuidwesten van de plek waar wij staan te tellen een, wat ons betreft, unieke gebeurtenis plaatsvindt: ruim driehonderd Jan-van-genten zijn samen aan het vissen. Van grote hoogte storten ze zich met tientallen tegelijk in het water, waarbij het water vaak meters hoog opspat. Een fantastisch en spectaculair schouwspel! Helaas is het licht beroerd, waardoor ik er geen goede fotoxe2x80x99s van kan maken.

Janvangenten_090221_1
Foeragerende Jan-van-genten

De hele terugreis blijven we vol wat we voor het Noord-Hollandse kust hebben gezien! Ondanks de drie xe2x80x9cdipsxe2x80x9d hebben we opnieuw een geweldige vogeldag beleefd.

xe2x80x99s Avonds krijg ik van een Wouter een filmpje toegestuurd, waarop Australische Jan-van-genten op dezelfde manier aan het foerageren zijn als dat wij vanmiddag gezien hebben. Om een idee te krijgen: http://www.youtube.com/watch?v=X2IhK15mbfM

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Voor de derde keer naar de Noord

 1. Daniel Beuker zegt:

  Luuk,

  Leuke site. Goed beschreven verhaal van die genten. Ik was een van de twee vogelaars die er al een uurtje zaten.
  Wij hadden dit ook nog nooit zo massaal gezien.
  Toen wij aan kwamen op de dijk was een groep van 130 genten in zuidelijke richting al aan het vissen. Later is dit minder geworden. Tot de piek die jij beschrijft denk ik. Tot op het moment dat jullie er bij kwamen heb ik er zelf minimaal 400 richting zuid zien vliegen.
  Bruinvis is een soort die ik regelmatig zie, maar weinig teleervaring mee heb. Hoewel ik de laatste drie weken al weer redelijk wat bewegingen richting noord zie blijft het lastig tellen. Ik heb er zeker 4 gezien.
  Ik ben benieuwd wat dit spectakel ter wege heeft gebracht.

  Groeten Daniel Beuker.
  Ps; de andere vogelaarster is Suzanne Lubbe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s