Rode Rotslijster in Groningen!

Vrijdag 1 mei 2009

Dacht ik op de Dag van de Arbeid uit te kunnen slapen, word ik uit bed gebeld! Terecht, want er blijkt een rode rotslijster in Groningen te zitten! Het slaapdronken gevoel maakt direct plaats voor een gevoel van opwinding.

Drie kwartier ben ik met Frank van Duivenvoorde onderweg. Er volgt een lange, spannende rit, waarbij we telkens opnieuw onze kansen bespreken. Zou die blijven zitten? Hoe groot is de kans dat de vogel opeens opvliegt en verder trekt? We spreken de hoop uit dat het komende uren nog mistig blijft in het noorden van het land. Hopelijk houdt dat de rode rotslijster nog even aan de grond.

Om tien over half elf krijgen we een piepje in de rug van Alwin Borhem: de vogel is nog aanwezig. Een half uurtje zijn we ter plaatse. Aan de rustige sfeer onder de tientallen vogelaars leiden we af dat de zeldzaamheid nog wel aanwezig moet zijn.

Rode rotslijster - Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Toch zetten we de pas er flink in. Even later kijk ik bij Alwin door de telescoop en zie ik een prachtig mannetje rode rotslijster boven in een boompje zitten. Fantastisch!

Rode rotslijster - Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Na de Alpenheggenmus de tweede nieuwe soort mijn Nederlandse lijst in vijf dagen!

Rode rotslijster - Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

De rode rotslijster laat zich ondanks de betrekkelijk grote afstand echt geweldig mooi zien! Hij vliegt wat van het ene paaltje naar het andere of naar een van de vlierstruiken. Eenmaal vliegt hij ook naar de grond, waar hij heel kort verblijft om vervolgens achter het struweel te verdwijnen. Als hij weer tevoorschijn komt, ziet hij er verfomfaaid uit. Blijkbaar heeft hij even een bad genomen. Er volgt een heel ritueel: de veren worden uitgeschud, er wordt geklapperd met de vleugels en het verenkleed wordt zorgvuldig gladgestreken. De opmaak voor het vervolgen van zijn tocht?

Rode rotslijster - Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster - Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster - Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Dan vliegt de vogel opeens hoog op. Hij lijkt weg te vliegen, maar bedenkt zich blijkbaar en landt in de top van een hoge boom.

Rode rotslijster - Rufous-tailed Rock Thrush

Rode rotslijster – Rufous-tailed Rock Thrush

Na een minuut of tien kiest de vogel opnieuw het luchtruim en zien we hem over de akker naar de aan de andere kant van de ruigte liggende bomenrij vliegen. Hier zit hij nog in een paar verschillende bomen en waarna hij opeens hoog opvliegt en in zuidelijke richting uit het beeld verdwijnt. Dat moet een domper zijn voor de mensen die nog onderweg zijn!
Gelukkig komt wat later het bericht dat de vogel toch is teruggevonden.

Op dat moment zijn wij al onderweg naar het Lauwersmeergebied waar. Sinds 26 april is er een stukje ten oosten van Camping De Pomp een roodkeelpieper ter plaatse. Een bijzonderheid, want de laatste jaren moeten we het meestal doen met een overvliegend exemplaar op de een of andere telpost. Vorig jaar had ik overigens het geluk om samen met Ben Wielstra een exemplaar te ontdekken bij het Harderbroek. Het zelf ontdekken van zo’n soort is een geweldige ervaring. Zie deze link.
Ook hier is het weer een kwestie van aanschuiven. De vogel is ondanks het “skulkerige” gedrag erg leuk te zien. Helaas is deze zeldzaamheid door deze manier van optreden wel erg lastig te digiscopen.

Roodkeelpieper - Red-throated Pipit

Roodkeelpieper – Red-throated Pipit

Roodkeelpieper - Red-throated Pipit

Roodkeelpieper – Red-throated Pipit

Vervolgens rijden we nog even de Ezumakeeg waar in het noordelijke deel een kleine zesduizend brandganzen op water rusten.

Brandgans_090501
Brandganzen

We willen net naar het zuidelijke deel rijden als we van een telefoontje van Michel Veldt krijgen: “Er zijn twee zeearenden op weg naar jullie toe!” We rennen direct terug en even later zien we twee prachtige exemplaren aan komen vliegen. Beide vogels geven een geweldige luchtshow weg, waarbij ze verschillende pogingen doen om paaiende vissen uit de water te grijpen. Een spectaculair schouwspel! Fantastisch!

Zeearend_090501_3

Zeearend_090501_4
Zeearenden

Vervolgens rijden we naar het zuidelijke gedeelte van de Ezumakeeg waar een paartje steltkluut zich ook buitengewoon fraai laat bekijken.

Stelkluut_090501_7a

Stelkluut_090501_3

Stelkluut_090501_5

Stelkluut_090501_4
Steltkluut

Ook hier geven de zeearenden nog weer een geweldige luchtshow! Het is gewoon moeilijk om je ervan los te maken, maar aangezien we vandaag helemaal niet van plan waren om te gaan vogelen en het inmiddels half vier is, wordt de hoogste tijd om de spullen in te pakken en huiswaarts te keren.
Tijdens de terugreis wordt zoals gewoonlijk de dag keer op keer doorgenomen en kunnen we niet anders concluderen dat het “Hoge Noorden” ons, na de Spaanse mussen van 10 april jl. opnieuw veel goeds heeft gebracht!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Rode Rotslijster in Groningen!

  1. Andries Zijlstra zegt:

    Heey luuk! Wat een super waarnemingen in 1 dag voor jouw in het lauwersmeer! laat het me eens weten als je er weer bent! en super mooie foto’s! geniet elke dag weer van je leuke verslagen! groeten Andries

  2. Mooi verhaal Luuk, Ik heb er van genoten.

    groet Marten

  3. Pingback: Dougalls stern! | VogelPunt

  4. Pingback: Zevenhonderd kilometer voor avontuur, vlinders en vogels | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s