Iberische tjiftjaf en poelruiter

Zaterdag 6 juni 2009

Vlak voordat Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen en ik gisteren naar de grauwe fitis afreisden, kregen we bericht van vogelvriend Kasper Hendriks: hij had in Haarlem een Iberische tjiftjaf gevonden! Een stoere ontdekking!
Rond half xc3xa9xc3xa9n vannacht maakten Frank en ik dan ook afspraak om morgen naar dit zeldzame vogeltje op zoek te gaan en dit te combineren met opnieuw een zoektocht naar de groene reiger in Zaandam.

Om half negen loop ik met Frank het Houtmanpad in Haarlem op.
Nadat we de in de routebeschrijving genoemde witte bruggetjes zijn gepasseerd horen we de Iberische tjiftjaf al zingen. Gaaf! Even later ontmoeten we Pim Wolf, Mark Hoekstein en Pieter Thomas, die ook staan te genieten van deze telkens enthousiast zingende dwaalgast. Helaas laat hij zich niet goed zien; anderen hebben getuige deze foto met meer geduld (en wellicht geluk) de vogel wel goed in de kijker gehad.

De volgende stop is in Osdorp waar sinds 7 mei een poelruiter bivakkeert. Het begint er op te lijken dat de vogel hier overzomert. Leuk! Temeer daar verscheidene vogelaars het ruitertje hebben zien baltsen! Gedrag dat in Nederland zeer zelden is waargenomen.
Het is even zoeken, maar dan vind ik de poelruiter die in de slootkant zit te slapen.

Poelruiter_090606_5
Poelruiter

Geheel onverwacht vliegt de vogel roepend op, waarna hij bijna constant roepend naar het iets westelijker gelegen plas-dras-gebiedje vliegt. Hier vinden we hem ijverig tussen de tureluurs foeragerend terug. Helaas blijft de vogel steeds achter in het gebied, maar het lukt me toch een paar bewijsplaatjes te schieten.

Poelruiter_090606_1a

Poelruiter_090606_2

Poelruiter_090606_3

Poelruiter_090606_4
Vlnr. Witgat, tureluur, poelruiter, blauwe reiger

Nu wordt het tijd om naar Zaandam te gaan. Dat er nog geen xe2x80x9cpiepxe2x80x9d met betrekking tot de groene reiger is binnengekomen, doet ons vrezen dat de vogel nog niet is gevonden, maar uiteraard laten we ons niet uit het veld slaan. Bovendien is het onze xe2x80x9cvogelaarsplichtxe2x80x9d om het zoekwerk niet alleen aan anderen over te laten.
Samen met een tiental andere vogelaars zoeken we het onoverzichtelijke gebied (een met watergangen en wegen doorkruist voormalig industriegebied, (jacht)haven, bedrijventerrein, woonwijk, volkstuinencomplex, etc.) af, maar zonder resultaat.
Op een gegeven moment vinden we het wel mooi geweest en zetten we koers naar de Wieringermeer waar gisteravond in het natuurgebied Dijkgatsweide een gestreepte strandloper is gezien. Waarschijnlijk heeft de xe2x80x9cstreepxe2x80x9d er tijdens de afgelopen heldere nacht voor gekozen om naar het noorden door te vliegen, want helaas ontbreekt van deze zeldzame steltloper elk spoor. Of is hij wellicht op het bord van de lokale slechtvalk beland?

Slechtvalk_090606_1
Slechtvalk

Ten noorden van Burgervlotbrug stuiten we tot onze verrassing op twee gexc3xafnundeerde stukken land, waarop het ook nog eens wemelt van de eenden en steltlopers: tweehonderd dertig gruttoxe2x80x99s, veertig tureluurs, dertien kluten, acht bontbekplevieren, een bonte strandloper, twee kanoeten, een groenpootruiter, een zwarte ruiter en vier zomertalingen. Leuk!
We besluiten de dag met een bezoek aan De Putten, waar we een tijd lang kijken naar het wel en wee van een grote groep sterns.

Grote_stern_090606_2
Grote sterns en visdieven

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Iberische tjiftjaf en poelruiter

 1. johan zegt:

  Beste Luuk
  even een vraagje;
  op bijgesloten foto een gevecht tussen kraai en ooievaar.Gemaakt uit m’n achtertuin !
  Zijn ooievaars zonder ring een algemene verschijning of niet ?
  Ben benieuwd..
  vr groet
  Johan Boerman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s