Kleinst waterhoentjes!

Maandag 8 juni 2009

Even na zeven uur gaat de huistelefoon. “Heb je je mobiel niet aanstaan?” vraagt Rein Genuït, “er zitten kleinst waterhoentjes bij Zevenhoven. Ze zijn zelfs gezien!” Dat is niet aan dovemansoren gezegd. We spreken af dat Rein mij samen met Frank van Duivenvoorde en Bas van der Burg over een half uurtje op zal pikken om naar deze zeldzame ralletjes te gaan uit gaan kijken.
Twee minuten later opnieuw telefoon. “Heb je die foto’s van die kleinst waterhoentjes bij de Groene Jonker op waarneming.nl gezien?!” roept Wouter Teunissen. Die heb ik inmiddels gezien. Ongelooflijk! Normaliter is dit een soort die je alleen maar hoort en (bijna) nooit ziet. Op de foto’s zie je ze gewoon voor wat pitrus scharrelen! Wat een super waarneming!
Uiteraard wil Wouter ook graag me, maar omdat we inmiddels allemaal wat “kleiner rijden” en onze lijven alsmaar groter worden, passen we niet meer met vijf man in een auto. ;-)) Daarom besluiten we dat we met twee auto’s naar de Groene Jonker zullen rijden.

Ondertussen ontvang ik ook nog een Dutch Bird Alert: groene reiger! Na de twee dips van de afgelopen week wil ik deze vogel natuurlijk ook erg graag zien. Maar een moeilijke keus is het niet: kleinst waterhoentjes bekijken is voor mij toch vele malen bijzonderder dan het zien van een groene reiger.
Bij aankomst zien we overal groepjes vogelaars staan. Daarmee is wel duidelijk dat eigenlijk niemand precies weet, waar de vogels eerder vandaag zijn waargenomen. Gelukkig heeft Wouter als admin van het team van waarneming.nl nog wel een berichtje kunnen plaatsen Hierop wordt in de loop van avond gelukkig door de ontdekker gereageerd, zodat via de moderne telefoons, waar “vogelend-Nederland” tegenwoordig mee rond loopt, de precieze plek duidelijk wordt.

Onder begeleiding van roepende porseleinhoentjes en waterrallen (ook leuk!) lopen we in ganzenpas naar de aangegeven plek.

Kleinst_waterhoen_0090608_1

Hier duurt tot vijf voor half tien, voordat we voor de eerste maal een kleinst waterhoen horen roepen. Gelukkig, we zijn dus écht op de goede plek! Vijf minuten later klinkt voor de tweede maal het droge rateltje. De vogel kan niet verder dan meter of tien van ons af zitten! Geweldig!
Nu maar hopen dat het ralletje zich ook wil laten zien, want daar zijn we eigenlijk voor gekomen. Naarmate de tijd verstrijkt, verdwijnt de hoop. Wel zien we af en toe een porseleinhoen rondscharrelen, maar het kleinst waterhoen weigert zich helaas te tonen.

Porseleinhoen_090608_1
Porseleinhoen

Tot vreugde van later gearriveerde vogelaars roept de vogel om vijf over tien nog tweemaal. Leuk! Tegen half elf begint het wat te regenen en is het licht zo slecht geworden, dat we besluiten om naar huis te gaan.
In de schemer drinken we nog een kop koffie en kletsen we wat na. We zijn het erover dat het erg mooie waarneming is, maar dat we komende dagen nog wel terug moeten om nog een poging te wagen het kleinst waterhoen te zien te krijgen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Kleinst waterhoentjes!

  1. Pingback: “Kleinst” na drie jaar mooi gezien! | VogelPunt

  2. Pingback: Vakantieklusjes roepen mooie herinneringen op | VogelPunt

  3. Pingback: Kleinst waterhoen opnieuw aan de bal in Poelgeest! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s