V.O.P. De Groene Jonker

Zondag 21 juni 2009

De Groene Jonker is naast een bekend natuurontwikkelingsgebied uitgegroeid tot een V.O.P.: een “Vogelaars-Ontmoetings-Plaats”. Tijdens de drie rondjes die ik vanochtend in vier uur tijd door het gebied maak, ontmoet ik een aantal vogelvrienden, veel bekenden en ook mensen die ik niet eerder heb gezien. Met een aantal van hen heb ik leuke gesprekken of vogel ik een tijdje samen op. Gezellig!
Ook vandaag ervaar ik weer wat een prachtig stukje natuur de Groene Jonker is. Geweldig dat Natuurmonumenten dit gebied gedeeltelijk heeft opengesteld voor het publiek!

Kleinst_waterhoen_090621_2_2
Kleinst waterhoen

Een van de kleinst waterhoen laat zich weer magnifiek bekijken. Hij loopt op een meter of drie rustig te foerageren. Af en toe neemt hij een spurt en verdwijnt hij in de vegetatie om even later rustig te voorschijn te komen en zich weer uitvoerig te laten bewonderen.

Kleinst_waterhoen_090621_4

Kleinst_waterhoen_090621_1
Kleinst waterhoen

Omdat het kleinst waterhoentje op de meeste foto’s zo pontificaal in beeld is, komt niet duidelijk naar voren hoe klein hij eigenlijk is. Daarom hieronder een foto waarop de grootte (iets groter dan een huismus) veel beter zichtbaar is.

Kleinst_waterhoen_090621_3
Kleinst waterhoen

Op maar liefst vier plekken zie en hoor ik porseleinhoentjes. Twee keer een paartje en twee keer een solitaire vogel. Fantastisch!

Porseleinhoen_090621_1

Porseleinhoen_090621_2

Porseleinhoen_090621_3
Porseleinhoen

Vandaag doe ik ook een macabere vondst: een dode bunzing. Het kadaver is nog vers. Op zijn huid zit een kleine verwonding, maar verder is er geen aanwijzing voor de doodsoorzaak te vinden.

Bunzing_vrouw_090621_1

Bunzing_vrouw_090621_3
Bunzing (vrouw)

Omdat ik niet wil dat kinderen aan het dode beest gaan zitten, wip ik het met mijn schoen het water in. Tenminste, dat is mijn bedoeling….. Helaas komt het kadaver niet ergens uit het zicht terecht, maar landt het op zijn rug in de pitrus, waardoor het lijkt alsof er een zeeotter ligt te foerageren. Nou ja, het dode beest ligt in ieder geval buiten het bereik van kinderen…..

Bunzing_vrouw_090621_5
Bunzing (vrouw)

Naast de bijzonderheden zijn er ook vandaag weer volop “gewone” vogels te bewonderen. Zo laten de geoorde futen zich schitterend bekijken.

Geoorde_fuut_090621_1

Geoorde_fuut_090621_4

Geoorde_fuut_090621_2
Geoorde futen

Daarnaast noteer ik twee steltkluten, dertien bontbekplevieren, drie kleine plevieren, zestien lepelaars, een bruine kiekendief en drie kemphanen.
Kortom: het was weer heerlijk struinen op de V.O.P.

Kemphaan_090621
Kemphaan

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op V.O.P. De Groene Jonker

 1. Daniel Beuker zegt:

  Luuk,

  Leuke site. Goed beschreven verhaal van die genten. Ik was een van de twee vogelaars die er al een uurtje zaten.
  Wij hadden dit ook nog nooit zo massaal gezien.
  Toen wij aan kwamen op de dijk was een groep van 130 genten in zuidelijke richting al aan het vissen. Later is dit minder geworden. Tot de piek die jij beschrijft denk ik. Tot op het moment dat jullie er bij kwamen heb ik er zelf minimaal 400 richting zuid zien vliegen.
  Bruinvis is een soort die ik regelmatig zie, maar weinig teleervaring mee heb. Hoewel ik de laatste drie weken al weer redelijk wat bewegingen richting noord zie blijft het lastig tellen. Ik heb er zeker 4 gezien.
  Ik ben benieuwd wat dit spectakel ter wege heeft gebracht.

  Groeten Daniel Beuker.
  Ps; de andere vogelaarster is Suzanne Lubbe.

 2. Pingback: “Kleinst” na drie jaar mooi gezien! | VogelPunt

 3. Pingback: Vakantieklusjes roepen mooie herinneringen op | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s