Toch op kraamvisite bij kleinst waterhoentjes!

Zaterdag 25 juli 2009

In de vroege avond wordt via waarneming.nl bekend dat er in het natuurontwikkelingsgebiedje Poelgeest in de Klaas Hennepoelpolder en Veerpolder in Oegstgeest een paartje kleinst waterhoen met succes heeft gebroed. Er worden maar liefst vier jongen gemeld!
De afgelopen twee jaar heb ik het met vogelvrienden regelmatig gehad over de mogelijkheden die dit gebiedje voor met name kleinst waterhoen heeft. Eind mei heb ik samen met Wouter Teunissen na een claim nog een avond staan posten, maar destijds hebben we alleen een raspende zomertaling waargenomen. Helaas was ik een dag of tien geleden niet in de gelegenheid om de jonge kleinst waterhoentjes in de Groene Jonker te gaan bekijken.
Nu dus een herkansing. Ik verstuur een Dutch Bird Alert en vertrek op de fiets naar Oegstgeest. Helaas heeft de waarnemer het atlasblok vervaagd, zodat niet duidelijk is waar de kleinst waterhoentjes zich precies ophouden, maar door goed naar de foto’s te kijken moet de plek toch wel te vinden zijn.
Dat lukt ook vrij snel. Samen met Remco Hofland, John Stigter en Kasper Hendriks zie ik de drie jongen achter één van de ouders aan zwemmen. Helaas is het licht allerbelabberdst, maar het lukt me toch een paar bewijsplaatjes te maken.

Kleinst_waterhoen_pullus_090725_1

Kleinst_waterhoen_090725_1
Kleinst waterhoen (adult met pullen)

We krijgen beide ouders regelmatig te zien en af en toe wordt ons nog een blik op de pullen gegund. Geweldig om deze in Nederland onregelmatige broedvogel midden in de Randstad op deze manier te kunnen zien!
Ik had er niet meer op gerekend om bij kleinst waterhoentjes op kraamvisite te kunnen gaan, maar dat is volkomen onverwacht dan toch nog gebeurd. Super!

Kleinst_waterhoen_090725_2
Kleinst waterhoen

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Toch op kraamvisite bij kleinst waterhoentjes!

  1. Pingback: Kleine geelpootruiter op Poelgeest | VogelPunt

  2. Pingback: Vakantieklusjes roepen mooie herinneringen op | VogelPunt

  3. Pingback: Kleinst waterhoen opnieuw aan de bal in Poelgeest! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s