Kleinst waterhoentjes nog aanwezig in Poelgeest

Woensdag 29 juli 2009

Nadat ik Margreet tegen half acht op Station-Leiden heb afgezet, rijd ik naar de voormalige manege ten westen van de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Helaas laat gisteren gemelde Cetti’s zanger zich niet horen.

Kemphaan_090729_1_2
Kemphaan

Vervolgens rijd ik naar Poelgeest waar ik onder andere van Teus Luijendijk hoor dat de volwassen kleinst waterhoentjes wel zijn gezien, maar dat er tot op dat moment geen spoor is van de pullen. Het zou toch niet zo zijn dat de verzadigd uitziende blauwe reiger ze heeft opgeschrokt?
Zowel het mannetje als het vrouwtje laten zich af en toe leuk zien. Spurtend over het slik, even stiekem tussen de vegetatie scharrelend, een stukje zwemmend en vliegend. Echt fantastisch!

Kleinst_waterhoen_090729_1
Kleinst waterhoen

Af en toe komt een van adulte vogels met voedsel in zijn snavel naar het eilandje toe. Dat zouden ze toch niet doen als er geen pullen meer zouden zitten?

Kleinst_waterhoen_090729_3
Kleinst waterhoen

Teus maakt mij opmerkzaam op een boomvalk die met een boerenzwaluw in zijn klauwen in noordelijke richting overvliegt. Fraai!
Als ik een purperreiger in het noordelijke gedeelte van het gebied zie invallen, besluit ik een poging te doen deze voor mij nieuwe soort voor dit gebiedje te vereeuwigen. Helaas schrikt de “purper“, voordat ik een foto kan maken van een langs rennende trimmer, waardoor hij opvliegt en in oostelijke richting verdwijnt.

Purperreiger_090729_1
Purperreiger

Tijdens de wandeling rond het gebied zie/hoor ik onder andere twee zomertalingen, drie bosruiters, zeven witgatten, drie grutto’s, twee lepelaars, twee kemphanen, een tureluur, een scholekster, een groep van zo’n vijfentwintig putters, twee waterrallen, vier dodaarzen (twee ad zk en twee pulli), een sperwer, tafel– en kuifeenden.

Kuifeend_090729_1
Kuifeend (adult vrouw met twee pullen)

Lepelaar_090729_1
Lepelaar

Zomertaling_090729_1
Zomertaling (eclips)

Als ik tegen tien uur weer terug ben, zijn de pullen van het kleinst waterhoen nog steeds niet gezien. Het zou toch niet?! Maar gelukkig, enkele minuten later komen er opeens twee te voorschijn. In het daarop volgende half uur zijn ze onregelmatig met hun ouders in beeld.

Kleinst_waterhoen_090729_2
Kleinst waterhoen

Na een minuut of twintig zie ik plotseling een pul vanaf het eilandje naar de oever zwemmen. Binnen een minuut of vijf volgt nummer twee en weer minuutje later nummer drie. Dit alles onder het toeziend oog van zowel het mannetje als het vrouwtje. Dat zij hun jongen met alles wat ze in zich hebben zullen verdedigen, blijkt wel als ze eerst gezamenlijk een adult waterhoen te lijf gaan en even later een waterral op z’n d*nder geven. Spectaculair!
In de toenemende regen verdwijnt de familie in de vegetatie ten noorden van het eilandje. Een definitief vertrek naar een andere plek? Of zullen we de komende weken kunnen zien hoe de pullen zich tot juvenielen ontwikkelen? Ik hoop op het laatste.

Bergeend_090729_1_2

Bergeend

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Kleinst waterhoentjes nog aanwezig in Poelgeest

  1. Hans B zegt:

    Een boomvalk met een boerenzwaluw in zijn poten fraai? 😉 Eerder wreed.

  2. Jopie Heubers zegt:

    Mooie foto’s van kleinst waterhoen. Eerder had ik ze ook al gefotografeerd maar dachte dat het een waterral was. Door uw berichten en foto’s kan ik zze de juiste naam geven.

  3. Pingback: Kleine geelpootruiter op Poelgeest | VogelPunt

  4. Pingback: “Kleinst” na drie jaar mooi gezien! | VogelPunt

  5. Pingback: Vakantieklusjes roepen mooie herinneringen op | VogelPunt

  6. Pingback: Kleinst waterhoen opnieuw aan de bal in Poelgeest! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s