Kleine jager in juli op het Kattúkse strand!

Donderdag 30 juli 2009

Het eerste wat ik altijd doe als ik op de telpost voor Hotel Savoy aankom, is met de verrekijker het strand afscannen. Meestal levert dat het gebruikelijke beeld van rustende kok-, zilver- en kleine mantelmeeuwen en wat rondschooierende zwarte kraaien en kauwen op, maar vanochtend valt mijn oog direct op een jagertje dat op enkele tientallen meters van een grote groep kleine mantels op het strand een paar honderd meter ten noorden van de Buitenwatering rust. Stoer!
Ik maak direct rechtsomkeert en vraag me af, terwijl ik me met gezwinde spoed naar het strand begeef, of het om een middelste of een kleine jager gaat. Niet dat het echt iets uitmaakt: jagers zijn m.i. altijd geweldig en in juli al helemaal!
Als ik op het strand aankom, plaats ik snel mijn telescoop en stel ik met tranende ogen kijkend door de (als gevolg van de krachtige westzuidwestenwind) trillende telescoop vast dat het om een onvolwassen kleine jager (3e kj / 2e zk) gaat. Super!

Kleine_jager_090730_2

Kleine_jager_090730_1

Kleine_jager_090730_3
Kleine jager ( 3e kj / 2e zk)

Helaas wordt mij maar weinig tijd gegund om dit fraaie jagertje te bekijken en te digiscopen, want een achteropkomende wandelaar trekt zich niets van mijn passie voor deze prachtige vogel aan en wandelt stug door, waardoor de kleine jager al snel in de benen komt, het luchtruim kiest en vervolgens sierlijk in noordwestelijke richting de zee opvliegt.

Kleine_jager_090730_4

Kleine_jager_090730_5

Kleine jager (links) wegvliegend boven de branding

Terug op de telpost zie ik in de ruim twee uur die ik over zee staar geen echte bijzonderheden of grote aantallen langs vliegen. Maar de twee zomertalingen die praktisch over het strand vliegen, zijn het noemen natuurlijk wel waard.
Voor de totalen zie trektellen.nl.

In de “Klaas Hennepoelpolder en Veerpolder” laten de kleinst waterhoentjes zich rond kwart over tien kort zien. Nadat een van de ouders een paar keer van en naar het eilandje is gevlogen, vertrekt het gezin onder het toeziend oog van een van ouders naar de noordelijke rietkraag. Blijkbaar gebruiken ze het eilandje nog steeds als uitvalsbasis voor hun voedselexpedities. Erg leuk om de kleintjes als volleerde hardzwemmers naar de overkant van de plas te spurten. Het blijft leuk!

Kleinst_waterhoen_090730_1

Kleinst_waterhoen_090730_2
Pullen kleinst waterhoen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Kleine jager in juli op het Kattúkse strand!

 1. johan zegt:

  Beste Luuk
  Het gevoel wat jij aan vandaag overhoud, beleefde ik gisteren.
  Adhv jouw informatie op deze site ben ik twee dagen vroeg opgestaan en gevonden wat ik zocht:
  Lentevreugd: 1x blauwborst (heb bewijsfoto)
  de Klip: paartje ijsvogels;
  echt kicken.Bedankt.

 2. Peter van Wetter zegt:

  Hoi Luuk,

  Leuk om weer even bij te lezen in jouw weblog. En mooi dat jullie weer eens naar het hoge noorden moesten voor een goede soort:-)

 3. Hoi Luuk, volgens mij gaat het om een 1e zomer (2e kj). Ondervleugels en boven- en onderstaartdekveren zijn nog van het juveniele kleed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s