“Apen en karren”

Zaterdag 23 mei woudapen 2009

Om verstoring van de woudapen te voorkomen heb ik de onderstaande berichten niet eerder geplaatst.

Woudaap_090521_bewerkt_luuk_punt_1
Woudaap

’s Avonds rijd ik met Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen naar een plek die niemand in de vogelaarswereld weet, maar waar iedereen heen gaat om “aapjes” te kijken. Nee, we hebben het niet over de apenrots in Artis of een ander dierenpark, maar over een klein rietgebiedje, waar sinds enkele dagen drie woudapen, een van de kleinste reigerachtigen ter wereld, acte de présence geven.
Bij aankomst zien we een hoop bekende gezichten, horen we grote karekieten krassen en een woudaap “blaffen”. Wat een heerlijke geluiden!
Er zitten maar liefst drie grote karekieten in het gebied, waarvan er twee druk bezig zijn met het bouwen van een nest. Deze vogels zitten af en toe ook achter elkaar aan en vliegen dan wat vreemd fladderend boven het riet. Een erg gaaf gezicht!

Grote_karekiet_090521_1
Grote karekiet

In eerste instantie horen we de  woudapen alleen maar, maar op een gegeven moment vliegt er opeens een prachtig mannetje over het riet. Schitterend! Daarna is het een half uur stil. Maar dan blijkt opeens dat een van de mannen in de rietstengels naar boven te zijn gekropen en aan het baltsen te zijn. Hij laat zich echt geweldig mooi bekijken!

Woudaap_090521_3
Woudaap

De woudaap vliegt nog een keer over het gebiedje, waarbij we het kenmerkende vliegbeeld met het zonnetje in de rug geweldig kunnen zien! Hoe tof!
Het is moeilijk om ons los te maken van de “apen“, maar omdat er in de regio ook gestreepte strandlopers zijn gemeld, besluiten we ook een gooi naar deze zeldzame (inmiddels eigenlijk schaarse) doortrekkers te doen.
Het blijkt vergeefse moeite. Het plas-dras-gebiedje biedt wel plek aan een twintigtal tureluurs, twee regenwulpen en ruim driehonderd grutto’s. Ongetwijfeld “uitgemaaide” vogels, want van erg veel weilanden is de eerste snee gras al weer gemaaid. 😦

Donderdag 2 juli 2009

Vanavond opnieuw genoten van de woudapen. Ik ben nog maar net ter plaatse als er twee mannetjes en een vrouwtje op een meter of zes van me opvliegen. Enorm gaaf! Even later vliegt er van een andere plek nog een vrouwtje op.
In het uurtje dat ik er ben, is er behoorlijk druk “vliegverkeer”. Wellicht een aanwijzing dat er inmiddels hongerige maagjes moeten worden gevoed. Regelmatig hoor ik de mannetjes baltsen, maar helaas zitten ze hierbij niet, zoals op 23 mei jl., boven in het riet.

Woudaap_090521_2
Woudaap

Ook de grote karekieten zijn nog aanwezig. Ik hoor ze wat krassen in het riet en soms zie ik er twee achter elkaar aanjagen, maar ook zij zitten niet boven het riet te baltsen. Gezien de tijd van het jaar is dat natuurlijk niet vreemd.

Grote_karekiet_090521_2
Grote karekiet

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op “Apen en karren”

  1. Woudaap nimmer hier gezien maar…ik geniet wel van die van jou…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s