Tweede Bona!

Zaterdag 17 oktober 2009

Donderdagavond ontvang ik een alert via waarneming.nl met betrekking tot een Bonapartes strandloper! Dit zeldzame steltlopertje is door Fred Visscher gevonden bij de Dijkgatsweide op Wieringen. Een geweldige ontdekking, die ik uiteraard direct door middel van het versturen Dutch Bird Alert wereldkundig maak.
Vrijdag wordt de vogel al vroeg gemeld, maar ik ben niet in de gelegenheid om naar Wieringen te gaan. Zaterdag (mijn vaste vogeldag) kan ik er natuurlijk wel naar toe. Toch besluit ik vrijdagavond om de volgende ochtend eerst naar Katwijk te gaan en de eerste “piep” af te wachten.
Om kwart voor acht begin ik op De Puinhoop waar ik al snel gezelschap krijg van Hans uit Bathmen en Frank van Duivenvoorde. Met een noordenwind 4-5 vliegt er vrijwel niets over. Af en toe kijken we dan ook al met een schuin oog naar Hotel Savoy. Zou het over zee beter zijn? Om kwart over acht komt René van Rossum de telpost oplopen met de vraag wat we met deze wind op De Puinhoop doen. Dit is precies het zetje dat we nodig hebben en tien minuten later schuiven we aan bij Casper Zuyderduyn op de zeetrektelpost.
Maar ook hier is het, zoals te verwachten was, niet veel. Af en toe vliegen er wat alk/zeekoeten, zwarte zee-eenden in noordelijke richting, maar verder is het soortjes sprokkelen. Om vijf over half negen komt er bericht over de Bonapartes strandloper: “vogel wordt nu gezien”. We drinken rustig ons bakkie koffie op, halen onze auto’s op en rijden naar de carpoolplaats in Oegstgeest.
Tegen elf uur arriveren we bij de Dijkgatsweide waar we enthousiast worden onthaald door de ontdekker Fred Visscher. Na de kleine topper en de aasgier is de “Bona” al zijn derde “zware” zelfontdeksoort dit jaar! Hulde!

Bonapartes_strandloper_publiek_0910

We krijgen te horen dat de vogel net even uit beeld is. Na enig zoekwerk vindt Frank de vogel iets zuidelijker terug. Helaas zit de “Bona” op vrij grote afstand, maar een heel aantal kenmerken is toch zichtbaar. De vogel is nog grotendeels in juveniel kleed. Erg fraai en voor zover ik weet de eerste vogel in dit kleed voor Nederland. Als de vogel opvliegt, is de witte stuit ook mooi te zien.

Bonapartes_strandloper_091017_4

Bonapartes_strandloper_091017_3
Bonapartes Strandloper

In de tweeënhalf uur dat we ter plaatse zijn, laat de zeldzame steltloper zich bij tijd en wijle, erg mooi bekijken. Hij komt gelukkig ook wat dichterbij, maar helaas niet zo dichtbij dat ik fatsoenlijke digiscoopplaatjes kan maken.

Bonapartes_strandloper_091017_1
Bonapartes Strandloper (midden)

We zien de vogel foerageren (meer pikkend, dan “purrend” dan de bonte strandlopers, waar hij mee optrekt), poetsen en vliegen. Fantastisch!

Bonapartes_strandloper_091017_2
Bonapartes Strandloper loopt voor een “bontje” langs.

Op de terugweg leggen Frank en ik nog even aan bij de Gouwzee, waar het werkelijk miegelt van de meerkoeten, futen, kuif- en tafeleenden. Hiertussen zwemmen verspreid in de groep een kleine dertig krooneenden.

Krooneend_091017_1

Fraaie beesten, maar de gesprekken komen toch steeds terug op de Bonapartes strandloper. De afgelopen jaren heb ik vaak geprobeerd deze soort aan mijn Nederlandse lijst toe te voegen en dit jaar zie ik er twee. Geweldig!

Na het bericht dat er een kaspische plevier (een nieuwe soort voor Nederland!) op Texel is ontdekt, gaat thuis onophoudelijk te telefoon. Hier moeten we natuurlijk naar toe! Jammer dat de eerste boot morgen pas om half negen gaat! Wat zal het druk zijn op de veerboot!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Tweede Bona!

  1. Pingback: Zwartkeellijster op Texel! | VogelPunt

  2. Pingback: Taigastrandloper nieuwe soort voor Nederland! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s