Kaspische plevier nieuwe soort voor Nederland!

Zondag 18 oktober 2009

Na een nachtje slecht slapen stap ik om tien voor half zeven de deur uit. Frank van Duivenvoorde heeft waarschijnlijk ook niet goed geslapen, want hij patrouilleert al voor het huis door de straat. Ook Kasper Hendriks arriveert snel. Even later zijn we onderweg naar Texel. Tijdens de rit hangt er een verwachtingsvolle spanning in de auto. “Zou hij er nog zitten?” Met “hij” bedoel ik uiteraard komt de gisteren door Mart Janse ontdekte Kaspische plevier. Een nieuwe soort voor Nederland en wat voor één! Een droomsoort!

Kaspische_plevier_091018_11

Zoals te verwachten is, zijn we niet de eersten als we tegen acht uur het Havenplein bij de veerboot naar Texel oprijden. Er staan al vele tientallen auto’s. Ondanks de enthousiaste begroetingen en de gezellige verhalen zie je de nerveuze, verwachtingsvolle spanning in de ogen van de vogelaars. Iedereen die hier staat, heeft hetzelfde belang: een nieuwe soort voor Nederland zien!
De spanning stijgt als geruststellende “piepjes” uitblijven en er zelfs telefoontjes binnenkomen met de boodschap dat de vogel, ondanks dat er honderd man sterk gezocht wordt, nog niet is gevonden.

Kaspische_plevier_091018_12

Eenmaal aan boord staat een gedeelte van de vogelaars popelend aan dek; anderen slurpen binnen de hete Teso-koffie. Een kuifaalscholver brengt even afleiding, maar verder blijft de spanning hangen. Een telefoontje met de boodschap “Hij zit er nog” golft door het vogelaarspubliek. Opluchting, opwinding en drukke gesprekken. Maar even later blijkt dat het niet meer dan een hoax is: er is een steenloper gezien. Zucht………..
Ver voordat de veerboot aankomt, spoeden de meesten zich alweer naar hun auto’s. Wij staan op het vrachtdek, waardoor we vrij snel de boot af zijn. Vijf minuten later zijn we ter plaatse. Brede armzwaaien naar de vele bekenden, helaas niet met opgetogen, maar met gespannen gezichten.
We zoeken een plekje tussen de vele tientallen auto’s die als een gekleurd lint langs de Watermolenweg staan geparkeerd. Het duurt maar even of we zien de Amerikaanse goudplevier rondscharrelen. Normaal zou je hartslag bij het zien van deze prachtige zeldzaamheid harder gaan kloppen, maar nu geven we de vogel niet de aandacht die hij verdient.

Amerikaanse_goudplevier_091018_1a
Amerikaanse goudplevier

We drinken samen met Bas van der Burg, Ab Steenvoorden en Rein Genuït een sterke bak koffie. Onderwijl bel ik met Pieter van der Luit om even bij te kletsen en hem te vertellen dat de “Amerikaan” zich leuk laat bekijken. Tot een gesprek over de plevier komt het niet, want Pieter vertelt me dat de Kaspische plevier waarschijnlijk terug is gevonden langs de Pontweg!
Om geen al te chaotische en verkeersgevaarlijke situaties te krijgen, ruimen we rustig onze spullen in de auto. Maar dan verspreidt het bericht zich als een lopend vuurtje. “Vogel teruggevonden” “Waar?” “Langs de Pontweg tussen afrit 1 en 2”, zingt het door de groep. In een sneltreinvaart worden statieven opgeruimd, klappen de portieren en achterkleppen, starten de motoren, wordt er gekeerd en rijden we in colonne naar de Pontweg, waar zich inmiddels een massa vogelaars heeft verzameld. Uit het gejuich, de enthousiaste blikken, het schouderkloppen, de zwaaiende armen wordt direct al duidelijk dat de vogel echt is teruggevonden.
Snel mengen we ons onder de vogelaars, waarvan er een aantal direct bereidwillig plaatsmaakt om ons gelegenheid te geven de vogel te zien. Door de telescoop van “ik weet niet meer wie, maar wel veel dank” is de Kaspische plevier op betrekkelijk grote afstand prima te zien! De nieuwe soort is binnen! Fantastisch!

Kaspische plevier 091018 15
Kaspische plevier

Nadat ik de vogel leuk heb kunnen bekijken, maak ik even wat plaatjes van de massaal toegestroomde vogelaars. Het lijkt wel of heel vogelend Nederland naar Texel is gekomen. Wat een mensen! De spanning is gebroken. Overal zie je breed grijzende en lachende mensen. Er wordt enthousiast met elkaar gesproken, felicitaties gaan over en weer en de ontdekker, Mart Janse, wordt door velen hartelijk bedankt!

Kaspische_plevier_091018_13

Kaspische_plevier_091018_14

De zon breekt door, waardoor we behoorlijk wat last van tegenlicht krijgen. Daarom wandelen we naar de Van de Sterrweg waar de Kaspische plevier bij veel mooier licht te zien krijgen, maar nog wel steeds op grote afstand.

Kaspische_plevier_091018_10
Kaspische plevier

Na een uurtje zie je dat bij de meeste vogelaars de behoefte volledig bevredigd is en dat iedereen zich over het eiland verspreidt. We gaan nog even terug naar de Amerikaanse goudplevier, die zich vanaf de Watermolenweg echt geweldig laat bekijken.

Amerikaanse_goudplevier_091018_2
Amerikaanse goudplevier

Omdat de Kasper de Ross’ ganzen nog niet heeft gezien, rijden we vervolgens naar Dijkmanshuizen. De zeldzame Noord-Amerikaanse gansjes zijn snel gevonden, maar bevinden zich helaas op nog grotere afstand dan vorige week.

Ross ganzen 091018 1

Na een tocht over het eiland (ruim twintig geoorde futen bij de IJzeren Kaap, een slechtvalk bij De Bol en één in het noordelijke deel van de Slufter, enkele tientallen strandleeuweriken langs de Oorsprongweg, zeven overvliegende sneeuwgorzen in de Slufter) staan we om kwart over één opnieuw langs de Watermolenweg bij Den Hoorn. De Kaspische plevier blijkt namelijk op dezelfde akker te zijn neergestreken als waar de Amerikaanse goudplevier al enige tijd domicilie houdt. We hebben ze zelfs een keer samen in één kijkerbeeld!

Amerikaanse_goudplevier_091018_10
Amerikaanse goudplevier

Kaspische_plevier_091018_1
Kaspische plevier

Uiteraard gaat de aandacht vooral uit naar de nieuwe soort voor Nederland. Hij laat zich nu ongelooflijk mooi zien. Hij foerageert, poets af en toe zijn verenkleed en laat zich een paar keer opjagen door een kievit, waarbij ook het vliegbeeld fraai te zien is.

Kaspische_plevier_091018_2

Kaspische_plevier_091018_4
Kaspische plevier

Als er bericht komt dat de Bonapartes strandloper bij de Dijkgatsweide is teruggevonden, besluiten we, omdat Kasper deze soort al jaren niet meer heeft gezien,  met de boot van drie uur het eiland te verlaten.
We zijn duidelijk niet de enigen die op dit idee zijn gekomen, want er verzamelen zich vele tientallen vogelaars. Helaas wordt de “Bona” niet gevonden. Zie je anders bij het “dippen” van een soort veel bedrukte gezichten, vandaag blijven het allemaal lachende koppen. Terecht, want met de Kaspische plevier als fantastische, nieuwe soort voor Nederland kan deze dag natuurlijk niet meer kapot!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Kaspische plevier nieuwe soort voor Nederland!

 1. Arnold zegt:

  Hi Luuk

  ik heb je foto gejat voor mn blog (http://arnoldmeijer.blogspot.com/).
  als je er bezwaar tegen heb hoor ik het graag, dan haal ik hem er weer af.

  greetz
  Arnold

 2. Pingback: Polderrondje: roerdomp, zwarte ibis en ransuil | VogelPunt

 3. Pingback: Kaspische plevier in de Delta! | VogelPunt

 4. Pingback: Zwartkeellijster op Texel! | VogelPunt

 5. Pingback: Taigastrandloper nieuwe soort voor Nederland! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s