Sprinkhaanzanger in IJmuiden

Dinsdag 20 oktober 2009

De_puinhoop_091020_1

Zoals gebruikelijk ben ik ruim voor zonsopkomst op de telpost. Er staat een stevige zuidoostenwind. Het zou dus zomaar een dag met heel goede vogeltrek kunnen worden. Helaas valt de trek een beetje tegen. Er vliegen wat leuke groepen vinken, maar om echt grote aantallen gaat het niet en waar blijven de lijsters?
Doordat ik de telpost even verlaat om naar een door Erik Oostwouder gevonden geelgors te gaan kijken, mis ik een mannetje sneeuwgors die in een groep van ruim 600 spreeuwen over de zeereep vliegt.
Het vrouwtje geelgors laat zich daarentegen even leuk zien. Doordat er nog maar weinig licht is, lukt het me niet om een scherpe foto te maken. De vogel eet van graszaad. Door het snelle bewegen van de snavel is deze op de foto bijna niet zichtbaar

Geelgors_091020_2
Geelgors

Een twaalftal sperwers vliegt met de potentixc3xable prooidieren mee. Een groepje van drie laat zich daarbij erg fraai zien. Een grote jager jaagt de op het strand rustende meeuwen de stuipen op het lijf.

Om tien over half elf wordt de trektelling na het ontvangen van een Dutch Bird Alert abrupt afgebroken: Roy Slaterus en Pieter Thomas hebben een mogelijke Kleine Sprinkhaanzanger in de jachthaven van IJmuiden ontdekt! Dat zou een nieuwe soort voor Nederland zijn! 
Ook al gaat de alert gepaard met de boodschap: xe2x80x9cMogelijk deze soort, determinatie lastig, wordt aan gewerktxe2x80x9d, pakken Frank van Duivenvoorde, Teus Luijendijk en ik in een vloek en een zucht onze spullen in en lopen we met stevige tred de telpost af. Roy en Pieter zijn zeer gerenommeerde vogelaars en zij zullen ondanks hun twijfel een goede reden hebben om heel vogelend Nederland te alarmeren. (Twijfel is m.i. eigenlijk altijd een goede reden.) Ook elders in Nederland zullen veel vogelaars alles waar ze bezig zijn, laten vallen en zich richting IJmuiden spoeden. Spanning en sensatie!
Vlak voordat we IJmuiden inrijden, ontvangen we helaas het bericht dat het toch om een gewone sprinkhaanzanger gaat en dat de vogel inmiddels ook is verdwenen. Jammer! We besluiten om toch door te rijden.

Ijmuiden_091020_1

Samen met een aantal andere vogelaars zoeken we nog even naar de sprinkhaanzanger (ontbreekt nog op mijn xe2x80x9ceeuwige maandlijstxe2x80x9d), maar zonder resultaat. Dat Locustellaxe2x80x99s in het niets kunnen verdwijnen, hebben we drie oktober jl. ook al ervaren. :-(( Toch goed dat Roy en Pieter alarm hebben geslagen, want van de ervaringen van drie oktober hebben we ook geleerd dat het erg belangrijk is om in het geval datxe2x80xa6xe2x80xa6.. je snel ter plaatse moet zijn.

Voor de volledige telling op De Puinhoop zie trektellen.nl.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s