Taigastrandloper nieuwe soort voor Nederland!

Zaterdag 24 oktober 2009

Opnieuw is het de spanning om het zien van een nieuwe soort voor mijn levenslijst en een nieuwe soort voor Nederland er de oorzaak van dat ik een nacht onrustig slaap. Ging het vorige week om de Kaspische plevier; nu gaat het om een Taigastrandloper! Een mega-zeldzaamheid! Pas de tiende voor de WP en de eerste voor Nederland! De voorgeschiedenis die leidde tot deze ontdekking laat zich het best nalezen op het blog van Martijn Bot en op het forum van waarneming.nl. Wat een verhaal!

Samen met Frank van Duivenvoorde, Kasper Hendriks en Wouter Teunissen vertrek ik tegen zessen vanaf de parkeerplaats bij de Klinkenbergerplas. Na een voorspoedige reis met op het eind wat gestress, omdat er op enkele kilometers van de Vreugderijkerwaard wat wegomleggingen zijn, schuiven we even na half acht aan bij een rij van enkele tientallen vogelaars.

Taigastrandloper_091024_5

Er hangt een gezellige sfeer, maar ook een wat nerveuze spanning. “Hij zou er toch nog wel zitten?” Na enkele minuten meldt Frank een mogelijke kandidaat. De spanning stijgt. “Waar precies?” “Wat zie je dan?” “Daar voor die smienten!” Hij foerageert naar rechts. “Waar?” “Daar bij die klonten modder.” “Ja, bij die watersnippen.”
In het krimpend duister geeft het kleine steltlopertje steeds meer geheimen prijs. “Erg klein, kleiner dan het bontje.” “Wat een aparte manier van foerageren!”

Taigastrandloper_091024_3
Taigastrandloper

“Donker beestje, maar wel licht van onderen.” “Ik zie twee snipstrepen.” “Zien jullie die korte handpenprojectie?” “Staat hoog op z’n poten.” “Ja, lange tibia.” “Volgens mij zie ik lichte poten.” “Wat een klein spits snaveltje heeft ie.” “Zie je dat lichte borstbandje?” “Borststreepjes, bedoel je.” “Mag ik even bij jou door de scoop kijken, die heeft toch meer contrast dan de mijne?” “Ik zie hem niet meer.” “Waar zit ie nu?” “Achter die kluit rechts van die watersnip.” “Wenkbrauw is nu ook te zien” En na tien minuten weten we zeker dat we naar de taigastrandloper staan te kijken. Fantastisch, maar tot gejuich leidt het niet. Blijkbaar durft niemand het echt aan. “Hebben we het echt goed gezien?” Maar de tijd is onze vriend en naarmate het lichter wordt duidelijk dat we elkaar kunnen feliciteren! Geweldig!

Taigastrandloper_091024_2
Taigastrandloper

Er staat inmiddels ruim honderd vijftig man op de dijk! En nog steeds zien we groepjes vogelaars aankomen. Anderen lopen al weer in tegengestelde richting, voor hen roept de plicht.

Taigastrandloper_091024_6

Gelukkig hebben wij de hele dag de tijd en dat levert ook nog eens een mooie “bijvangst” op: een gestreepte strandloper!

Gestreepte_strandloper_091024_2
Gestreepte strandloper

Vorige week zagen we hoe een zeldzame Noord-Amerikaanse dwaalgast (Amerikaanse goudplevier) samen met een extreem zeldzame Aziaat (kaspische plevier) samen in één telescoopbeeld stonden. “Dat zal ons niet snel meer overkomen,” zeiden we. Rond negen uur vanmorgen gebeurt het echter wel! Opeens verschijnt naast de taigastrandloper (zeldzame Aziaat) de gestreepte strandloper (mogelijke Noord-Amerikaanse dwaalgast). Ongelooflijk! Helaas vergeet ik van de weeromstuit om dit voor Nederland unieke schouwspel te fotograferen.

Gestreepte_strandloper_091024_1
Gestreepte Strandloper

Taigastrandloper_091024_1
Taigastrandloper en Watersnip

Als we de taigastrandloper voldoende hebben bestudeerd wordt het hoog tijd voor het sociale aspect van het twitchen: gezellig ouwehoeren! Maar daar gunt Wouter ons niet zo veel tijd voor. 😉 Voor hem is er nog een “lifer” te halen: de Bonapartes strandloper bij de Dijkgatsweide. De grote grijze snip van de OVP wordt ook een paar keer genoemd, maar uiteraard geven voorrang aan het belang van Wouter.

Taigastrandloper_091024_4a

Bij Zurich verlaten we even de A7 (Wouter moet maar even wat geduld hebben) om bij de Plasjes langs de N31 te kijken. Hier zit helaas niets bijzonders, al zijn de pingelende baardmannetjes natuurlijk wel bijzonder fraai.

Als we bij de Dijkgatsweide aankomen, wordt ons de Bonapartes strandloper direct door Ies Goedbloed aangewezen. Al bevindt deze fraaie zeldzaamheid zich op behoorlijk grote afstand en miezert het al flink, hij is mooi te zien.

Bonapartes_strandloper_091024_1
Bonapartes Strandloper

We opperen nog even om via de dijk Enkhuizen-Lelystad naar de Oostvaardersplassen te rijden om daar de grote grijze snip te gaan bekijken. Vier zeldzame steltlopers op een dag zou natuurlijk wel stoer zijn. Maar we besluiten liever zelf iets te gaan ontdekken. Zo speuren we bij de Dijkgatswielen (een vrouw zwarte zee-eend) en Waterpark Oude Zeug alle eenden af, bekijken we minutieus groepen goudplevieren en staan tenslotte we (Wouter en Kasper in de regen; Frank en ik lekker droog in de auto) bij de Waterberging van Twisk. Het levert geen zeldzaamheden meer op.

Zwarte_zeeeend_091024_1

Inmiddels regent het zo hard, dat we het ook wel genoeg vinden. Een taigastrandloper, een gestreepte strandloper en een Bonapartes strandloper op één dag, dat had gisteren niemand in Nederland voor mogelijk gehouden.

Filmpje 1

Filmpje 2

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Taigastrandloper nieuwe soort voor Nederland!

 1. Pim Julsing zegt:

  Leuk die bijeneters Luuk.
  Ik hoorde ze circa 12.15 uur overvliegen iets noordelijker van de plek waar jij ze had. Helaas ook de fraaie vogels niet gezien, maar gelukkig is hun geluid onmiskenbaar. Zal zeker nog een poging wagen om ze in de kijker te krijgen.
  Het zou inderdaad mooi zijn als veel mensen deze prachtvogels kunnen bewonderen, maar dan wel achter een touwtje want ik meen me een verhaal te herinneren van een Nederlandse vogelaar die met zijn telelens een bijeneternest heeft geruxefneerd.
  Verder kon ik nog genieten van een ree ver in de zeereep, een jagende boomvalk en een geoorde fuut.

  Vriendelijke groet,

  Pim Julsing

 2. Pingback: NOS-radio1 op De Puinhoop | VogelPunt

 3. Pingback: Zwartkeellijster op Texel! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s