Siberische tjiftjaf!

Woensdag 28 oktober 2009

Dinsdagmorgen word ik tijdens de les al vroeg gebeld door Maarten Wielstra. Hij moet iets leuks hebben gevonden, maar uiteraard kan ik tijdens het uitleggen van het “lijdend voorwerp” de telefoon niet opnemen. In de koffiepauze bel ik hem terug. “Ik heb een Siberische tjiftjaf gevonden op het oude BAVO-terrein in Noordwijkerhout!”, klinkt het opgewonden door de telefoon, “ik heb zelfs geluidsopnames gemaakt toen de vogel zat te zingen en René heeft al prachtige platen gemaakt!” raast Maarten verder.
Uiteraard feliciteer ik hem van harte met deze geweldige vondst. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik pas in namiddag in de gelegenheid zal zijn om te gaan kijken en dat mijn kansen op een goede waarneming dan inmiddels flink zullen zijn gedaald.
Na de stagebezoeken in Katwijk, waarbij ik tussen de bedrijven door op verschillende plaatsen grote groepen kramsvogels en twee grote lijsters zie overtrekken, rijd ik naar Noordwijkerhout. Samen met Pel van Hattum zoek ik tot kwart over vijf naar de “Sib tjif“. Een paar stiekeme gewone tjiftjafs maken het af en toe wel even spannend, maar uiteindelijk ga ik zonder de zo gewenste zeldzaamheid naar huis.

Als ik vanmorgen om tien voor half acht mijn auto parkeer, word ik direct gewenkt door Rein Genuït. Hij heeft zojuist een “verdachte” tjif door de struiken zien scharrelen. Een kleine tien minuten later roept voor Rein de plicht en hij vertrekt naar zijn werk. Vijf minuten te vroeg, want opeens hoor ik de Siberische tjiftjaf roepen en even later zit hij in een mooi verkleurde prunus te zingen. Geweldig!! Ik verstuur wat sms’jes en spreek de vogellijn in.
Vijf minuten later arriveert Bas van den Burg. De vogel is inmiddels uit beeld en roept ook niet meer, maar na wat zoeken vinden we hem terug en krijgen we hem echt geweldig mooi te zien. De vogel foerageert heel actief in een esdoorn, waarbij hij ook regelmatig biddend te zien is. Fantastisch!
Net voordat Pel van Hattum en Frank van Duivenvoorde arriveren, vliegt de vogel samen met twee gewone tjiftjaffen weg. Het is de ontdekker Maarten Wielstra die even later een mogelijke kandidaat “Sib tjif” vindt, maar deze vogel is zwijgzaam en laat zich telkens te kort zien om tot een sluitende determinatie te komen. Wat zou ik nog langer op deze spannende vogelplek blijven, maar het wordt nu hoog tijd om me weer met “lijdende en meewerkende voorwerpen” te gaan bezighouden. Ook leuk trouwens!

Siberische_tjiftjaf_091028_1

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Siberische tjiftjaf!

  1. Ruud Vlek zegt:

    fraaie foto van Draaihals, waar en wanneer maakte je die ?

    Moet wel eens gepubliceerd worden.

    Ruud Vlek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s