Zwartkeellijster op Texel!

Zaterdag 31 oktober 2009

Texel_091031_2

Al is de zwartkeellijster geen “nieuwe voor Nederland”, het is wel een soort, die ontbreekt op de lijstjes van iedereen die na 25 december 2002 is begonnen met twitchen. Ik vind het dan ook opvallend dat het na de ontdekking op vrijdagmiddag van deze zeldzame lijster zo rustig is bij de veerboot naar Texel. Na de enorme toeloop van vogelaars bij de twee “weekend-twitches” naar de Kaspische plevier en de Taigastrandloper had ik ook hier minstens enkele tientallen twitchers verwacht. Maar auto’s met opgewonden vogelaars zien we niet. Wel ontmoeten we Phil Koken, die zich met enige moeite bij Frank van Duivenvoorde, Huig Ouwehand en mij in de Daihatsu Cuore wurmt. Met vijf andere auto’s staan we op het dek in de veerboot, maar hierin zitten geen gespannen, met verrekijkers omhangen vogelaars.

Texel_091031_3

In het restaurant ontmoeten we Rein Genuït, die samen met zijn hond Bas zonder auto de oversteek maakt. Om tien voor zeven rijden we de boot af. Het is winderig, koud en natuurlijk nog veel te donker om echt veel te kunnen zien. Op en langs de weg zitten wat kramsvogels, merels en koperwieken. Ze foerageren in het licht van de autolampen rustig door. Een houtsnip verdwijnt met zijn karakteristieke vlucht achter de dijk. Leuk!
We struinen wat rond het NIOZ-gebouw en tegen half acht gaan we naar de plek waar de zwartkeellijster gisteren voor het laatst is gezien. Inmiddels hebben zich ook wat lokale vogelaars gemeld.

Zwartekeellijster_091031_7

Samen bespreken we de kansen. Er is vannacht behoorlijk wat vogeltrek geweest. Zou de vogel samen met andere lijsters zijn doorgevlogen?
Met de boot van half acht arriveert een aantal nieuwe vogelaars, waaronder Wietze Janse, Bertus de Lange en Kees de Vries. Omdat de vogel nog niet op de oude plek is opgedoken, verspreiden de meesten zich in groepjes over de omgeving. Als ik met Rein door het dorp struin, krijg ik een telefoontje van Wietze: “Kees heeft de vogel net teruggevonden!”. Op een holletje gaat iedereen terug naar het NIOZ-gebouw, maar de zeldzame lijster is helaas al niet meer in beeld. Wat later zien we met slecht licht een goede kandidaat in noordoostelijke richting overvliegen en achter het gebouw weer invallen. Ik besluit met Frank en enkele anderen op de oude plek te blijven. Een goede keus, want om kwart voor negen is het Roelof de Beer die als eerste de zwartkeellijster aan ziet komen. De vogel vliegt voor ons langs en strijkt neer in de struiken. Hier blijft hij even zitten, maar dan verdwijnt hij ook al weer snel uit beeld. Tik, de nieuwe soort is binnen! Echt juichen doe ik nog niet, want de waarnemingsduur was wel erg kort. Bovendien hebben maar een paar van ons de vogel niet goed of helemaal niet gezien. We lopen naar de plek waar de lijster is ingevallen. Andere groepjes vogelaars komen hier ook naar toe, maar als het beest zich in de hierop volgende tien minuten niet laat zien, verspreiden de groepjes zich weer. Ik kies er opnieuw voor om niet “op sjouw te gaan” en dat blijkt de beste keus, want rond negen uur zit de vogel opeens in kaal boompje op de plek waar hij gisteren is ontdekt.

Zwartekeellijster_091031_14
Zwartkeellijster

Fantastisch! Snel laat ik Rein door mijn scoop kijken en daarna maak ik wat bewijsplaatjes. De groepjes vogelaars die al waren uitgezworven komen snel weer aangerend, maar voor de meesten is het te laat, want de vogel is na een seconde of twintig weer in de begroeiing verdwenen.
Voor de vogelaars die de zwartkeellijster nog niet hebben gezien volgen nu heel spannende uren. De vogel wordt af en toe door enkelen gezien en meestal op momenten dat hij zich verplaatst. Veel vogelaars hollen dan snel naar het andere gedeelte van het terrein, maar meestal zonder resultaat.

Zwartekeellijster_091031_11

Nu bekend is geworden dat de zeldzame lijster er nog zit, zien we dat er met elke veerboot die arriveert meer vogelaars op het eiland aankomen.

Zwartekeellijster_091031_2

Om half twaalf zie ik de vogel even in prachtig licht in noordoostelijke richting overvliegen. Gaaf!

Zwartekeellijster_091031_13

Frank en ik besluiten om wat andere vogelplekken op het eiland af te gaan zoeken. We rijden net het dorpje uit als ik een telefoontje krijg van Anton Duijnhouwer: `Luuk, je moet richting de NIOZ-haven komen, want de vogel zit prachtig op het gras!`
En inderdaad de zwartkeellijster foerageert samen met een aantal spreeuwen op een stukje land ten noordoosten van het gebouw. Wat een schitterend beest! Nadat ik de vogel door de telescoop heb bewonderd, maak ik nog een paar bewijsplaatjes.

Zwartekeellijster_091031_4

Zwartekeellijster_091031_5
Zwartkeellijster

De massaal toegestroomde vogelaars komen, al is de vogel maar enkele minuten goed te zien, goed aan hun trekken. Als het fraaie lijstertje weer is opgevlogen, maak ik nog wat plaatjes van de vogelaars, die nog hoopvol de houtsingel, waarin het beestje is verdwenen, afspeuren.

Zwartekeellijster_091031_9

Nu we de vogel echt bevredigend hebben gezien wordt het tijd om naar andere soorten op zoek te gaan. Maar aangezien er rond de middag bij De Cocksdorp een Siberische tjiftjaf is ontdekt, besluiten we daar eerst te gaan kijken. Bij `Dorpzicht`blijkt de `Sib tjif` een inkoppertje te zijn. De vogel laat zich een paar keer zien en hij is goed te horen. Er is nog even wat spanning, omdat er een mogelijke bruine boszanger is gehoord, maar dit blijkt uiteindelijk op een vergissing te berusten.
Inmiddels vordert de dag gestaag en omdat we het eiland met de boot van drie uur willen verlaten, besluiten we langs de oostkant naar richting ´t Horntje te rijden. De hoogwatervluchtplaatsen zijn echter helemaal leeg. Net ten zuiden van De Bol ontdekken we wel een zwarte rotgans! Arie Kolders en Jorrit Vlot stappen breed grijnzend uit de auto voor ons. Ze hebben de vogel onafhankelijk van ons ook ontdekt. De zwarte rotgans lijkt gepaard te zijn met een zwartbuikrotgans en twee jongen te hebben. Hij gedraagt zich behoorlijk agressief ten opzichte van de vogels die te dicht bij zijn gezinnetje in de buurt komen.

Zwarte_rotgans_091031_1
Zwarte rotgans

Tegen beter weten in rijden we nog even langs de Watermolenweg, waar we de afgelopen weken de Kaspische plevier en de Amerikaanse goudplevier zo prachtig hebben kunnen bekijken. Wie weet, is de Amerikaanse goudplevier toch nog even weer aanwezig. Rustig speuren de goudplevieren af en zo ontdekt Frank op de achterrand van de akker een spannend pleviertje! Bij nadere bestudering blijkt het om een morinelplevier te gaan! Erg leuk!! Een derde `zeldzame` plevier op dezelfde akker. Ongelooflijk! Snel bel ik wat bekenden, waaronder Wietze, die een Dutch Bird Alert voor me verstuurt, zodat dit schaarse pleviertje door een aantal vogelaars nog kan worden getwitcht.

Morinelplevier_091031_1

Morinelplevier_091031_2
Morinelplevier

Met de boot van drie uur verlaten we Texel. Omdat Huig de Bonapartes strandloper bij de Dijkgatsweide nog niet heeft gezien, rijden we daar nog even langs. Het zeldzame steltlopertje blijkt echter, ondanks dat er met tientallen scherpe vogelaarsogen naar wordt gezocht, onvindbaar. Jammer, maar uiteraard geen probleem, want met de prachtige zwartkeellijster als nieuwe soort op zak kan deze vogeldag natuurlijk niet meer kapot!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zwartkeellijster op Texel!

  1. r.zuiderveld zegt:

    geachte redactie,

    afgelopen weekend op Ameland naar nu blijkt een zwartkeellijster gezien. In een boompje gevuld met vetbolletjes en pinda’s welke druk bezocht werd door diverse vogeltjes waaronder seisjes, roodborstjes, merels, pimpelmeesjes, koolmeesjes, slagvinken, groenlingen kwam ineens de voor ons onbekende vogel met een gespikkelde onderkant en een lichtbruine bovenkant. Nu op internet toch maar even gezocht en blijkt het een zwartkeellijster te zijn. Het boompje werd drukbezocht afgelopen zaterdagochtend want het begon net even flink te sneeuwen. Ik dacht laat even een berichtje achter. Met vriendelijke groet, Ronald.

  2. Pingback: “Bruine lijsters” | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s