Mag dat geluid uit?!

Maandag 24 mei 2010

“Mag dat geluid uit?” vraagt een jongetje in Kootwijkerbroek ’s avonds aan zijn ouders, “het is zo hard, ik kan er niet van slapen.” Dit zinnetje heeft er mede toe geleid dat er op de avond van tweede pinksterdag zo’n honderd vijftig vogelaars naar een zingende dwergooruil staan te luisteren.

Als ik samen met Frank van Duivenvoorde en Rein Genuït rond kwart over negen arriveer, staat er al ruim vijftig man verwachtingsvol langs de Kootwijkerdijk.

Dwergooruil_f_100524_1

Al snel groeit de groep aan tot zo’n honderd twintig vogelaars. Geweldig dit soort twitches! Er wordt gezellig gekletst, Jaap Denee wordt gefeliciteerd met de geboorte van zijn dochter, er worden ervaringen uitgewisseld en natuurlijk wordt telkens de hoop uitgesproken, dat de dwergooruil in de avondschemering zal gaan roepen. We drinken een bak koffie en de meegebrachte koekjes vinden gretig aftrek bij eenieder die een plekje bij de picknicktafel heeft weten te bemachtigen.

Er is ook nog een heuse prijsuitreiking. In 2008 wonnen Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen, Sjaak Schilperoort, Ben Wielstra en ondergetekende de Top of Holland Vogeldag , maar van een prijsuitreiking kwam het destijds niet, doordat wij als team niet op de prijsuitreiking aanwezig konden zijn. Een van initiatiefnemers en organisatoren van dit inmiddels beroemde vogelevenement, Martijn Bot, overhandigt vanavond alsnog de oorkonde! Erg leuk!

Prijsuitreiking_toh_100524_1
Vlnr. Luuk Punt, Frank van Duivenvoorde en Martijn Bot

Even na tienen zwakt het gepraat en gelach af tot geroezemoes. Een paar minuten later is het helemaal stil. Fantastisch dat zo’n grote groep gelijkgestemden zonder dat er iets hoeft te worden gezegd, weet dat ze stil moeten worden. Om acht over tien klinkt voor het eerst de korte, diepe fluittoon, die om de twee tot drie seconden wordt herhaald. Je waant je zo weer op de camping in Zuid-Frankrijk. Fantastisch!
Voor een impressie, zie YouTube.
Uiteraard hoopt iedereen op een zichtwaarneming, maar slechts weinigen van ons zien de vogel als deze zich verplaatst van de ene naar de andere boom. Op een gegeven moment zit het uiltje pal aan de weg op een meter of drie boven ons hoofd te roepen, maar het is dan al zo donker dat er geen kans meer op een zichtwaarneming is. Voor nog een “filmfragmentje”, zie YouTube.
De dwergooruil zingt ondanks de overweldigende publieke belangstelling overigens onverstoorbaar door. Zelfs als de lokale hanggroepjongeren in hun gepimpte oude BMW’tjes onder begeleiding van keiharde beats en een hoop gejoel passeren, zingt het beestje door. Stoer!

Na afloop van deze zeer geslaagde en gezellige twitch zoeken we met Jaap Denee als gids in de wijde omgeving naar nachtzwaluwen. Maar voordat we op de locatie aankomen, is er al heel wat consternatie. We stuiten namelijk op een edelhert dat kort tevoren door een auto moet zijn aangereden. Het arme beest heeft een gebroken poot en sleept zich voort over het asfalt. Een erg naar gezicht! Jaap neemt direct het initiatief, belt bij het eerste het beste huis aan en vraagt of er een iemand kan worden gebeld die het beest uit zijn lijden kan verlossen. Hier geen mensen die je op dit late uur van het erf jagen, maar die direct te hulp schieten. Ook de overbuurman is uit bed gekomen en weer in de klompen geschoten. Samen bespreken ze wie ze het beste kunnen bellen. En dat alles in een gemoedelijke sfeer. “Noaberschap” in optima forma! Na een half uur komt er iemand die de hinde uit haar lijden verlost. Gelukkig maar.
Eenmaal weer op weg treffen we een paar keer een groep everzwijnen aan. Leuk!

Everzwijn_100525_1
Everzwijnen

Helaas wil het op de Hoog Buurlosche Heide met de nachtzwaluwen niet vlotten. Ondanks de ogenschijnlijk goede weersomstandigheden doen de “geitenmelkers” er allemaal het zwijgen toe. Jammer, maar we hebben afgesproken dat we het niet hebben over wat we niet, maar over wat we wél gezien hebben en dat was vanavond toch weer heel bijzonder!
We nemen afscheid van Jaap en rond kwart voor twee steek ik thuis de sleutel weer in het slot. Tijdens het korte nachtje klinkt nog herhaalde malen het “thuuh” van de dwergooruil in mijn oren. Ik vraag niet “Mag dat geluid uit?”, maar geniet nog even na van deze fraaie vogelavond.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mag dat geluid uit?!

  1. Jaap Denee zegt:

    Hoi Luuk,
    Ik was erg benieuwd naar je verslaglegging, maar het is een leuk stukje geworden!
    Vriendelijke groet,
    Jaap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s