Grijze strandloper!!

Vrijdag 23 juli 2010

“Luuk, met Frank, heb je gelezen dat Pim Wolf net een grijze strandloper heeft ontdekt? Een snoeiharde soort en voor jou nog een lifer, die moet je niet laten schieten! Westkapelle is wel ver weg, maar nog prima haalbaar. Zullen we maar?” Na een kort moment van twijfel, zeg ik, mede door het nadrukkelijk knikken van Margreet, “ja”.

Door de plotselinge (via een In Bewaring Stelling) gedwongen opname van mijn vader in een psychogeriatrische zorginstelling heeft mijn hoofd de afgelopen weken helemaal niet naar vogelen gestaan, maar wellicht is het goed om te proberen het malen over alles wat er de afgelopen periode is gebeurd en over al het ongewisse dat nog te gebeuren staat, te doorbreken met een spannende avondtwitch.

Ik bel naar Wouter Teunissen en Rein Genuït. De eerste neemt helaas niet op; de tweede zit net op de fiets, maar belooft om als Alberto Contador van het tuinbouwgebied Het Langeveld ten noorden van Noordwijk naar zijn huis in Oegstgeest te racen. Drie kwartier later zitten we in de auto. Gelukkig is het vakantie, zodat we niet hoeven aan te sluiten in de rijen files die normaliter op de route naar Zeeland staan.

Na een voorspoedige en gezellige autorit arriveren we om tien voor half negen bij het natuurgebied ’t Vroon. Nadat Frank de auto de berm in gedrukt heeft, spurt ik naar de telescoop van Michel de Lange, die direct ruimte voor me maakt, zodat ik de grijze strandloper aan mijn “levenslijst” kan toevoegen. Gaaf!!

Grijze strandloper 100723 1 Grijze strandloper links (Semipalmated Sandpiper – left)

Grijze strandloper 100723 6
Het zeer zeldzame Noord-Amerikaanse steltlopertje laat zich ondanks de stevige wind, het matige licht, de afstand en het feit dat de vogel erg vliegerig is, fraai bekijken! Hierbij vallen de volgende kenmerken op: kleiner dan de bontbekplevieren en bonte strandlopers waar hij mee optrekt, compacte bouw, lijkt mede door stevige borst wat “topzwaar”, donker petje, brede, lichte wenkbrauw, donkere teugel, betrekkelijk dikke snavel met een hoge snavelbasis, geen witte V’s op de mantel en rug, schouderdekveren met zwarte centra en lichtgrijze zoompjes. Handpenprojectie wellicht wat groot, maar sterk afhankelijk van de houding van de vogel, vleugelpunten steken iets voorbij de staart. Niet-gesloten borstband, zijborst en flank ongestreept. Donker oog, donkere pootjes, “webjes” tussen de tenen zijn onder andere te zien op enkele foto’s van Jaap Denee.

Grijze strandloper 100723 3 Grijze strandloper (Semipalmated Sandpiper)

Na een kwartiertje loop ik even naar een andere deel van het gebied om daar op aanwijzing van Bart Brieffies nog even een grauwe franjepoot mee te pikken.

Grauwe franjepoot 100723 1 Grauwe franjepoot (Red-necked Phalarope)

Als ik terugloop naar de plek waar de grijze strandloper zich ophoudt, breekt iedereen net op, omdat de vogel zich naar een andere deel van het terrein heeft verplaatst. Uiteraard stappen wij ook snel in de auto en enkele minuten later laat de vogel zich vanaf de Hogeweg weer prima bekijken. Hij is zelfs even samen met de grauwe franjepoot in één kijkerbeeld te bewonderen. Verder trekt hij vooral op met wat bontbekjes.

Grijze strandloper 100723 2 Grijze strandloper links (Semipalmated Sandpiper – left)

Opnieuw is de grijze strandloper erg onrustig en om 21.02 uur zien we hoe die onrust tot een definitief vertrek leidt: de vogel vliegt samen met vier bontbekplevieren op, wint een rondje vliegend snel hoogte, lijkt nog even terug te willen keren, maar verdwijnt ons in opwinding achterlatend in zuidzuidwestelijke richting. We praten nog even na, feliciteren elkaar, slaan op elkaars schouders, lachen en dollen wat en bedanken Pim voor zijn prachtige ontdekking. Tijdens de rit naar huis besef ik me ten zeerste dat ik voor het eerst sinds weken weer wat ontspannen ben. Wat een heerlijke hobby dat vogelen!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Grijze strandloper!!

 1. Telstar zegt:

  Fijn om te horen dat het goed gaat met onze vriend!

  http://www.telstar-online.nl/nieuws.php?id=21583

 2. Toy Janssen zegt:

  Hi Luuc,

  Proficiat met je nieuwe soort en sterkte met je vader.

  gr Toy

 3. Pingback: Dagje dolen door de Delta | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s