Siberische grijze ruiter: "Gedeelde dip is halve smart"

Woensdag 28 juli 2010

Siberische Grijze Ruiter 100728 2

Roy Slaterus rolt haast van zijn stoel als hij vanmiddag tegen half drie zijn mail opent en de door Arno Piek toegestuurde foto’s bekijkt. Arno heeft tijdens een bezoek aan de Zuidpier in IJmuiden rond half twaalf zonder het zelf te weten een Siberische grijze ruiter (Grey-tailed Tattler – Tringa brevipes) gefotografeerd! Een Siberische grijze ruiter, een nieuwe soort voor Nederland!!!

Uiteraard verstuurt Roy direct een Dutch Bird Alert en zet daarmee heel vogelend Nederland op z’n kop: snel vrij vragen, bellen met vogelvrienden, vervoer regelen, route plannen, familiebezoek afzeggen, in een vogelboek kijken (hoe ziet zo’n grijze ruiter er eigenlijk uit?), je verlekkeren aan de eerste foto’s die op het web verschijnen en voor sommigen van ons gefrustreerd onder de luifel van een tent in Zuid-Frankrijk zitten. Het zijn allemaal van die zaken die bij de ontdekking van zo’n megasoort horen.

Zelf hark ik automatisch handelend in een mum van tijd mijn vogelspullen bij elkaar en een slordige drie kwartier loop ik samen met onder andere Sander Lagerveld over het brede strand richting de Zuidpier. Zijn broer Bas laat even later weten dat hij de noordzijde van de Zuidpier al zonder resultaat heeft afgezocht. Dus focus ik me vooral op de zuidelijke kant van de pier. De adrenaline spoelt door mijn lijf. Ik schrik er zelfs van als ik opeens een kleine steltloper zie zitten, die ik normaal op de jizz in fractie van een seconde als bonte strandloper zou hebben gedetermineerd, maar die nu me nu even doet verstijven…………

Een stuk voorbij de bocht ontmoet ik onder andere Arnoud van den Berg en Roy Slaterus die helaas moeten beamen dat er op dit moment geen spoor van de Siberische grijze ruiter te bekennen is.

Ik besluit via Dutch Bird Alerts nog wat aanvullende informatie te versturen om daarmee de vogelaars die nu nog onderweg zijn aan te sporen om niet alleen naar de Zuidpier te komen, maar ook op andere plaatsen in de omgeving te gaan zoeken.

Elke keer als de telefoon gaat, veert iedereen op, maar helaas het gaat telkens om vogelaars die of nog onderweg zijn en extra informatie willen hebben of om vogelaars die op andere plekken op zoek zijn.

Siberische Grijze Ruiter 100728 1

Naarmate de middag vordert, verdwijnt het geloof dat de Siberische grijze ruiter nog wel ergens in de omgeving rond zal hangen. Frank van Duivenvoorde en ik besluiten naar huis te gaan. Op de weg terug halen we af en toe wat terneergeslagen vogelaars in en komen we ook nog heel wat vogelaars tegen die (inmiddels tegen beter weten in?) nog een poging gaan wagen de vogel te vinden. Ik hoop van harte dat ik de komende dagen nog een keer voor deze extreme zeldzaamheid uit moet rukken.

Tot op dit moment geldt: “Gedeelde dip is halve smart”.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s