"1-1"

Zaterdag 31 juli 2010

Nu de meeste bollen zijn gerooid wordt er in Noord-Holland weer volop bollenland gexefnundeerd. De komende tijd kan het daardoor in deze contreien weer spannend vogelen worden. De afgelopen weken werden er bijvoorbeeld al weer poelruiters, gestreepte strandlopers en lachsterns waargenomen. Hoog tijd voor Frank van Duivenvoorde en ondergetekende om weer eens een dagje in “de Noord” rond te struinen.

Zoals vaak op een dagje bollenlandjes afzoeken starten we eerst met een uurtje zeetrektellen bij Camperduin.

Camperduin 100731 1

De vaste zeetrekteller van deze beroemde trektelpost, Nick van der Ham, is in de luwte van de hut gaan zitten. De hut zelf wordt bevolkt door Alwin Borhem, Toy Janssen, Jan Verhoeven en Christian Brinkman. Later voegen ook Mark de Vries en Peter zich bij ons. Er staat een zuidwestenwind kracht 4, het is geheel bewolkt en af en toe bereiken ons wat flarden van de voorspelde regen. Veel zeetrek is er niet, maar het is altijd leuk om bijvoorbeeld zwarte zee-eenden, grote sterns, Noordse dieven en jan-van-genten te zien passeren. De laatste storten zich ook regelmatig van grote hoogte in zee, een spectaculair gezicht!

Na een kleine anderhalf uur houden Frank en ik het voor gezien. We maken een rondje langs verschillende gexefnundeerde bollenlandjes langs wegen met de onder vogelaars bekende namen als (Korte)Belkmerweg, (Korte)Ruigeweg en Keinsmerweg.

We zien oeverlopers, groenpootruiters, kemphanen, witgatjes, grutto’s, scholeksters, kluten, tureluurs, lepelaars, bosruiters, bonte strandlopers, steenlopers en watersnippen. Leuke steltlopers, maar niet de schaarse doortrekkers en zeldzaamheden waar we onze zinnen op hebben gezet. De miezer gaat regelmatig over in echte regen en dat maakt het me onmogelijk om foto’s van de steltjes te maken.

Terwijl we langs de Korte Belkmerweg een leuke groep kemphanen en grutto’s afspeuren, krijgen we opnieuw gezelschap van Alwin, Christian, Toy en Jan. Zoals vaker onder twitchers wordt er gesproken over wat we vandaag niet gezien hebben. Vooral soorten als poelruiter, gestreepte strandloper en lachstern worden genoemd. Als we even later vertrekken, zeggen we dollend tegen elkaar: “Wie de eerste lachstern heeft…… ”

Een minuut of tien later ontvang ik de volgende Dutch Bird Alert: “Lachstern, Keinsmerbrug, Alwin Borhem, Ha Luuk! ’t staat 1-0!”. Geweldig! Als Frank tien minuten later een lachstern in een grote groep rustende meeuwen vindt, sms ik Alwin: 1-1. Ondanks intensief zoeken blijft het helaas bij deze “stand”.

Lachstern 090811 2 Lachstern (foto 11 augustus 2009)

Als de regen intensiveert, besluiten Frank en ik naar huis te gaan. We zijn net op de weg als ik nog even waarneming.nl check. Tot mijn verrassing zie ik dat Will Schep bij Keinsmerbrug aan het eind van de ochtend twee “strepen“, jargon voor gestreepte strandlopers, heeft gezien. We besluiten op onze schreden terug te keren om dit onder water gezette bollenland en de omliggende landerijen toch nog even af te zoeken

We treffen Sander Lagerfeld en Rob Halff die ons melden dat ze de “strepen” nog niet hebben gevonden. Uiteraard geloven we hen op hun woord, maar omdat er een mooie groep steltlopers op dit gexefnundeerde perceel foerageert, checken we ondanks de niet-aflatende miezer tegen beter weten de groep kemphanen nog even goed.

Vervolgens rijden we langs een aantal bollenvelden die we ook al eerder vanmorgen hebben bekeken, maar van de “strepen” ontbreekt helaas ieder spoor. Wel levert dit naast het gebruikelijke spul nog een kleine zilverreiger op.

Ondanks het slechte weer hebben we ons prima in “de Noord” prima vermaakt en met die 1 -1 valt natuurlijk ook prima te leven! 😉

Kleine zilverreiger 100731 1 Kleine zilverreiger loert bij de waterinlaat op wat eetbaars

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s