Maar één ring…….

Zondag 1 augustus 2010

VRS Meijendel 100801 1 Vogelringstation Meijendel

“Ha, Luuk, ik wil vanmiddag en vanavond op de ringbaan nog proberen wat steltlopers en zwaluwen te vangen. Zin om mee te gaan?” luidt een sms van Wouter Teunissen. Daar heb ik uiteraard wel zin en zo lopen Wouter en ik tegen drieën over de Meijendelse Slag naar de ringbaan. Na wat prettig oponthoud (gesprekjes met Bertus en Yvon de Lange en verderop Johan van ’t Bosch) maken we de netten in orde. Helaas zit één van de touwen van het slagnet in een onontwarbare knoop, waardoor we een groepje van zeven regenwulpen niet naar beneden kunnen lokken en we de kans verspelen om deze prachtige steltlopers te ringen.

VRS Meijendel 100801 2 Slagnet

In de vierenhalf uur die we op de ringbaan doorbrengen wordt het maar af en toe spannend. Als we bijvoorbeeld in de verte een groepje huiszwaluwen zien aankomen, zet één van ons zo snel mogelijk het geluid van deze vogelsoort aan, waarna we de vogels met een enorme snelheid naar beneden zien komen. Een schitterend gezicht! De vogels cirkelen nieuwsgierig rond de plek waar de geluidsbox hangt en scheren daarbij rakelings langs en over de netten. Helaas weten ze de netten steeds te missen.

Elke twintig minuten maken we een rondje langs de andere netten die we hebben uitgezet. Dit levert uiteindelijk maar één vogel op: een eerstejaars zwartkop.

Zwartkop 1e kj 100801 1 Zwartkop

Verder zien we onder andere een boomvalk, een sperwer, een kleine barmsijs, een havik, twee buizerds en enkele tientallen boeren- en gierzwaluwen overvliegen.

Tegen acht uur houden we het voor gezien en ruimen we de geluidsapparatuur en de netten weer op. Al hebben we op de zwartkop na niets gevangen, we hebben wél een gezellige middag beleefd!

Elders in Meijendelse Vallei laat Wouter me nog twee zeldzame paddenstoelen zien: een peperbus en een andere soort aardster.

Peperbus 100801 1 Peperbus

Grote aardster 100801 1 Aardster

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Maar één ring…….

 1. Gijsbert van der Bent zegt:

  Ha Luuk, wat zijn eigenlijk Kleine Sneeuwganzen? Zijn ze anders dan gewone eerste winter Sneeuwganzen? Ik zie ze ook niet op DBAlerts.

 2. Luuk zegt:

  Ha Gijs,

  Het fijne weet ik er ook niet van, maar de Latijnse naam van deze ondersoort van de sneeuwgans is Chen caerulescens caerulescens.

  Wat info is te vinden via:
  http://www.desertusa.com/animals/snow-goose.html
  en
  http://www.jstor.org/pss/4086598

  Ik moet er zelf nog eens goed in duiken.

  Hartelijke groet,

  Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s