Rust in de noordelijke Delta

Vrijdag 6 augustus 2010

Het Oostvoornse meer ligt erbij als een spiegel als Frank van Duivenvoorde en ik tegen half acht aan de noordoostoever van het meer onze telescopen opstellen. Het weer werkt geweldig mee en met het zonnetje in de rug scannen we het wateroppervlak. Een groepje van elf geoorde futen is gezamenlijk aan het vissen; een zestal dodaarsjes maakt langdurig toilet; vanuit het struweel roepen grasmussen, zwartkoppen, fitissen en tjiftjafs.

Als we wat later aan de noordwestkant van het meer staan, kunnen we ondanks het tegenlicht een “overzomerende” zeekoet onderscheiden. Waarschijnlijk een vogel die de afgelopen winter in de vogelopvang is opgekalefaterd, maar niet de kracht heeft gevonden om naar de broedgebieden in het hoge noorden te vliegen.

Zeekoet 100806 1Zeekoet

Terug bij de parkeerplaats treffen we Sven Rijnbeek, Dick Groenendijk en Niels van Houtum. Dick, Niels en Sven hebben de Westplaat al afgezocht, maar de zo gewenste waterrietzanger wordt op deze van oudsher voor de soort beroemde plek niet gevonden. Na een bak koffie en een gezellig half uurtje kletsen en foto’s kijken van de reis van Sven en Niels naarJordanië gaat ieder zijns weegs.

Frank en ik arriveren na de nodige wegomleggingen bij het natuurontwikkelingsgebied Strypse Kreek. Tussen de kemphanen, oeverlopers, witgatten, kleine plevieren, bosruiters, kluten, watersnippen kunnen we helaas geen bijzondere steltloper ontdekken.

Slobeend juveniel 100806 1
Slobeend (juveniel)

Het opkomende water zorgt er bij Stellendam voor dat de zandplaten telkens kleiner worden, waardoor de opvliegende groepen kluten,rosse grutto’s, wulpen en scholeksters regelmatig voor een mooi schouwspel zorgen. Een groep van maar liefst honderd vijfenveertig lepelaars staat te rusten. Opvallend is het grote aantal oeverlopers: ik tel er om half tien ruim vijfenzestig! In een groepje van enkele tientallen bontbekplevieren scharrelen ook een adulte krombekstrandloper en drie bontjes langs de waterkant.

De Plaat van Markenje ligt er wat verlaten bij, maar ook hier vliegen zoals op veel plekken vandaag oeverlopers met hun karakteristieke trillende vleugelslagen over het water. Een groep groenpootruiters doet het rustig aan en staat te slapen aan de rand van de plaat.

Groenpootruiters 100806 1Groenpootruiters

Het is inmiddels hoogwater, dus rijden we met hooggespannen verwachtingen naar de hoogwatervluchtplaatsen in de Prunje-polder. Maar de Wevers en de Flaauwers Inlagen zijn op een vijftigtal grote sterns, wat visdieven, lepelaars, tureluurs en dergelijke na helemaal leeg. In het gebied ten noorden van de dijk bevinden zich wel wat mooie groepen scholeksters,wulpen en rosse grutto’s, maar vooral de aantallen kleinere steltlopers vallen wat tegen. Wel zien we wat bontbekplevieren, kanoeten, witgatten,zilverplevieren, groenpootruiters en de vandaag onvermijdelijke oeverlopers.

De Brouwersdam wordt zoals gebruikelijk in deze tijd van jaar vooral bevolkt door toeristen, maar op een paar rustige plekken vinden we nog wel wat regenwulpen, bontbekplevieren, scholeksters en steenlopers.

Steenloper en scholekster 100806 1Steenlopers en scholeksters

We besluiten om over Goeree-Overflakkee naar huis te rijden en bij de Ventjagersplaten nog een poging te doen een vroege visarend in de kijker te krijgen. Deze fraaie roofvogel blijkt helaas nog niet aanwezig, maar het uitzicht over het Haringvliet met daarop duizenden ruiende vogels is de moeite meer dan waard en een mooie afsluiting van een rustig dagje vogelen inde noordelijke Delta.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s