Grijze dip met een gouden randje

Donderdag 12 augustus 2010

Twintig minuten nadat ik een “piep” heb ontvangen met de boodschap dat Karel Hoogteijling mogelijk een Siberische grijze ruiter (Grey-tailed Tattler) heeft gezien vertrek ik lichtelijk gestrest samen met Rein Genuxeft en Frankvan Duivenvoorde naar Zeeland. Al is de vogel volgens het bericht niet meer inbeeld, we kunnen een tweede kans om deze nieuwe soort voor Nederland te zien te krijgen natuurlijk niet laten schieten. Na het dippen van de soort op 28 juli hebben we regelmatig in gesprekken de hoop geuit dat de vogel nog weer ergens in Nederland op zou duiken.

Als we even na zeven uur een “piep”ontvangen met daarin de boodschap dat de gisteren door Bram Rijksen ontdekte grijze strandloper (Semipalmated Sandpiper) zojuist is teruggevonden op praktisch dezelfde plek waar eerder vanmiddag de Siberische grijze ruiter is gezien, bekruipt ons even wat twijfel. Er is hier toch geen sprake van vergissing? Er worden toch geen soorten door elkaar gehaald? Voor de zekerheid bel ik even met Max Berlijn, die de eerste piep heeft verstuurd, maar hij verzekert me dat er van een vergissing geen sprake is. Er zouden dus zomaar twee superzeldzaamheden tegelijkertijd ter plaatse kunnen zijn! De spanning stijgt!

Het uitblijven van berichten over de Siberische grijze ruiter doet ons echter vrezen dat de kans dat we deze met het snel vallen van de avond en het afgaande getij niet meer te zien zullen krijgen, maar uiteraard laten we moed niet zakken.

Grijze strandloper 100812 6

Bij aankomst zien we een groep van enkele tientallen vogelaars op de dijk staan. We sluiten ons snel bij alle bekenden aan en kijken voor de tweede keer binnen drie weken naar een grijze strandloper. 23juli jl. hebben we deze Noord-Amerikaanse zeldzaamheid immers bij Westkapelle ook al prachtig kunnen bekijken. Ondanks de betrekkelijk grote afstand is de vogel mooi te zien, maar door het snel afnemende licht helaas slecht te digiscopen.

Grijze strandloper 100812 4
Grijze strandloper 100812 1Grijze strandloper (Semipalmated Sandpiper)

Eigenlijk geven we deze prachtige steltloper niet de aandacht die hij verdient, want na enkele minuten gaan we al op zoek naar de soort waarvoor we eigenlijk in de auto zijn gesprongen. Maar Siberisch grijze ruiter laat zich ondanks intensief speurwerk met onder andere een grote Haagse vogelaarsdelegatie helaas niet meer zien. Opnieuw een dip, maar door het zien van de grijze strandloper wat ons betreft wel één met een gouden randje.

Grijze strandloper 100812 2

Grijze strandloper 100812 3a

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Grijze dip met een gouden randje

 1. Andries Zijlstra zegt:

  Heey luuk alles goed?? Ik was zaterdag even in fochteloo heb ook 4 kraanvogels gezien parend en wel! vraagje aan jouw! ik ben druk op zoek naar een telescoop een beetje betaal baar en natuurlijk van kwaliteit! als jij iets weet zou ik het graag horen! vriendelijke groet Andries Zijlstra

 2. Luuk zegt:

  Ha Andries! Alles goed hier. Vandaag een mooie griel gezien, dus wat wil je nog meer. Geweldig dat je kraanvogels van het Fochterloërveen hebt zien baltsen!

  Een goed advies t.a.v. een aan te schaffen telescoop is lastig te geven. Wellicht zou je een oproep op een forum kunnen plaatsen en kun je op die manier aan een leuke tweedehands telescoop komen.

  Succes!

  Luuk

 3. Wim Langbroek zegt:

  Een mooie week Luuk,

  Ruinen ben ik afgelopen jaar op vakantie geweest, vlakbij het Dwingelderveld. Gaaf gebied met grauwe klauwieren, paapjes, wielewalen etc.
  Komende zomer weer !

  Tot bij de volgende knaller,

  Mvg. Wim

 4. joost verhoeven zegt:

  Hoi Luuk,

  Je had de bosgors toch net op tijd! 🙂
  Ben wel jaloers op je kuifkoekoek haha Leuk blog trouwens!

  Groeten!

 5. twan mols zegt:

  hallo Luuk,
  nog steeds even fanatiek, zie ik
  erg leuk om je web-log weer eens te lezen, het ziet er super uit,
  en met mooie digiscoopfoto’s,
  binnenkort ga ik eens kijken bij de korhoenders,
  als je nog tips hebt houd ik me aanbevolen,
  groeten
  twan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s