"Swarte Earrebarre, Bjintesjonger, Grutte Klikstirns, See-earn, Strekige gril en Skiere Wettergril"

Woensdag 11 augustus 2010

“Zullen we op weg naar Friesland eerst nog even die twee zwarteo oievaars in Noord-Holland twitchen?” vraagt Bertus de Lange net nadat hij bij het Brugrestaurant over de A4 bij Frank van Duivenvoorde en mij is ingestapt. Daar zijn Frank en ik natuurlijk direct warm voor te krijgen! Ik check even op waarneming.nl waar de vogels gisteravond voor het laatst zijn gezien. De laatste melding is van 20.00 uur in de Woudmeerpolder. De kans lijkt ons klein dat de vogels na die tijd nog zijn opgevlogen, maar eenmaal ter plaatse ontbreekt van de “zwooien” ieder spoor. We besluiten de omgeving nog een kwartiertje af te zoeken. Langer kan niet, want we willen ruim voor hoogwater langs het wad bij Westhoek zitten. Net binnen de tijdsgrens die we ons hebben gesteld brult Bertus: “Zwarte ooievaar!” Op een weiland in de Speketerspolder loopt een juveniele vogel. Fraai!

Zwarte ooievaar 100811 2Swarte Earrebarre(juveniel)

De vogel loopt vlak langs een polderweggetje te foerageren, maar vliegt op als er een auto langs rijdt.

Zwarte ooievaar 100811 3 Swarte Earrebarre(juveniel)

Gelukkig valt hij snel weer in en begint hij weer te foerageren.

Zwarte ooievaar 100811 4 Swarte Earrebarre(juveniel)

Ondanks het vroege uur, het is inmiddels half acht, verstuur ik om eventueel andere vogelaars van dienst te zijn een Dutch Bird Alert, de vogel zit immers op een andere plek dan gisteren.

Als we ruim een uur later langs de brandweerkazerne de Makkumer Zuidwaard oplopen, worden we nadrukkelijk gewenkt door Ies Meulmeester. Dit kan maar één ding betekenen: er wordt een waterrietzanger gezien! We zetten het op een holletje, want ook al hebben we alle drie de afgelopen dagen deze schaarse doortrekker al fraai waargenomen, een waterrietzanger is gewoon een geweldige soort, waar je er nooit genoeg van kunt zien!

We sluiten ons aan bij Ies, Max Berlijn en Gerard Steinhaus, die ons vertellen dat ze zelfs twee exemplaren hebben gezien! Even later krijgen we de “Bjintesjonger”, Fries voor waterrietzanger, een paar keer fraai te zien. De vogel vliegt enkele malen vanuit het riet aan de overkant van de sloot naar de vegetatie tussen het pad en de slootkant, waar hij (helaas)onzichtbaar foerageert.

Op het eiland zitten, zoals te verwachten in deze tijd vanhet jaar, zes xe2x80x9cGrutte Klikstirnsxe2x80x9d (reuzensterns) en even later vliegen er ooknog eens twee exemplaren vlak over ons heen. Fantastisch!

Ies gaat zijns weegs en Max en Gerard zetten koers naar Zwarte Haan. We spreken af dat we contact houden. Ondanks het feit dat we ruim anderhalf uur voor hoogwater bij Westhoek aankomen, staat het water al enorm hoog. Voor het ons ontvouwt zich zoals gebruikelijk op deze plek een dynamisch schouwspel van grote groepen steltlopers die zich door het opkomende water genoodzaakt zien steeds dichter bij de dijk te komen. Groepen tureluurs,krombekstrandlopers, wulpen, rosse grutto’s, bontbekplevieren, bonte strandlopers, kanoeten, zilverplevieren zorgen voor een prachtig spel van lichten donker! Schitterend!

Langs de vloedlijn foerageren tussen de vele tientallen bontbekplevieren en krombekstrandlopers een stuk of vijf kleine strandlopers.

Kleine strandloper 100811 1
Kleine strandloper 100811 2

Langs de dijk jaagt een juveniele koekoek op rupsen. Hij zal nog even op willen vetten, voordat hij aan de lange reis naar Afrika begint.Wonderlijk zo’n koekoek: opgevoed door een kleine karekiet, heggenmus, rietzanger of een andere kleine zangvogel en dan weten dat je dikke, vette rupsen moet eten om uiteindelijk naar Afrika te kunnen vliegen.

Koekoek 100811 1
Koekoek 100811 2Koekoek (juveniel)

Ruim een half uur voor hoogwater zijn de meeste steltlopers al naar het binnenland vertrokken, daarom besluiten we Westhoek te verlaten en naar Paesens te gaan. Hier bevinden zich een paar mooie hoogwatervluchtplaatsen, die in het verleden al wat leuke soorten hebben opgeleverd.

Peasens 100811 1

Hier treffen we, zoals nog veel vaker deze dag, Max en Gerard. Gezellig! De HVP wordt bevolkt door enkele honderden scholeksters en meeuwen.

Paesens 100811

Verder scharrelen er wat groenpootruiters, een regenwulp,een oeverloper en enkele tientallen bontbekplevieren rond. Als we onder het genot van een kop koffie wat blijven rondhangen, zien we nog enkele groepjesbontbekken binnenvallen met daartussen wat kleine strandlopers, krombekken en bontjes.

Bontbekplevieren 100811 1

Twee groepjes zwarte sterns laten zich fraai zien en een vrouwtje sperwer schudt de zaak eens flink op. Leuk!

Vervolgens rijden we door Achter de Zwarten. Gisteren heeft Corstiaan Beeke hier een blonde ruiter gevonden. De meeste steltlopers zitten vanmiddag echter op erg grote afstand. Dit maakt de zaak wel spannend, want elke kandidaat blonde ruiter zorgt direct voor heel wat spanning. Ondanks versterking van Max en Gerard en wat later ook Martijn Bot wordt de blonde ruiter helaas niet gevonden.

Als we vanuit het zuiden grote groepen ganzen, eenden en steltlopers op de wieken zien gaan, wordt al snel duidelijk dat de twee “See-earn” even lekker de boel op stelten komen zetten. Spectaculair!!

Zeearend 100811 1Zeearend

Als ze het spelletje, waar ze bijna zichtbaar genoegen aan beleven, beu zijn, gaan ze gezellig samen op de slikplaat zitten. Af en toe maken ze nog eens een rondje. We hopen dat ze ook de zaak wat dichterbij even flink op zullen schudden, maar dat gebeurt helaas niet. Maar het is natuurlijk wel fantastisch om deze schitterende boven het gebied te zien klapwieken!

Zeearend 100811 2
Zeearenden

Op de slikjes die wat dichter bij het uitkijkpunt liggen, ontwaren we onder andere wat kemphaantjes, bontbekken, kleine strandlopers,Temmincks strandlopers en heel leuk: een strandplevier!

Wat verderop in het gebied rusten minstens twaalf “Grutte Klikstirns” (reuzensterns). Een overzomerende kleine zwaan bezorgt me weer een streepje op de eeuwige maandlijst.

We rijden door naar het Jaap Deensgat alwaar we opnieuw een “GrutteKlikstirn” (reuzenstern) kunnen bewonderen. Af en toe gaat deze prachtige stern bijna schuil achter een enorme groep zwarte ruiters. De hittetrilling in combinatie met de grote afstand maakt het digiscopen helaas lastig.

Reuzenstern 100811 1Reuzenstern en zwarteruiters

Het Roodkeelplasje levert helaas niet het gewenste porseleinhoen op, maar we zien er wel in heel mooi licht drie prachtige bosruiters, drie witgatten, een jonge waterral en drie baardmannen.

Baardman 100811 1Baardman (juveniel)

Na een vergeefse poging de grauwe kiekendieven bij de proefboerderij ten zuiden van Zoutkamp in de kijker te krijgen, rijden we door naar de Ezumakeeg-Noord, waar we, hoe kan het anders, opnieuw Max, Gerard en Martijn ontmoeten. Zij wijzen ons direct op een “Strekige gril“, Fries voor gestreepte strandloper, die een stuk naar het zuiden rustig loopt te foerageren. Voordat we deze inmiddels betrekkelijke zeldzaamheid aan een nader onderzoek onderwerpen, genieten we van een aantal zomertalingen.

Zomertaling 101108 1
Zomertaling

Om de “streep” beter te kunnen bekijken, lopen we een stuk naar het zuiden. Hier laat de vogel zich prachtig zien. Opvallend is dat hij heel bedachtzaam foerageert, iets wat we ons niet van eerdere ontmoetingen met deze fraaie soort herinneren.

Gestreepte strandloper 100811 2
Gestreepte strandloper

Een overvliegende boomvalk zorgt even voor wat onrust, maar de gestreepte strandloper blijft hier heel stoxefcijns onder en foerageert rustig verder. Geen wonder als je ziet hoe deze Calidris opgaat in zijn omgeving.

Gestreepte strandloper 100811 3
Gestreepte strandloper

Een soort die ook volledig in zijn omgeving op kan gaan is de Temmincks strandloper. Twee vogels kruipen als muisjes over het slik.

Temmincks strandloper 100811 1Temmincks strandloper

We sluiten onze vogeldag af bij het zuidelijke deel van de Ezumakeeg. Naast dat er ook hier zien weer twee “Grutte Klikstirns”(reuzensterns) op een slikplaat rusten, zien we twee “Skiere Wettergrils”, Fries voor grauwe franjepoten. Ze foerageren op hun karakteristieke, beweeglijke manier. Ondanks de grote afstand is te zien dat het om twee juveniele vogels gaat.

Reuzenstern 100811 2Reuzenstern (en met een loep ook nog zichtbaar een grauwe franjepoot)

Na nog een gezellig praatje met Mister Lauwersmeer RommertCazemier rijden we naar Dokkumer Nieuwzijlen waar we ons tegen half zevende patat en kroket bij de plaatselijke snackkar goed laten smaken. Uiteraard nemen we de dag nog eens door en we kunnen niet anders concluderen dan dat we met onder meer een Swarte Earrebarre, een Bjintesjonger, enkele tientallen Grutte Klikstirns, twee See- arns, een Strekige gril en twee Skiere Wettergrils niet alleen ons Fries hebben opgehaald, maar ook nog eens een geweldige vogeldag hebben beleefd!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op "Swarte Earrebarre, Bjintesjonger, Grutte Klikstirns, See-earn, Strekige gril en Skiere Wettergril"

 1. Brts zegt:

  Leuk stukje Luuk . Waar haal je al die Friese vogelnamen vandaan?

 2. Luuk Punt zegt:

  Bedankt, Bertus! Sorry voor de late reactie, maar ik was gisteren i.v.m. alle “familiebeslommeringen” in het oosten des lands en heb geen mail gelezen.
  De Friese vogelnamen komen uit “De Nederlandse vogelnamen en hun betekenis” door Henk Blok en Herman ter Stege.

  Hartelijke groet,

  Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s