"Vale-pijlen-zeetje"

Zaterdag 14 augustus 2010

Als ik tegen half zeven voor Hotel Savoy mijn telescoopopstel, schieten me na een eerste blik over zee de woorden van zeevogelliefhebber en “-trekteller Ben Wielstra te binnen: “Een vale-pijlen-zeetje, Luuk! Dat wordt uren over een lege zee staren.” De zee is met de zwakke noordoostenwind bijna zo vlak als een spiegel en die omstandigheden verhogen in deze tijd van het jaar de kans op het zien van een vale pijlstormvogel. Maar vandaag heb ik geen tijd om uren en uren over zee te staren, dus besluit ik dat het dan maar de eerste twee uren na zonsopkomst moet gaan gebeuren.

Helaas, helaas blijkt de vale pijl vandaag geen zin of tijd te hebben om langs Katwijk te vliegen en moet ik het doen met ruim vijftig jan-van-genten, de gebruikelijke voedseltrek van de aalscholvers en wat trek van meeuwen en sterns.

Aalscholver 100814 1Aalscholvers

Samen met Frank zet ik om vijf over half negen een punt achter de zeetrektelling. Er is al behoorlijk wat warmtetrilling boven zee, waardoor het zeetrektellen er niet leuker op wordt.

We besluiten nog even over Lentevreugd te gaan struinen. Hier treffen we onder andere Bas van der Burg, Peter Spierenburg, René van Rossum, Menno van Duijn, Nelis Gregoire, Erik Verlind, August van Rijn en nog aantal vogelaars die tevergeefs naar de gisteren gemelde waterrietzanger hebben gezocht.

Er wordt gezellig gekletst, een bak sterke koffie gedronken en Menno laat ons een aantal wespenspinnen zien. Prachtige, grote spinnen met ingenieuze tussen het hoge gras verstopte webben. Fantastisch!

Wespenspin 100814 3Wespenspin

We zijn er getuige van dat een van wespenspinnen in korte tijd twee dazen vangt. (Hopelijk twee van de beesten die ervoor hebben gezorgd dat ik nu een aantal enorm jeukende plekken op mijn armen heb.) Direct nadat de daas in het web is gevlogen, spoedt de spin zich naar het slachtoffer, dat vervolgens in een mum van tijd door de spin in een laag spinrag wordt gewikkeld. Een fascinerend schouwspel!

Wespenspin 100814 4
Wespenspin omwikkelt een daas met spinrag

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s