Pelagische tocht op de "Pride of Bilbao" (Dag 2)

Woensdag 18 augustus 2010

Bilbao kaart 2

Even na half zes, ruim een half uur voor zonsopgang, staan Frank en ik aan dek. We zijn ongeveer ter hoogte van Bretagne, er staat weinig wind en zee is redelijk vlak. Kortom: ideale omstandigheden! Het dek op detiende verdieping is echter nog gesloten, want volgens het personeel moet eerst het overschot van een losbandig leven (kapotte glazen e.d.) van een aantal “feestende” passagiers worden opgeruimd. Er zit dus niets anders op, dan ons voorlopig op dek acht te installeren.

Portsmouth-Bilbao 100818 1

Gelukkig mogen we een half uur later naar boven en kunnen we genieten van in de opkomende zon langs vliegende jan-van-genten (Gannets).

Portsmouth-Bilbao 100818 2

Nadat we de eerste stormvogeltjes (Storm Petrel) over het water zien fladderen wordt om kwart over acht de eerste dwergvinvis (Minke Whale,Balaenopteraacutorostrata) gemeld. Helaas lukt het me niet om dit exemplaar in de kijker te krijgen, maar een klein half uur later lukt dat gelukkig wel! Op relatief korte afstand zie ik een donker grijsbruine rug met een hoge sikkelvormige rugvin door het water glijden. Geweldig!!

DwergvinvisDwergvinvis (Minke Whale, Balaenoptera acutorostrata)

Nadat er wederom wat stormvogeltjes (Storm Petrels) zijn gepasseerd, roept een Spanjaard: “Basking Shark!” (Reuzenhaai, Cetorhinus maximus). Ik ben helaas net te laat om deze fraaie soort te kunnen bekijken.

Om tien voor half tien hoor ik opeens een schreeuw van Garry: “Pijlstormvogel!” Het blijkt dat Reinoud Vermolen een “pijl” heeft opgepikt. Het duurt even, voordat de vogel zo dichtbij vliegt dat de determinatie af kan worden gemaakt en blijkt dat het om een grote pijlstormvogel (Great Shearwater) gaat. Wat een fantastisch beest en ook nog eens “lifer”! Super!

Af en toe worden er wat dolfijnen gezien, maar door de grote afstand of het tegenlicht kunnen deze niet op naam worden gebracht. Met de vogels lukt dat beter. Zo passeren er een Noordse pijlstormvogel (Manx Shearwater), een grauwe pijlstormvogel (Sooty Shearwater), wat bontbekplevieren (Ringed Plovers), Noordse stormvogels (Fulmar), twee kleine zilverreigers (Little Egrets) en grote jagers (Great Skuas). Een aantal vogelaars determineert een stormvogeltje (Storm Petrel) als Wilsons stormvogeltje (Wilson’s Storm Petrel), maar ik zie te weinig details om deze voor mij nieuwe soort op mijn “levenslijst” te kunnen bijschrijven.

Tegen het middaguur passeert een groepje tuimelaars (Bottlenose Dolphins, Tursiops truncatus). Fraai!

TuimelaarTuimelaar (BottlenoseDolphins, Tursiops truncatus)

Rond één uur worden er volgens de eerder genoemde Spanjaard, die door zijn excursiegenoten (voor ons heel verwarrend) “Orca” wordt genoemd, enkele “blows” (fonteinen) gezien. Het is zo ver weg, dat ik er niets van kan maken.

Tien minuten later is het wel raak. “Minky,” wordt er geroepen en inderdaad zien we opnieuw een dwergvinvis (Minke Whale, Balaenopteraacutorostrata) passeren.

Terwijl we wat bruinvissen (Harbour Porpoise Phocoena phocoena) en dolfijnen spec. bekijken, passeren om kwart over één een adult lichte en een adult donkere fase kleine jager (Arctic Skuas).

Om vijf over twee worden we door “Orca” twee “blows” gezien. De blows zijn zeker een keer of tien te zien, maar door de grote afstand komt de determinatie niet helemaal rond. Desondanks is het wel duidelijk dat het om twee vinvissen spec.gaat. In de verte zien we ook veel gespetter wat duidt op langs zwemmende groepen dolfijnen. Gelukkig passeren er ook dolfijnen op kortere afstand, waarbij goed te zien is dat het om gewone dolfijnen (Common Dolphin,Delphinus delphis) gaat. Prachtig, die springende beesten boven het water!

Gewone dolfijnGewone dolfijn (Common Dolphin, Delphinus delphis)

Om kwart over drie zie ik voor het eerst in mijn leven, zij het op zeer grote afstand, een potvis (Sperm Whale, Physeter macrocephalus). Uiteraard heel leuk,maar door de grote afstand is het toch wel lastig te zien.

Potvis

Potvis (Sperm Whale, Physeter macrocephalus)

“Sabine’s Gull!”, klinkt het even na vieren vanaf stuurboord. Uiteraard hol ik direct naar de andere kant van het schip om inderdaad twee adulte vorkstaartmeeuwen (Sabine’s Gull) te zien langs vliegen. Wat een beauties!

Inmiddels is de zee bijna helemaal vlak geworden en zo laat een groep van zo’n dertig gestreepte dolfijnen (Striped Dolphin,Stenella coeruleoalba) zich echt geweldig mooi zien.

Gestreepte dolfijn

Gestreeptedolfijn (Striped Dolphin, Stenella coeruleoalba)

IMG_0486_striped dolphin Garry BakkerGestreepte dolfijn (StripedDolphin,Stenella coeruleoalba) foto Garry Bakker

Tussen tien voor half voor half vijf en tien over half vijf grossieren we gewoon cetaceeën. “Senor Orca” schreeuwt “Noordse vinvis (Sei Whale,Balaenoptera borealis)!” Een heel bijzondere soort voor deze wateren en het is maar goed dat de Spanjaard de rug en de vin van deze walvis fotografisch weet vast te leggen anders was deze waarneming wellicht niet eens door de ballotage gekomen.

Noordse vinvisNoorse vinvis (Sei Whale, Balaenoptera borealis)

Vijf minuten later zwemt er opnieuw een kanjer van een walvis langs: een gewone vinvis (Fin Whale, Balaenoptera physalus). Geweldig!!

Gewone vinvis Gewone vinvis (Fin Whale, Balaenoptera physalus)

IMG_9946_fin whale Garry Bakker
IMG_9965_fin whale Garry Bakker
Gewone vinvis (Fin Whale, Balaenoptera physalus) Foto’s Garry Bakker

Een kwartiertje later klinkt met de inmiddels bekende Spaanse tongval “Minky!” en kunnen we opnieuw een dwergvinvis (Minke Whale,Balaenoptera acutorostrata) op de lijst zetten. En alsof het niet op kan rond die tijd zie ik samen met Wouter Thijs een grijze dolfijn (Risso’s Dolphin, Grampus griseus) boven water springen! Het moet al een ouder exemplaar zijn, want de grote, donkere rugvin steekt erg af tegen door littekens licht geworden kop en rug.

Grijze dolfijnGrijzedolfijn (Rissoxe2x80x99s Dolphin, Grampus griseus)

Na al dit zeezoogdierengeweld bewonderen we enige tijd een aantal stormvogeltjes(Storm Petrels) en mis ik om vijf voor half zes voor de tweede keer vandaag een reuzenhaai (Basking Shark, Cetorhinus maximus). Jammer, maar na al het prachtigs van het laatste uur mag ik natuurlijk niet klagen.

Om vijf over half zes varen we het diepe gedeelte van de Golf van Biskaje op. Een boel “ge-splash” in de verte blijkt als we dichterbij komen niet door dolfijnen te worden veroorzaakt, maar door een groep tonijnen. Spectaculair!

Geelvintonijn Garry Bakker 100818 1

Ondertussen passeren zomaarweer drie adulte vorkstaartmeeuwen (Sabine’s Gull), drie stormvogeltjes (Storm Petrel) en een grote jager (Great Skua).

Een half uur later kunnen weweer een andere soort walvis bewonderen: de griend (Long-finned Pilot Whale, Globicephala melas). Een groep van tussen twaalf en de vijftien exemplaren laat zich echt schitterend zien!

Griend

Griend (Long-finned Pilot Whale, Globicephala melas)

In de hierop volgende tweeënhalf uur zien we regelmatig groepjes grienden (Long-finned Pilot Whale, Globicephala melas): negen, drie, vier,zeven, vijf en achttien. Heel speciaal om deze walvissen zo door het vlakke wateroppervlak te zien glijden!

Onderwijl zien we ook weer de nodige stormvogeltjes (Storm Petrels), waaronder een groepje van zes, dat zich in omgeving van een school tonijn ophoudt. We pikken nog weer eens drie vorkstaartmeeuwen (Sabine’s Gull) en een aantal grote jagers mee.

Om kwart voor zeven worden er twee potvissen (Sperm Whale,Physeter macrocephalus) gemeld. Deze indrukwekkende kolossen zwemmen echter op grote afstand.

Vanaf zeven uur vliegt er langdurig een Noordse pijlstormvogel (Manx Shearwater) met de boot mee. Het is tijdens deze reis de enige vogel die ik heb kunnen digiscopen. Als de vogel na een half uur opeens wegvliegt, blijkt dat hij betere ogen heeft dan wij, want hij moet de grote jager (Great Skua) een stuk eerder hebben zien aankomen dan wij.

Noordse pijlstormvogel 100818 1Noordse pijlstormvogel (ManxShearwater)

Een gedeeltelijk uit het water springende maanvis (Sunfish) wordt slechts door weinig mensen gezien. De bootvaart namelijk zo’n 20 knopen per uur en dan is zo’n vis ook heel snel weer uitbeeld.

Om kwart over acht volgt nog de afsluitende klapper van deze dag: twee Dolfijnen van Cuvier (Cuvier’s Beaked Whale, Ziphius cavirostris) laten zich onder luid gejuich in het steeds minder wordende licht nog even leuk bekijken.

Dolfijn van Cuvier Dolfijn van Cuvier (Cuvier’s Beaked Whale, Ziphiuscavirostris)

Na bijna onafgebroken vijftien uur aan dek te hebben doorgebracht houden we het voor gezien. Nog even wat eten en drinken, een lekkere douche en vervolgens “op kooi”, want hopelijk morgen wacht ons weer zo’n geweldige dag.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Pelagische tocht op de "Pride of Bilbao" (Dag 2)

  1. Johannes Fischer zegt:

    Hey,

    Ontzettend leuk dagje heb jij gehad zeg! En ook nog eens een leuk stukje erover geschreven! Ik zal je blog blijven volgen.

    Groetjes
    Johannes

  2. Pingback: Boommarters en dassen | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s