Pelagische tocht op de "Pride of Bilbao" (Dag 3)

Donderdag 19 augustus 2010

Het is nog donker als Frank en ik ons om half zes naast Wouter Thijs in een van de clubs op dek acht laten ploffen. Als we wat beter hadden gerekend, hadden we natuurlijk kunnen weten dat het op deze breedtegraad later licht wordt…..

We krijgen al snel gezelschap van Garry, Johan en Tom. Met een lekkere bak koffie worden de dag van gisteren en de verwachtingen voor vandaag doorgenomen. Even na zessen staan we dan toch aan dek en zien we aan bakboord de Spaanse kust al opdoemen.

Bilbao Santurtzi 100819 1
Vogels zien we natuurlijk nog niet, maar het is wel mooi om in het krimpend duister de lichtjes van Santurtzi, een havenstadje dat deel uitmaakt van de agglomeratie- Bilbao en de eigenlijke zeehaven van Bilbao, te zien oplichten.

Bilbao Santurtzi 100819 2
We leunen wat over de reling en kijken uit over het havenstadje.

Bilbao Santurtzi 100819 3
Lang kunnen we niet bij de reling staan mijmeren, want wemoeten allemaal uitchecken.

Pride of Bilbao 100819 1
Pride of Bilbao 100819 2
De groep verspreidt zich al snel. Sommigen zoeken een rustig restaurantje op, doen wat boodschappen of slenteren wat door de ontwakende stad. Ik loop samen met een aantal anderen de steile weg naar El Mazo op. Via allerlei weggetjes, steegjes en trappen bereiken we al snel de buitenwijken van het stadje. Even later staan puffend en bezweet naar een zwarte roodstaart (Redstart) te kijken. Dit fraaie vogeltje vindt even later helaas zijn einde in de bek van een kat. Een bizar ervaring om te zien hoe het beestje met het grootste gemak door het gedomesticeerde roofdier van een hek wordt geplukt.

Vanuit het struikgewas klinkt het geratel van kleine zwartkoppen (Sardinian Warblers) en de zang van een graszanger (Zitting Cisticola’s ). Een slechtvalk (Peregrine Falcon) zit in een schoorsteen om zich heen te kijken en datzelfde doet een jonge grauwe klauwier (Red-backed Shrike) vanuit het struweel.

Grauwe klauwier 100819 1Grauwe klauwier (Red-backed Shrike)

Hoe hoger we komen hoe meer mooie vergezichten zich voor ons ontvouwen. Hierbij wordt ook nog eens duidelijk hoe ontzettend groot de “Pride of Bilbao” is.

Bilbao Santurtzi 100819 4
Behalve naar vogels wordt er zeker als je met mensen van de
vlinderstichting op stap bent ook naar vlinders gekeken. Ik leer in anderhalf uur weer heel wat bij! Zo worden eronder andere staartblauwtjes, tijgerblauwtjes, dwergblauwtjes, kleine heivlinders, oranje luzernevlinders, een dambordje, een cleopatra, de Iberische variant van het bont zandoogje en een Spaanse vlag gezien.

Oranje Luzernevlinder 100819 1Oranje Luzernevlinder

Staartblauwtje 100819 1Tijgerblauwtje

Boomblauwtje 100819 1Boomblauwtje

Bontzandoogje 100819 1Bontzandoogje

Uiteraard blijft de aandacht ook uitgaan naar vogels. Behalve “gewone” soorten als roodborsttapuit (Whinchat), boompieper (Tree Pipit) ,winterkoning (Wren), boerenzwaluw (Barn Swallow), huiszwaluw (House Martin),gierzwaluw (Swift), grasmus (Whitethroat) enzovoort zien en horen we ook een”Cetti’s zanger (Cetti’s Warbler) en merken we een overvliegende Europese kanarie (Serin) op. Een mannetje kleine zwartkop (Sardinian Warbler) komt aan vliegen met voer en laat zich een paar keer leuk zien. Wat een gave soort is dat toch! Een aantal Franse vogelaars denkt een Provencaalse grasmus (Dartford Warbler) te hebben gevonden, maar bij nadere bestudering blijkt dat het om een vrouwtje kleine zwartkop (Sardinian Warbler) gaat. Bij de ruxefne, die de thuisbasis van een aantal geiten lijkt te zijn, scharrelt een tapuit (Wheataer) rond. Een orpheusspotvogel (Melodious Warbler) is nog druk met het verzorgen van zijn kroost.

Orpheusspotvogel 100819 1Orpheusspotvogel (Melodious Warbler)

Bilbao Santurtzi 100819 6

De omliggende bergen zijn door de laaghangende bewolking nog steeds niet helemaal goed te zien, waardoor de hoop op het zien van roofvogels steeds kleiner wordt. Maar ons speurwerk wordt beloond en we krijgen ruim dertien cirkelende vale gieren (Griffon Vultures) in het vizier. Heel ver weg, maar toch indrukwekkend.

Bilbao Santurtzi 100819 5
Om een uur of elf zijn de meesten van ons weer aan boord van de “Pride of Bilbao”.

Pride of Bilbao 100819 3
Vanaf het dek genieten we tot de afvaart van het uitzicht over Santurtzi, waarbij vooral de
Puentede Vizcayaom aandacht vraagt. De brug, die is opgenomen in de Werelderfgoed Lijst van de UNESCO is gebouwd door Alberto Palacios, een leerling van Gustave Eiffel. Hij ontwierp de ruim honderd zestig meter lange brug in 1893. De opdracht was een brug te ontwerpen die geen obstakel zou vormen voor het scheepvaartverkeer naar de haven van Bilbao. Ook mochten er geen lange opritten worden gebouwd, daarom koos hij voor een brug waarbij de auto’s (maximaal zes per keer) met gondels konden worden vervoerd.

Bilbao Santurtzi 100819 7Santurtzi met in de achtergrond de Puente de Vizcaya

Ondertussen wordt er ook weer op vogels gelet en zo zien we na enige discussie een slangenarend, twee dwergarenden en een stuk of tien vale gieren rond cirkelen. Vooral de beide arendsoorten laten zich vlak voor afvaart mooi bekijken.

Bilbao Santurtzi 100819 8
Om kwart voor één gaan de trossen los en varen we langs een havenhoofd met teksten die onverhuld roepen om een onafhankelijk Baskenland opnieuw de Golf van Biskaje op.

Bilbao Santurtzi 100819 9
Het eerste uur is het met een langs vliegende regenwulp(Whimbrel) en een stoere grote jager (Great Skua) en wat stormvogeltjes (Storm Petrel) nog rustig, maar om kwart voor twee zien we de eerste groep gewone dolfijnen
(Common Dolphin,Delphinus delphis) van ruim honderd exemplaren langs komen. Wat een spectaculaire sprongen maken ze toch! Geweldig!

Commondolphin Garry 100819 1aGewone dolfijn (CommonDolphin,Delphinus delphis) Foto Garry Bakker

Drie kwartier later barst het “cetaceeën-geweld” echt los.Tussen twee groepjes (3 en 4) grienden (Long-finned Pilot Whale,Globicephala melas) zwemmen twee grijze dolfijnen (Risso’s Dolphin, Grampus griseus).

Griend Garry Bakker 100819 1Griend (Long-finned PilotWhale,Globicephala melas) FotoGarry Bakker

Indrukwekkende groepen gemengde groepen dolfijnen van een keer zelfs ruim driehonderd exemplaren ontlokken heel wat “oh’s” en “ah’s” aan onze kelen.

Dolfijnen Garry Bakker 100819 1 Dolfijnen(Dolphins) Foto Garry Bakker

Gestreepte dolfijnen Garry Bakker 100819 1Gestreepte dolfijn (Striped Dolphin,Stenella coeruleoalba) Foto Garry Bakker

Het enthousiasme stijgt tot nog grotere hoogte als er eerst aan bakboord vier dolfijnen van Cuvier (Cuvier’s Beaked Whale,Ziphius cavirostris) worden gevonden en een kleine tien minuten later aan stuurboord nog eens vier exemplaren. Wat een fantastische beesten!

Dolfijnen van Cuvier Garry Bakker 100819 1
Dolfijnen van Cuvier Garry Bakker 100819 2
Dolfijnen van Cuvier (Cuvier’s Beaked Whale,Ziphius cavirostris) Foto Garry Bakker

Twee minuten later worden er twee potvissen (Sperm Whales,Physeter macrocephalus) gemeld. Deze immense zoogdieren verraden zich door schuin naar voren gerichte fontein.

Eenfontein die ik een paar minuten later op een andere plek ook zie verschijnen,waardoor we nog eens zes van deze prachtige dieren kunnen bewonderen.

Potvis Garry Bakker 100819 1
Potvis Garry Bakker 100819 2Potvis (Sperm Whale,Physeter macrocephalus) Foto Garry Bakker

Ondertussen passeren er weer vorkstaartmeeuwen (Sabine’sGull), grote jagers (Great Skua’s), stormvogeltjes (Storm Petrel), een Noordse stormvogel (Manx Shearwater), een drieteenmeeuw (Kittiwake) en heel verrassend twee Portugese oorlogsschepen (Portuguese Man of War). Met die laatste bedoel ik uiteraard geen oorlogsbodems, maar een heel mooie kwallensoort. 😉

Eigenlijk gun ik me op een reis als deze geen enkele pauze, want ja, wat kun je niet allemaal missen als je even naar de wc gaat of een kop koffie probeert te scoren?! Maar soms kun je er niet onderuit. Terwijl ik zo om tien voor vier de trap naar dek 8 afloop, zie ik opeens een walvis springen (“breaching”). Super!!!! Wat mij betreft het meest spectaculaire wat ik tijdens deze reis heb gezien. Gelukkig staat Jouke Altenburg precies op de goede pleke n heeft hij de tegenwoordigheid van geest om de knop op zijn camera in te drukken. Hierdoor kunnen we aan de hand van de foto’s vaststellen dat het om een dolfijn van Cuvier (Cuvier’s Beaked Whale,Ziphius cavirostris) gaat.

Dolfijnofcuvier.wwwjoukealtenburgnl-7620.klein
Dolfijnofcuvier.wwwjoukealtenburgnl-7622.klein
Dolfijnen van Cuvier (Cuvier’sBeaked Whale,Ziphius cavirostris) Foto  www.joukealtenburg.nl

In het hierop volgende uur worden er nog minstens zes potvissen (Sperm Whale,Physeter macrocephalus) gezien. Ondanks de grote afstand zien we een paar keer hoe deze walvissen, voordat ze naar grote diepte duiken de staartaanzet en de vin verticaal omhoogsteken, waarbij de brede driehoekige staartvinnen mooi zichtbaar zijn. Helemaal geweldig is de “breachende” potvis die ik als ik om vijf voor vijf de horizon scan in beeld krijg. Ik zie het beest boven de horizon uitkomen! Schitterend!

Gewone dolfijn Garry 100819 1Gewonedolfijn (Common Dolphin,Delphinus delphis) Foto Garry Bakker

Onderwijl passeren er grienden (Long-finned Pilot Whale,Globicephala melas), gestreepte dolfijnen (Striped Dolphin,Stenellacoeruleoalba), gewone dolfijnen (Common Dolphin,Delphinus delphis) en groepje tuimelaars (Bottlenose Dolphin, Tursiops truncatus), waaronder twee kalfjes. We komen ogen te kort. Twee grauwe franjepoten (Red-necked Phalarope) krijg ik net te laat in de kijker om de determinatie van een aantal Engelsen te kunnen bevestigen. Een vinvis spec. kan mede door het tegenlicht helaas niet op naam worden gebracht.

Bilbao-Portsmouth 100819 1
Het licht neemt af, de magen knorren en de benen en de ruggen zijn vermoeid. Vol van wat hebben gezien en beleefd verlaten we om kwart voor acht dek 10.

Bilbao-Portsmouth 100819 2

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Pelagische tocht op de "Pride of Bilbao" (Dag 3)

 1. Jan Dirk zegt:

  Hoi Luuk,

  Leuk om je beschrijving te lezen (en nog minder leuk om achter mijn bureau te zitten). Je staartblauwtje is overigens een tijgerblauwtje, die inderdaad ook een staartje heeft.

  Groeten,
  Jan dirK

 2. Luuk zegt:

  Bedankt voor reactie, Jan Dirk.

  Hartelijke groet,

  Luuk

 3. Pingback: Boommarters en dassen | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s