Pelagische tocht op de "Pride of Bilbao" (Dag 4)

Vrijdag 20 augustus 2010

Ook op deze laatste dag aan boord van de “Pride” zijn Franken ik weer op tijd op, maar als we om kwart voor zes uit de krochten van het schip omhoog zijn geklauterd blijkt helaas dat het mistig en wat regenachtig weer is. Bovendien staat er heel wat meer golfslag dan we de afgelopen twee dagen gewend waren. We zakken net als gisteren naast Wouter Thijs in een van de gemakkelijke stoelen op dek acht. Al snel krijgen we gezelschap van onder andere Bas van den Meulengraaf, Johan van ’t Bosch en Garry Bakker. Na een bak koffie uit de automaat wagen we ons toch maar aan dek. De wereld wordt echter steeds kleiner en het is op een gegeven moment zelfs zo mistig dat de dienstdoende officier het nodig vindt om met tussenpozen van twee minuten de misthoorn te laten schallen. Een geluid dat je door merg en been gaat.

Bilbao - Portsmouth 100820 1

Gelukkig klaart het later wat op en zo wordt noordelijker dan dat we hadden verwacht de negentiende potvis van deze reis gezien. Gaaf!

“Minky!” schreeuwt de altijd scherpe Garry, om tien voor half tien, maar de dwergvinvis (Minke Whale, Balaenopteraacutorostrata) duikt vlak langs de boot direct weer onder en kan helaas verder door niemand meer worden opgepikt.

Bilbao-Portsmouth 100820 1

De afgelopen twee dagen zijn we natuurlijk enorm verwend meteen grote verscheidenheid aan cetaceeën. Nu we weer in Het Kanaal varen is de kans op ontmoetingen met walvissen en dolfijnen een stuk kleiner geworden. Toch blijven we onafgebroken de zee afspeuren en genieten we onder andere van de vogels die langs vliegen.

Jan-van-gent 100820 1 Jan-van-gent (Gannet)

Het duurt tot vijf voor half één voordat er onverwacht toch iets bijzonders opduikt. “Dolphins!” klinkt het van stuurboordzijde, maar het blijkt direct dat niet om dolfijnen gaat, maar om een prachtige reuzenhaai (Basking Shark, Cetorhinusmaximus). Ik kan me voorstellen dat je als je beide vinnen door het water ziet klieven je even denkt dat het om twee dolfijnen gaat, maar als je wat meer tijd krijgt en beter kijkt, is het duidelijk dat het om de rug- en staartvin van een reuzenhaai gaat. Erg gaaf!

Baskingshark Garry Bakker 2
Baskingshark Garry Bakker 4

Baskingshark Garry Bakker 1
Reuzenhaai (Basking Shark, Cetorhinus maximus) xa9 Garry Bakker

Vanaf half vier komt de Engelse kust (Isle of Wight) met z’n mooie krijtrotsen weer in beeld. De reiszit erop.

Bilbao-Portsmouth 100820 3

Vervolgens duurt het nog ruim twee uur, voordat we in de haven van Portsmouth afmeren en van boord kunnen.Tijd die gebruikt wordt om de reis nog eens door te nemen, nog even een blik over zee te werpen en de koffers in te pakken.

Bilbao-Portsmouth 100820 6
Bilbao-Portsmouth 100820 5
Bilbao-Portsmouth 100820 4

Na het nodige wachten op de boot, strompelen we bepakt en bezakt de trappen af, veroveren we ons een plekje in de passagiersbussen en paraderen we in lange rijen langs de douane. We nemen afscheid van Wouter Jan Strietman (Hij gaat direct weer aan boord voor nog een overtocht!) en bedanken hem voor de organisatie. Buiten treffen we onze trouwe buschauffeur, die ons ruim een uur later afzet bij het Holiday Inn in Guilford. Een heerlijk luxe hotel!

WELCM_EXTR_08_E

Na afloop van een heerlijke en gezellige maaltijd wordt Albert Viegenthart terecht met een leuke toespraak en een daverend applaus voor de organisatie van de zeer geslaagde excursie in het zonnetje gezet. Bovendien krijgt hij als blijk van dank denieuwe Veldgids Europese zoogdieren, een boek dat hij uiteraard direct door Annemarie van Diepenbeek, een van de auteurs, laat signeren.

Na drie nachten op kooi in de wat benauwde “cabins” aan boord van de “Pride” is het heerlijk om weer eens een gewoon bed te liggen. Tijdens het inslapen merk ik wel dat ik lichte schommeling van het schip en het geronk van de zware diesels wat mis.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Pelagische tocht op de "Pride of Bilbao" (Dag 4)

 1. Luuk zegt:

  Hoi Twan,

  Bedankt voor je compliment!

  Wat betreft de korhoenders. Je moet niet te lang meer wachten, want over een week of twee is de piek van het bolderen van de korhanen alweer voorbij en dan wordt het steeds lastiger om ze te zien te krijgen. De vogels zitten dit jaar vooral op het Noetselerveld ten oosten van de Nijverdalse bergweg. http://waarneming.nl/waarneming/view/47138059
  Het bolderen vindt vooral plaats in de eerste twee uur na zonsopkomst, dus je moet wel op tijd zijn.
  Je kunt de auto parkeren bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Nijverdal: kruising Grote Straat(N35) x Nijverdalsebergweg: http://waarneming.nl/waarneming/view/47150472

  De Nijverdalsebergweg aflopen (flinke wandeling!). Op de heide ten westen van de Nijverdalsebergweg kun je bolderende hanen zien. Vooral op het deel ten noorden van kruising met Bergweg Haarle. Gisteren heb ik hier echter geen bolderende vogels gezien.

  Als je door wilt lopen naar het Noetselerveld:

  Op de kruising Nijverdalse bergweg x Schouwenburgweg (http://waarneming.nl/waarneming/view/42193981) linksaf en dan naar een kleine 100 meter linksaf een zandpad oplopen. Dit zandpad volgen totdat je aan je linkerhand een bankje krijgt. Hier tegenover baltsten gisteren meerdere mannetjes.

  Hartelijke groet,

  Luuk, http://vogelverslagen.web-log.nl/

 2. Pingback: Boommarters en dassen | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s