De buien vóór blijven…..

Zaterdag 28 augustus 2010 De buien vóór blijven…..

Tegen half acht loop ik door het brugrestaurant langs de A4naar de oostelijk van de snelweg gelegen parkeerplaats. Hier heb ik afgesproken met Bertus de Lange, Johan van ’t Bosch, Kees de Vries en Wietze Janse. We gaan samen een dagje vogelen in Noord-Holland met als belangrijkste doelsoort: de breedbekstrandloper. De afgelopen week zijn er namelijk enkele zeer fraaie juveniele exemplaren waargenomen in de Balgzandpolder.

Met een beetje inschikken (liefde en pijn) passen we met z’n vijven precies in de hybride-auto van Kees. Voor de zuidelijke boomsprinkhaan is echter geen plaats meer, maar hij of zij toont zich zeer vasthoudend, want als we de auto een uurtje later bij de Hondsbosse Zeewering parkeren blijkt het beestje op de auto te zijn meegelift.

Zuidelijke boomsprinkhaan 100828 1 Zuidelijke boomsprinkhaan

We installeren ons (uiteraard met koffie en koek) op de”Hondsbossche” om een half uurtje over zee te kijken. Veel valt er niet te zien, maar de twee naar noord vliegende kleine jagers mogen vanzelfsprekend niet onvermeld blijven.

Hondsbossche Zeewering 100828 1

Vervolgens rijden we via de Belkmerweg naar De Stolpen. Het meeste gexefnundeerde bollenland ligt er verlaten bij, maar op een akker ontdekt Wietze drie druk foeragerende grauwe franjepootjes. Het tegenlicht en de grote afstand maakt het digiscopen haast onmogelijk, maar ze staan er gelukkig herkenbaar op.

Grauwe franjepoot 100828 1 Kokmeeuw en grauwe franjepoten

Johan wijst ons op drie zomertortels die op een braakliggende akker hun kostje bij elkaar scharrelen. Fraaie, maar o zo schuwe duifjes.

Donkere wolken pakken samen en trekken vanuit het westen het land binnen. Onder het dagmotto “We moeten de buien vóór blijven!” rijden we snel door naar de Balgzandpolder. Eenmaal ter plaatse blijken de buien sneller te zijn dan de Honda-hybrid: het regent even flink en het bliksemt en dondert zelfs een paar keer. Voor het kijkscherm scharrelen onder andere een kleine strandloper, een oeverloper, een kanoet, een groenpootruiter, wat bonte strandlopers en tureluurs rond. Een bruine kiekendief gooit echter roet in het eten: het hele spul vliegt op en vooral de kleinere steltlopers verdwijnen over de dijk naar het Balgzand met daar tussen………? De overgebleven groepen steltlopers, die voornamelijk uit tureluurs en scholeksters bestaan worden minutieus afgespeurd, maar van de eerder deze week gemelde “breedbekken” ontbreekt helaas ieder spoor.

Scholeksters 100828 1 Scholeksters

Het is inmiddels droog geworden, maar in het westen doemende volgende buien al weer op. “Om de buien voor te blijven” besluiten we naar de kijkhut bij Ewijcksluis te rijden om daar ons geluk te beproeven. Groepjes rosse grutto’s, kluten, tureluurs, bonte strandlopers, kanoeten, zilverplevieren, ze worden allemaal gecheckt op bijzonderheden.

Bonte strandlopers 100828 1
Zilverplevier 100828 1

Ook hier winnen de buien het van de vogelaars en we besluiten door de buien heen weer naar het westen te rijden om in de Donkere Duinen ten zuiden van Den Helder naar spannende zangertjes te gaan zoeken.

Donkere Duinen Den Helder 100828 1

Dit blijkt een goede een beslissing. Het miegelt namelijk van de vogeltjes in het duin: twee gekraagde roodstaarten, een vrouwtje zwartkop, twee paapjes, drie tapuiten, een familie roodborsttapuiten, een groepje kneuen, een handvol witte kwikstaarten, drie fitissen en pakweg een dozijn grasmussen.

Grasmus 100828 1 Grasmus

De verscheidenheid aan soorten maakt het vogelen in dit prachtige duingebied behoorlijk spannend.

Het is Johan die vandaag de soort van de dag vindt: een schitterende draaihals. De vogel is behoorlijk ril, maar laat zich toch één keer lang genoeg zien om zich hangend aan een tak van een dode berenklauw te laten vereeuwigen.

Draaihals 10828 2
Draaihals 10828 1
Draaihals 10828 3Draaihals

Een weemoedig roepende goudplevier lijkt de oude vuilstort van Den Helder zo aantrekkelijk te vinden, dat hij even een minuutje neerstrijkt. Lang genoeg voor het maken van digiscoopplaatje.

Goudplevier 100828 1 Goudplevier

De middag vordert gestaag. Het weer is helemaal opgeklaard en we hoeven dus geen buien meer voor te blijven. We besluiten de Donkere Duinen te verlaten en nog een poging te doen om de breedbekken in Balgzandpolder in de kijker te krijgen. Op weg daar naar toe leggen we even aan bij het natuurontwikkelingsgebied “Mariëndal”, waar we van Harm Niesen te horen krijgen dat de eerder vanochtend gemelde grauwe franjepoten (maar liefst acht exemplaren!) niet meer aanwezig zijn.

Een korte blik over de Balgzandpolder en een gesprek met een andere vogelaar leert ons dat van de breedbekstrandlopers nog steeds ieder spoor ontbreekt.

Op weg naar de “Bosjes van Brouwer” ten noorden van de sportvelden Petten speuren we nog een aantal gexefnundeerde bollenvelden af, maar deze liggen er net als vanmorgen behoorlijk verlaten bij. Toch zien we wat witgatten, krombekken, bontjes, oeverlopers en enkele tientallen kemphanen.

Kemphaan 100828 1 Kemphanen

Aan het eind van deze vogeldag maken we nog een wandeling door de beroemde “Bosjes van Brouwer”, langs de Hondsbossche Zeewering en het terrein van Rijkswaterstaat. Een mooi besluit van deze dag waarop we (uiteraard tevergeefs) geprobeerd hebben de buien voor te blijven.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s