Afscheid van het wintervogelen

Zaterdag 19 maart 2011

Om kwart voor zeven stap ik bij Frank van Duivenvoorde in de auto. Op de achterbank zit onze tachtigjarige vogelvriend Henk van der Lubbe. Samen willen we tijdens een rondje door de Kop van Noord-Holland afscheid nemen van de winter. “Aan het weer zal het niet liggen,” voorspelde Erwin Krol gisteren, maar door de mist laat het zonnetje ons vooralsnog in de steek. Eenmaal in Noord-Holland breekt de zon gelukkig op steeds meer plaatsen door en ziet het ernaar uit dat Erwin gelijk zal krijgen.

We starten bij de boerderijen langs de Zuiderdijkweg ten noorden van Medemblik. De singels zitten vol met zingende mezen en vinkachtigen.

Witte kwikstaart 110319 1Witte kwikstaart – White wagtail, Motacilla alba

Aangekomen bij Waterpark Oude Zeug is de mist volledig opgetrokken en schijnt de zon aan een staalblauwe hemel. Fantastisch! De havens bieden het gebruikelijke beeld met futen, grote zaagbekken, toppers, kuifeenden en een man middelste zaagbek. Een zestal witte kwikstaarten foerageert onrustig op het terrein en een zwarte roodstaart laat een paar keer zijn kenmerkende riedeltje horen.

Zwarte roodstaart 110319 2Zwarte roodstaart – Black Redstart, Phoenicurus ochruros

Op de Dijkwielen dobbert een twintigtal toppers in een groep van zo’n driehonderd kuifeenden. Vanuit de restanten van het riet (er is flink gemaaid) zingen twee rietgorzen.

Ree 110319 1Ree – Roe Deer, Capreolus capreolus

Bij de Dijkgatsweide stellen we hoopvol onze telescopen op. Hier zou het moeten miegelen van de kwikstaarten en piepers, maar we komen niet verder dan twee witte kwikken en drie baltsende graspiepers. Verder wat kemphanen, kieviten, bonte strandlopers, tureluurs en een grote zilverreiger.

Den Oever 110319 1

De Bak en ’t Schor bij Den Oever zorgen voor wat leuk speurwerk naar de verschillende soorten steltlopers: rosse grutto’s, bonte strandlopers, kluten, scholeksters, wulpen, tureluurs, enz.

Op het dijk scharrelt korte tijd een zwarte roodstaart rond.

Zwarte roodstaart 110319 1Zwarte roodstaart – Black Redstart, Phoenicurus ochruros

Terug in de haven genieten we in het zonnetje van de meegebrachte hete koffie en worden we nauwlettend in de gaten gehouden door een fraaie witte kwikstaart.

Witte kwikstaart 110319 2Witte kwikstaart – White wagtail, Motacilla alba

Op het voormalige eiland Wieringen, dat er in het voorjaarszonnetje prachtig bij ligt, zoeken we naar groepen rotganzen. De weilanden, die net weer wat groen beginnen te worden, liggen er echter verlaten bij. Net voorbij Stroe zie ik echter opeens een groep “rotjes” boven de dijk vliegen. We keren de auto en even later staan we over een spiegelgladde Waddenzee te kijken. Genieten!

Rotgans 110319 2Rotgans – Brent Goose, Branta bernicla

Er zwemmen wat groepjes rotganzen, waartussen Frank al snel de eerste “witbuiken” ontdekt. Als de gansjes wat dichterbij komen, blijkt het om veertien exemplaren te gaan. Fraai!

Witbuikrotgans 110319 4
Witbuikrotgans 110319 3Witbuikrotgans – Brent Goose, Branta bernicla ssp. hrota

Vanuit het westen komen regelmatig groepen rotganzen aanvliegen. Een fraai gezicht!

Rotgans 110319 1
Rotgans 110319 3Rotgans – Brent Goose, Branta bernicla

Via Quarantaine en Dam rijden we naar Westerland waar we met enig speurwerk in een grote groep rotjes twee witbuiken en twee zwarte rotganzen vinden.

Zwarte rotgans 110319 1 Zwarte rotgans – (Black) Brant Goose, Branta bernicla ssp. nigricans

We praten even gezellig bij met Fred Visscher, vogelaar en fotograaf, die ons, zo blijkt later, van grote afstand in één beeld met een zwarte rotgans heeft weten te fotograferen. Leuk!

Zwarte rotgans 110319 5a

Rotgans 110319 4
Als wat later Alwin Borhem, Christian Brinkman, Jan Verhoeven, Thijs Fijen en Toy Janssen arriveren, vliegt de groep rotganzen net op naar het Amstelmeer om daar te gaan drinken. Sneu!

Alwin en Christian 110319 1

De vogelervaringen van vandaag worden uitgewisseld, er wordt wat geouwehoerd en flink wat gelachen. Toy geeft ons de tip om nog even langs Mariëndal, een natuurgebied ten zuiden van Den Helder, te gaan. Hier zou een flink aantal rouwkwikstaarten en een bokje zitten. Dat is niet aan dovenmansoren gezegd: we vertrekken dan ook direct en half uurtje later lopen het gebied in. Een lepelaar vliegt voor ons op en verdwijnt scherp afgetekend tegen de blauwe lucht in zuidelijke richting. Het prachtige natuurterrein is op dit moment nog vooral het domein van eenden: wintertalingen, smienten, berg-, slob-, krak-, tafel- en kuifeenden, een pijlstaart en een rustend vrouwtje grote zaagbek. Verder lopen er wat kluten, bonte strandlopers, een bontbekplevier en een lepelaar. Tegen de bosschages aan de noordkant foerageren twee grote lijsters. Rouwkwikstaarten zien we niet; wel zes witte kwikken.

Het door Toy genoemde bokje laat zich niet zo gemakkelijk vinden, maar na wat telefonisch contact en een tweede ronde door het gebied (je mag hier vrij “struinen”) schiet het bokje bijna onder mijn schoen vandaan. Wat een prachtig beestje! Een mooie bonus is de houtsnip die even later voor ons opvliegt.

Onze laatste stop is in de Pettemerpolder waar we afscheid van de dwergganzen willen nemen. Er huist nog een mooie groep kolganzen in het gebied, maar hoe we ook speuren de dwergganzen zitten er niet tussen. Bij de Putten kan ik het niet laten om even wat plaatjes te schieten van een van de sierlijkste steltlopers die ons land kent, de kluut.

Kluut 110319 1
Kluut 110319 2
Kluut – Avocet, Recurvirostra avosetta

Een blik over zee vanaf de Hondsbossche Zeewering levert nog wat langs vliegende zwarte zee-eenden, middelste zaagbekken, eiders, bonte strandlopers en een jan-van-gent op.

Vanaf de dijk nemen we op deze prachtige, zonnige dag met een laatste blik over de Pettemerpolder afscheid van de winter. Laat het voorjaar maar komen!

Hondsbossche Zeewering 110319 1
Daglijst: 89 soorten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Afscheid van het wintervogelen

  1. heel veel sterkte met het omzetten..altijd een naar klusje, wanneer je de wachtwoorden nog weet gaat het allemaal nog wel..maar het blijft een dag werk..
    Groetjes Von

  2. je hebt je vandaag heerlijk vermaakt zo te lezen. Een prachtig rondje door NH. En een Jan van Gent tegen komen, super…Laat de zomer vogels maar komen. Ben vandaag naar A’dam toegegaan voor de Waterral, is bijna net zo hylarisch als de WS in de AWD, ze liggen daar ook met 10 man op het bruggetje…En ik was er dit keer ook bij…

    Wanneer je het leuk vindt even kijken op http://incantoimages.blogspot.com
    ben er best wel een beetje trots op…

    Groetjes Von

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s