(Ge)mist

Woensdag 23 maart 2011

’t Is een klein wereldje als ik vanmorgen tegen zeven uur Lentevreugd op loop. Na al die zonovergoten dagen is die mist wel een beetje een tegenvaller, maar niet iets waardoor ik me uit het veld laat slaan.

Lentevreugd 110323 1

Aan het eind van het knuppelbruggetje staat een jonge stier als een Apis in de mist. Vier roodborsttapuiten beslechten een territoriumgeschil en schieten “trákken” achter elkaar aan.

Roodborsttapuit 110323 1Roodborsttapuit – Stonechat, Saxicola torquatus

Ondanks de mist zingt er een veldleeuwerik, vanuit Rijksdorp klinkt de lach van een groene specht en terwijl ik over het dijkje het gebied in loop, hoor ik behalve de eenvoudige zang van verschillende rietgorzen ook het “startmotortje” van een blauwborst. Mijn eerste dit jaar!

Na een minuut of tien krijg ik gezelschap van René van Rossum. Samen genieten we van twee tegen elkaar in zingende blauwborsten. Af en toe zijn de vogels ook te zien. Ondanks de mist toch een leuke waarneming!

We lopen verder het gebied in. Graspiepers fladderen voor ons op, er trekken wat witte kwikstaarten, kneuen en sijsjes over en vanuit Berkheide klinkt de jubelende zang van een boomleeuwerik.

Een stuk noordelijker in het gebied horen we een derde blauwborst zingen. Tegen beter weten in probeer ik een paar plaatjes te maken, maar meer dan een vaag silhouetje zit er helaas niet in.

Blauwborst 110323 1Blauwborst – Bluethroat, Luscinia svecica

’s Middags krijg ik een telefoontje van Sam Gobin. Hij heeft mogelijk een poelsnip gezien in de ruigte aan de noordkant van het Rijnfront in Oegstgeest en vraagt me of ik kans zie om vanmiddag nog een rondje door het gebied te maken. Die tijd heb ik wel en na afloop van de examens Nederlands spreekvaardigheid rijd ik naar de plek waar ik gisteren ook al even heb rondgebanjerd.

Kleine plevier 110322 4Kleine plevier – Little Ringed Plover, Charadrius dubius

Nieuw voor me in dit gebied zijn de grutto’s die in één van de plassen foerageren.

Grutto 110323 1Grutto – Black-tailed Godwit, Limosa limosa

Samen met Fred Klootwijk struin ik het gebied door. Er vliegen verscheiden watersnippen en een bokje op, maar de zo gewenste poelsnip wordt gemist.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op (Ge)mist

  1. wat een mist had je om je heen, nu kon je alleen op de vogel geluiden af gaan wat er voor soort er zat. Wel heel apart deze mist om de vogels heen ,geeft wel een aparte foto.
    Wat leuk dat jullie elkaar helpen om te zoeken naar een soort, gezellig zo.

    Groetjes Von

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s