Opnieuw leuke zeetrek langs Savoy

Zondag 27 maart 2011

Savoy 110327 1

Samen met Noël Aarts en Frank van Duivenvoorde breng ik vanmorgen een kleine drie uur door op zeetrektelpost Savoy. Het weer is een stuk beter dan gisteren, maar de vogeltrek laat het in eerste instantie een beetje afweten. Maar uiteindelijk komt de trek leuk opgang en is er opnieuw een goede verscheidenheid aan soorten. De eerste krent dient zich aan in een langs vliegende lepelaar. Kort daarop passeert er in de gedaante van een prachtige bonte kraai een voor mij nieuwe telpostsoort.

Bonte kraai 110327 3Bonte kraai – Hooded Crow, Corvus cornix

Zowel in het tweede als in het derde teluur vliegen er op grote afstand in tweetallen kleine witte reigers langs. Gezien het vliegbeeld moet het gaan om kleine zilverreigers of koereigers, maar helaas krijgen we de determinatie niet rond.

Reactie van Han Buckx, zeetrekteller op de noordelijker gelegen Telpost Bloemendaal aan Zee:

“Wij hebben vanochtend op Bloemendaal ook 2 keer 2 witte vogels gehad, beide keren ongeveer 25 minuten na de door jullie genoemde tijdstippen. Ik pikte ze ver links op en waarschuwde mijn mede-tellers met de melding: “zouden 2 Kleine Zilvers kunnen zijn, laag over zee en met een diepe vleugelslag”. Beide keren kon ik bijna recht voor melden dat het toch Lepelaars betroffen die goed herkenbaar recht voor langs kwamen en door 3 man bevestigd konden worden. Ook een eerdere hoge Lepelaar (boven de horizon) langs gehad, waarschijnlijk dezelfde als die van jullie.”

In het derde teluur krijgen we gezelschap van Marc Guyt en Bas van der Burg. De laatste vertelt ons wat hij tijdens zijn inventarisatieronde op Lentevreugd allemaal heeft waargenomen. Voor Frank en mij reden om de telpost om tien uur te verlaten.

Voor de volledige telling zie deze link.

Bij de Grote Plas op Lentevreugd zie ik al gauw een paartje zomertalingen rondzwemmen. Een van de soorten die Bas had genoemd. Bovendien vliegt er een oeverzwaluw over. Nog een soort waar Bas ons lekker mee had gemaakt!

Zomertaling 110327 2Zomertaling – Garganey, Anas querquedula

De vogelzang op Lentevreugd is inmiddels grotendeels ingestort. De blauwborsten en de rietgorzen doen er het zwijgen toe, er “trákken” nog wat roodborsttapuiten en er “trillen” nog wat graspiepers, maar gelukkig maakt de veldleeuwerik dat met zijn niet-aflatende gejubel helemaal goed.

Een paartje witte kwikstaarten lijkt al een plekje te hebben gevonden bij het bollenbedrijf ten noorden van de parkeerplaats.

Witte kwikstaart 110327 1Witte kwikstaart – White Wagtail, Motacilla alba

Het is inmiddels bijna half twaalf. Op de parkeerplaats neem ik met de tot formule verworden woorden, “Tot zaterdag, tenzij er nog iets bijzonders opduikt!”, afscheid van Frank. Op weg naar huis rijd ik via de Maaldrift (drie grote zilverreigers) naar het Valkenburgse meer waar een oeverzwaluw boven het water scheert.

Grote zilverreiger 110327 2Grote zilverreiger – Great Egret, Casmerodius albus

Tenslotte kan ik bij het Rijnfront nog een zomergast begroeten: de boerenzwaluw! Eindelijk! (Hij vliegt te snel om zich te laten fotograferen, daarom maar een plaatje van een aantal minder wendbare vogels.)

Grote Canadese gans 110327 1Grote Canadese gans – Canada Goose, Branta canadensis

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s