Boommarters en dassen

Vrijdag 22 april 2011

Kamperhoek 110422 1Telpost Ketelbrug/Kamperhoek

Frank van Duivenvoorde en ik hebben tijdens de pelagic Portsmouth – Bilbao v.v. (link 1, link 2, link 3, link 4 en link 5) in augustus 2010 een heel aantal leuke mensen leren kennen. Onder hen bevond zich Vilmar Dijkstra, die als senior-projectmedewerker werkzaam is bij de Zoogdierverening. Tijdens de reis kwamen we aan de praat over zijn vrijwilligerswerk voor de Werkgroep Boommarter Nederland. Frank en ik gaven aan dat we graag een keer met hem pad zouden gegaan en zo werd een afspraak gemaakt om in het voorjaar van 2011 een inventarisatieronde in Nationaal Park Veluwezoom te lopen. Vandaag is het dan eindelijk zo ver, maar voordat we naar de Veluwe rijden, gaan we eerst een ochtendje trektellen op één van beroemdste binnenlandtrektelposten van het land: Ketelbrug/Kamperhoek.

Uiteraard zijn we even na half zeven niet de eersten die hier arriveren. Mervin Roos, Erwin Booy, Alwin Borhem, Christian Brinkman, Ruud van Beusekom en een vijftiental andere vogelaars staan al te kleumen op de dijk. De oostenwind (3-4 bft) is in deze tijd natuurlijk een voorbode voor een goede vogeltrekdag, maar diezelfde wind zorgt ook voor een erg frisse ochtend.

Appelvink 110422 1Appelvink – Hawfinch, Coccothraustes coccothraustes

De vogeltrek komt direct goed opgang met mooie aantallen graspiepers en gele kwikstaarten.

Witte kwikstaart 110422 1Witte kwikstaart – White Wagtail, Motacilla alba

In de vierenhalf uur die we op de telpost doorbrengen doen we met bonte kraai, raaf en ruigpootbuizerd een aantal leuke waarnemingen, maar de echte krenten blijven uit.

Ruigpootbuizerd 110422 1Ruigpootbuizerd, Rough-legged Buzzard, Buteo lagopus

Grote zilverreiger 110422 1Grote zilverreiger – Great Egret, Casmerodius albus

Om twaalf uur vertrekken Frank en ik richting Nationaal Park Veluwezoom. Een leuke “onderweg-soort” is een mannetje blauwe kiekendief. Op het rendez-vous-punt schroeft een ooievaar op. Geen zeldzame soort, maar wat zijn het mooie vogels!

Ooievaar 110422 1Ooievaar – White Stork, Ciconia ciconia

Om twee uur pikt Vilmar Dijkstra ons op. Hij geeft uitleg over wat het doel is van het onderzoek en hoe het tot stand is gekomen. Al sinds begin jaren negentig zoekt hij naar nesten van boommarters. Inmiddels heeft in de Imbos en in Hagenau een slordige zeshonderd geschikte bomen gevonden. Uiteraard is het enorme klus om al deze plekken te monitoren. Samen met Chris Achterberg heeft Vilmar in eenentwintig potentiële nestholtes camera’s geplaatst. Zo kan (als deze nesten tenminste worden bezet) het wel en wee van de boommarter goed worden bestudeerd.

Vandaag gaan wij deze plekken controleren. Gewapend met ladders, hengels en opnameapparatuur rijden en lopen alle plekken af. Een geweldige ervaring om met een auto over de verlaten zandpaden van de Veluwe te rijden!

Boommarter camera 110422 2Met een soort hengel haalt Vilmar het hoog opgehangen snoer van een haakje. Vervolgens koppelt hij dit snoer aan een accu en een beeldscherm, zodat we kunnen zien of de boomholte is bewoond.

Boommarter camera 110422 3
De meeste holtes zijn leeg of worden bewoond door prille holenduivengezinnetjes. Inmiddels hebben we gezelschap gekregen van Chris Achterberg, die bezig is om zo veel mogelijk filmmateriaal te maken.

Vilmar wijst ons op dagrustplaatsen en latrines van boommarters.

Boommarter sporen 110422 2Latrine van boommarter in een hoge beuk

Boommarter sporen 110422 1Boommarterkeutels bij een dagrustplaats

Dan komen we bij een boom waar Vilmar en Chris vorige week een boommartervrouwtje met pasgeboren jongen hebben gezien. We horen de jongen piepen, dus we weten dat we goed zitten. De spanning stijgt. Na het ritueel van trap opstellen, hengelen naar het snoer en het aansluiten op de apparatuur zien we het volwassen vrouwtje op het beeldscherm! Even later zien ook een van de jongen! Fantastisch! Filmpje zie deze link.

Boommarter voedster met vier jongen 110422 1Boommarter – Pine Marten, Martes martes

Na het maken van wat opnames breken we stilletjes op. In het donker zullen we nog een keer naar deze plek terug moeten keren: het vrouwtje gaat dan jagen en dat is het moment om te kijken hoeveel jongen er zijn en in welk stadium van ontwikkeling ze zijn.

Boommarter camera 110422 6

Tot half negen controleren we nog een aantal holtes. Dit levert helaas geen nieuwe waarnemingen van boommarters op, maar nog wel wat broedende holenduiven en twee uit de boomholtes vliegende bosuilen.

De avond wordt gebruikt om nog een heel aantal boomholtes te controleren. Hiervoor wordt een heel lange insteekhengel gebruikt. In de top van deze hengel is een cameraatje gemonteerd, dat met heel wat kunst- en vliegwerk in de nestholte wordt gebracht.

Boommarter camera 110422 7

Nieuwe waarnemingen van boommarters levert dit helaas niet op. Wel treffen we nog een aantal broedende holenduiven aan.

Om half tien staan we weer bij de bezette nestboom, maar het vrouwtje blijkt nog aanwezig. Er zit niets anders op dan eerst nog wat andere potentixc3xable marternesten te gaan zoeken en terug te keren als het vrouwtje is gaan jagen. Onder tussen zien we een paar keer wat damherten, edelherten, hazen, everzwijnen en horen we een vos blaffen. Tegen half twaalf doen we een tweede poging om de jonge boommarters te zien te krijgen. Nu hebben we succes en zien we vier welpjes onder in de nestholte liggen. Om stil van te worden.

Boommarter vier jongen 110422 1Boommarter – Pine Marten, Martes martes

De jonge boommarters zijn ruim een week oud. Ze zijn nog blind en doof (na vier weken openen de oren zich en na vijf weken gaan de ogen open). Het is fantastisch om deze beestjes zo te kunnen bekijken. Boven ons hoofd horen we ze piepen. Wat een prachtige waarneming! Een filmpje is te zien via deze link.

Na deze geweldige ervaring gaan we op zoek naar de volgende soort die we erg graag willen zien: de das. Op verschillende plaatsen ontmoeten we everzwijnen, dam- en edelherten en uiteindelijk krijgen we na middernacht ook drie dassen te zien. Schitterend om deze grote marterachtigen op twee weilandjes te zien foerageren! Een waardig besluit van een gedenkwaardige dag!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Boommarters en dassen

  1. Brts zegt:

    Luuk!

    tja , die fotografen….Het was ’s ochtends al niet veel beter , ze bleven maar lopen. En als je rustig wachtte kwam ie soms zowat op je schoen zitten. Ik vrees dat we zullen moeten leren leven met opdringerige ‘liefhebbers ‘…

  2. wat is dit mooi om mee te mogen maken. Hier zal je zeker van genoten hebben. Hier in Kortenhoef schijnt er ook een te zitten maar helaas nog niet kunnen vinden.

    Fijne dagen en geniet van het prachtige paas weer.

    Groetjes Von

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s