Dagje op de “Telpost der Telposten”

Zaterdag 7 mei 2011

Je moet er wat voor over hebben, een dagje op Breskens, de “Telpost der Telposten”: om drie uur op en een tweeënhalf uur durende autorit. Maar met een windverwachting zuidoost 3 tot 4 en voorspelde temperaturen van 20 tot 25 graden moet je daar natuurlijk gewoon naar toe. Breskens is in het voorjaar tenslotte de beste trektelpost van Nederland!

Samen met Frank van Duivenvoorde, Wouter Teunissen en Sam Gobin vertrek ik om vier uur vanuit Leiderdorp. Om kwart over vier worden we op de A4 verrast door een fraaie kerkuil. Een goede start!

Vlak voordat we Breskens inrijden gaat de telefoon. Omdat ik achter het stuur zit, kan ik niet opnemen. Later wordt duidelijk dat vogelvriend Noël Aarts mij probeerde te bereiken om me te vertellen dat hij een adulte Ross’ meeuw langs Telpost Savoy had! Wat een knaller!

Tegen half zeven installeren we ons op de telpost, waar zich inmiddels een man of vijftig heeft verzameld.

Breskens 110507 2

De spanning hangt in de lucht, wat zal deze dag met ideale voorwaarden voor goede, gestuwde vogeltrek ons brengen? De eerste wielewalen worden met enthousiasme begroet, wat zijn het een fraaie beesten! In de loop van de ochtend zien we er maar liefst negen passeren, waaronder een groepje van drie exemplaren.

Wat mij betreft, zijn dit de toppers van de dag!

Wielewaal breskensWielewaal – Golden Oriole, Oriolus oriolus xa9 Alex Bos

Een fraaie velduil wordt al vroeg opgepikt, maar vliegt helaas een flink stuk zuidelijk van de telpost in oostelijke richting, zodat het maken van scherpe digiscoopplaatjes zo goed als onmogelijk is.

Velduil 110507 1Velduil – Short-eared owl, Asio flammeus

In de loop van de ochtend passeren zes purperreigers de telpost. Een exemplaar vliegt in het gezelschap van een blauwe reiger, waardoor de verschillen qua vliegbeeld tussen beide soorten goed te zien zijn.

Purperreiger 110507 2Blauwe reiger en purperreiger – Blue Heron and Purple Heron

Op het moment dat er een roodkeelpieper wordt afgeroepen, zien en horen wij een boompieper overvliegen. Iets soortgelijks geldt voor twee Europese kanaries. We pikken de gemelde vogels wel snel op, maar horen het karakteristieke roepje niet. Qua vliegbeeld zouden het wat mij betreft ook twee sijzen kunnen zijn geweest. Hiermee loop je aan tegen het nadeel van een beroemde trektelpost: meer dan honderd man publiek, veel gepraat, waardoor je niet alle geluiden op kunt pikken. 😦

De echte knallers ontbreken op deze rustige trekteldag. Naast het gebruikelijke spul zien we een Engelse kwikstaart, een tiental Noordse kwikstaarten, vierentwintig zomertortels, een geelgors, twee beflijsters, een stuk of zes grauwe vliegenvangers, drie smellekens, een visarend, drie kleine zilverreigers en een koninginnenpage.

Omdat de trek toch wat tegenvalt, besluiten we om kwart voor elf te vertrekken. We hebben net onze spullen ingepakt als er bericht komt dat er bij de westelijker gelegen “Fonteintjes” een roodstuitzwaluw is langs gevlogen. Een goede reden om toch nog even te blijven staan!

Breskens 110507 1

Ruim een uur wachten we in spanning af, maar waarschijnlijk heeft “roodstuit” een andere route genomen en zien wij deze felbegeerde schaarse doortrekker niet langs komen.

Luuk Punt - Telpost Breskens - Peter Meininger -  7-5-2011 7-51-52 a Foto Peter Meininger

Om kwart over twaalf verlaten we de telpost en rijden we naar de Blikken bij Groede. In een overvolle vogelkijkhut bewonderen we minstens drie steltkluten en een aantal geoorde futen.

Steltkluut 110507 1Steltkluut – Black-winged Stilt, Himantopus himantopus

Geoorde fuut 110507 1Geoorde fuut – Black-necked Grebe, Podiceps nigricollis

De Sophiapolder biedt niet veel nieuws of het moet de sneeuwgans zijn die hier sinds jaar en dag domicilie houdt. Voor wat het waard is……

Sneeuwgans 110507 2Sneeuwgans – Snow goose, Anser caerulescens

Op zoek naar de gisteren door Mark Hoekstein bij Spui gemelde graszanger pikt Sam een rode wouw op. Omdat we het toch niet zo zien zitten om met deze harde wind het Eiland van Meijer af te zoeken op een graszanger (die met deze harde wind waarschijnlijk toch niet zal zingen) besluiten we achter de langzaam doorvliegende wouw aan te gaan. We pikken de vogel iets ten zuiden van Magrette weer op.

Rode wouw 110507 1
Rode wouw 110507 3Rode wouw- Red Kite, Milvus milvus

Inmiddels weten we dat er op de Groene Jonker een roodkeelpieper en een groepje witwangsterns ter plaatse zijn. De eerste is voor Wouter nog een “lifer”; de tweede voor Sam. Frank en ik besluiten dat het “lijstbelang” van hen belangrijker is, dan rustig vogelend via de Delta naar huis te rijden. Dus stel ik de TomTom in op de gewenste coördinaten en lopen we naar een voorspoedige reis zo’n twee uur later de Groene Jonker in.

Groenpootruiter 110507 1
Kemphaan 110507 1

Van de witwangsterns ontbreekt helaas ieder spoor en ondanks de goede plekaanduiding van Felix Verschoor kunnen we ook de roodkeelpieper niet vinden. Dit lijkt op een “dip” uit te draaien. Frank, Sam en ik lopen al richting de parkeerplaats. Als ik over mijn schouder kijk, zie ik Wouter vreemde bewegingen maken: springen en wenken tegelijk! Het is duidelijk dat hij iets bijzonders heeft gevonden. Al snel wordt duidelijk dat het om de roodkeelpieper gaat! De vogel foerageert op een meter of tien van het pad tussen de pitruspollen. Fantastisch!

Roodkeelpieper 110507 6
Roodkeelpieper 110507 8Roodkeelpieper – Red-throated Pipit, Anthus cervinus

Het al de derde keer dat ik een roodkeelpieper aan de grond zie, maar zo mooi als deze, dat is me nog niet eerder overkomen. De vogel foerageert heel omzichtig tussen de pitrus en laat zich uitzonderlijk goed bekijken. Ik zie zelfs kans om een provisorisch filmpje te maken. Zie deze link.

Roodkeelpieper 110507 2
Roodkeelpieper 110507 5Roodkeelpieper – Red-throated Pipit, Anthus cervinus

Je zou zeggen dat dit een geweldige afsluiter van de dag zou zijn, maar er duikt nog een fraaie soort op: een zwarte wouw! De vogel jaagt aan de westkant van het gebied en is daarbij succesvol, want we zien hem met een prooi weer omhoog komen. Stoer!

Zwarte wouw 110507 1Zwarte wouw – Black Kite, Milvus migrans

Vanaf de Groene Jonker naar Leiderdorp is het nog een half uurtje rijden. We nemen we de dag nog eens door. Na de wat tegenvallende vogeltrek op Breskens hebben we toch een aantal heel leuke soorten gevonden, waarbij we de roodkeelpieper unaniem tot soort-van-de-dag uitroepen.

Daglijst: 121 soorten!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Dagje op de “Telpost der Telposten”

 1. Dick vd brink zegt:

  Dag Luuk,
  complimenten met je site, zeer regelmatig lees ik je belevenissen hierop. Je kennis van vogels blijkt uit je vele verhalen, die van zoogdieren is denk ik wat ondergesneeuwd. Ik ben er nog eens een keer getuige van geweest dat je dacht dat een dode bunzing opgewekt kon worden door hem in het water te gooien, je hebt daar nog een bewijsplaatje van gemaakt…. Deze keer wil ik je er op wijzen, voordat een leerling het van jou doet, dat een aantal reeën bij elkaar een sprong heet en geen kudde:-).
  Dit is geloof ik de eerste keer in mijn bestaan dat ik een leraar nederlands kan verbeteren, ik kon het dan ook niet laten…
  Groetjes Dick vd Brink

 2. Luuk Punt zegt:

  Ha Dick,

  Bedankt voor je reactie en je compliment. Bij mijn weten is een “sprong” reeën een jachtterm. Kudde betekent m.i. niets anders dan grote groep samenlevende zoogdieren en daar vallen reeën toch ook gewoon onder?

  Hartelijke groet,

  Luuk

 3. Ruud Vlek zegt:

  Luuk,

  geweldige foto’s van jullie Roodkeelpieper. Mag (graag) wel in DB.

  Zo hebben jullie de hele telpost op het verkeerde been gezet.

  Ruud

 4. Lennartv zegt:

  Die euro’s waren inderdaad sijzen! (hoewel sommigen hem al op waarneming.nl hebben ingevoerd) De graszanger zong wel, ik heb hem na Bresjes ook even gedaan en hij maakte bij ons twee vluchten waarbij hij xc3xa9xc3xa9n keer veel achter elkaar riep.

 5. Wouter zegt:

  Het meest bizarre van die Roodkeelpieper aan de grond vond ik nog wel dat ze gewoon echt blijken te bestaan in Nederland… 😉

  Toch nog steeds erg in mijn nopjes hiermee! Ik heb iets met piepers, ik kan niet zeggen dat het mijn meest favoriete vogels zijn, maar vind ze wel erg tof! Ze zijn leuker dan menig andere vogel! Ook het terugvinden was geweldig, ik was zo ontzettend woest dat zowel de pieper als de sterns vertrokken waren, dus dit maakte eigenlijk alles goed!

  Het was weer een aangename dag! Op naar aankomend weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s