Pelagic Vlissingen – Aberdeen Dag 2

Zaterdag 11 juni 2011 

Tegen vijf in de ochtend staan we genietend van een sterke bak koffie in de lounge en zien we door de grote ramen in het eerste licht af en toe wat zeekoeten en alken met jongen op een bijna vlakke zee dobberen. Ben vertelt me een leuk feitje: de alken en zeekoeten zijn allemaal vaders met zonen en dochters, nadat de jongen het nest hebben verlaten worden ze namelijk alleen door de vaders verzorgd.

Schotland 110611 2

Tien minuten later staan we aan dek. Er vliegen noordse stormvogels, drieteenmeeuwen en jan-van-genten rond de boot, die met veertien knopen/uur door de vrijwel vlakke zee klieft. Aan weerskanten van het schip zwemmen tientallen zeekoeten, af en toe wat alken en drie keer een papegaaiduiker. We zien wat groepjes bruinvissen door het water glijden en een proestende gewone zeehond z’n kop boven het water uit steken. 

Schotland 110611 3

Tussen kwart voor zes en half zeven komen ogen te kort. We varen door een gebied (ter hoogte van Hull) waar het werkelijk miegelt van de bruinvissen en de dwergvinvissen.

Bruinvis_IMG_6637Bruinvis – Harbour Porpoise Phocoena phocoena (Foto Wesley Overman)

Van de eerste zien we in ruim drie kwartier tweehonderd zestien exemplaren en van de tweede maar liefst tien exemplaren, waarvan een aantal ook nog eens heel dichtbij de boot. Spectaculair! (Van de ervaren zeezoogdierenexpert aan boord horen we later dat het zien van deze grote aantallen bruinvissen heel bijzonder is.)

Dwergvinvis_IMG_6634Dwergvinvis – Minke Whale, Balaenoptera acutorostrata (Foto Wesley Overman)

De “uitslapers” moeten het doen met onze verhalen, want gedurende de rest van de dag zien we nog wel het nodige, maar niet onder deze fraaie weersomstandigheden en in deze grote aantallen. Tussen vijf en acht uur noteren we vijf noordse pijlen, drie papduikers en zesentachtig nosto’s (jargon voor resp. noordse pijlstormvogels, papegaaiduikers en noordse stormvogels). Soorten als zeekoet, alk, drieteenmeeuw en jan-van-gent hebben we niet geteld.

Jan-van-gent 110611 1Jan-van-gent – Gannet, Morus bassanus

Als we na een uitstekend Engels ontbijt om half negen weer aan dek komen, zijn de weersomstandigheden behoorlijk veranderd: de wind is toegenomen, er is meer golfslag en het regent. Schuilend onder een klein afdakje aan stuurboord van de brug turen we over zee. Om half tien zien we opnieuw een “Minky” (dwergvinvis). Een kleine tien minuten later zien we op betrekkelijk grote afstand een grote vinvis. Het moet een gewone of een noordse vinvis zijn, maar helaas is de waarnemingsduur maar kort en kunnen we de determinatie niet rond krijgen.

Jammer genoeg haalt de wind verder aan en blijft het regenen. Dit maakt het lastig om bijvoorbeeld bruinvissen op te merken en om de langs vliegende vogels te fotograferen. Maar onderstaande noordse pijl staat er in ieder geval herkenbaar op. Van deze soort passeert ook een lijntje van zeven exemplaren. Erg gaaf!

Noordse pijlstormvogel 110611 1
Noordse pijlstormvogel 110611 2Noordse pijlstormvogel – Manx Shearwater, Puffinus puffinus

Voor de lunch (om één uur) hebben we ondanks de slechte weersomstandigheden toch weer drie papduikers, acht noordse pijlen en honderd zeventien nosto’s geteld. 

Papegaaiduiker_IMG_6881Papegaaiduiker – Puffin, Fratercula arctica (Foto Wesley Overman)

Na drie kwartier staan we weer aan dek. Het wordt wat lichter en droger, maar de wind haalt aan en de golven “hebben de broek aan”, zoals mijn vader dat vroeger tijdens onze watersportvakanties noemde. En dat bij een temperatuur van 5 graden Celsius. Lekker fris!

Ben maakt ons opmerkzaam op een grote jager, die zijn naam als kleptoparasiet meer dan waar maakt, door zo lang en intensief achter een drieteenmeeuw aan te jagen, dat deze zijn krop leegt, waarna de jager een deel van het uitgebraakte voedsel, zelfs voordat dit het water raakt, te pakken weet te krijgen.

Om kwart voor vier zie ik mijn eerste “lifer” van deze reis: een groepje van vier witsnuitdolfijnen “kachelt” met grote snelheid, soms springend en met staarten op water slaand langs. Wat een prachtige waarneming! Geweldig! 

Witsnuitdolfijn2_IMG_6818

Witsnuitdolfijn_IMG_6816Witsnuitdolfijn, White-beaked Dolphin, Lagenorhynchus albirostris (Foto’s Wesley Overman)

Naarmate we de Farne Islands naderen, zien we in toenemende mate zeekoeten, alken (met roepende jongen) en papduikers.

Papegaaiduiker 110611 1Papegaaiduiker – Puffin, Fratercula arctica

Op kust van de eilanden rusten tientallen grijze zeehonden. Verder zien naast de eerder genoemde soorten onze eerste kuifaalscholver van deze reis en heel apart, een zeekoet met een gele snavel! Dat moet een pigmentafwijking zijn. (Informatie van harte welkom!)

Het inspirerende verhaal van de reisleider, Ian Stone, over Longstone Rock zorgt ervoor dat een grote groep reizigers ondanks de regen de behaaglijke lounge verlaat om naar de beroemde vuurtoren, Longstone lighthouse, te kijken. Het is dus even wat drukker aan dek.

Farne Islands 110611 1 

Terwijl velen de vuurtoren bewonderen, vergapen wij ons aan de vele papegaaiduikers, alken en zeekoeten. Vele drijven vlak naast het schip, maar door het slechte weer zijn ze bijna niet te fotograferen, dus meer dan (de gebruikelijke)  😉 bewijsplaatjes zijn het niet geworden.

Zeekoet 110611 1
Zeekoet 110611 2
Papegaaiduiker 110611 2
Jan-van-gent 110611 2

Om vijf over half zeven pikt Wesley de twaalfde dwergvinvis van vandaag op, maar deze “Minky” duikt blijkbaar direct diep weg en kan niet meer door ons worden opgepikt. In de periode tussen de lunch en het diner om zeven uur (ook het moment waarop van Nederlands naar Engelse tijd is gewisseld) geven de “tikkers” voor deze periode de volgende telling aan: achtenzeventig nosto’s, veertien noordse pijlen en maar liefst zeshonderd zestig papduikers!

Na opnieuw een voortreffelijk driegangendiner staan we om half negen weer aan dek. Net te laat, want Wesley heeft net twee witsnuitdolfijnen gezien. In het afnemende licht staan we ongeveer tien personen op de brug te genieten van de mooie luchten. 

Schotland 110611 5

Het wordt steeds rustiger, maar er vliegen nog wel aantal jan-van-genten en er foerageren nog wat groepjes alk/zeekoeten. Ook wordt er door een aantal van ons opnieuw een “Minky” gezien. Om kwart voor tien geven we er de brui aan en noteer de laatste telling van vandaag: twee nosto’s en veertien papduikers.

Ondanks de matige weersomstandigheden zijn we het erover eens dat het toch een heel goede dag is geweest!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Pelagic Vlissingen – Aberdeen Dag 2

  1. wat leuk om een groep uiltjes te zien. Ze staan er ondanks het iets slechte weer er toch gezellig op. Beterschap met je vader, altijd in de omgeving blijven. Fijne zondag al is deze nu één uur korter.

    Groetjes Von

  2. wat een super eraring, om de JvG en de Gaaitjes te zien en op de foto te zetten..en heerlijk in de ochten wind stil en mooie momenten mee gemaakt. Dit was genieten voor jullie.

    Groetjes Von

  3. Pingback: Leuke faunavervalsing? | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s