Roodkeelstrandloper!

Dinsdag 19 juli 2011

Roodkeelstrandloper 110719 3Roodkeelstrandloper – Red-necked Stint – Calidris ruficollis

“Luuk, er zit een roodkeelstrandloper op Texel!” roept Margreet om een uur of tien naar boven. “Au!” antwoord ik als ik flink mijn hoofd stoot aan een van de dakbalken, “wat zeg je?” Geen antwoord. Ik kruip achteruit naar het deurtje in het knieschot en roep nogmaals: “Wat zeg je?” “Roodkeelstrandloper op Texel!” klinkt het van onderaan de trap. “Hoe weet je dat?” “Zag een mailtje langskomen.” “Van het opruimen van de zolder zal nu wel niet veel meer terechtkomen, hè?” klinkt het lachend vanuit de gang. “Nee!” antwoord ik, “dat maak ik morgen wel af!”

Op dat moment gaat de telefoon ook al. “Heb je het al gezien? Arend Wassink heeft een adulte zomerkleed roodkeelstrandloper ontdekt! Dus met de determinatie zit het wel goed!” zegt Frank van Duivenvoorde aan de andere kant van de lijn, “Ik ben over een minuut of twintig bij je.” Wouter Teunissen en Rein Genuït zijn aan het werk; Kasper Hendriks zit in Zuid-Afrika, dus eventuele meerijders zijn er niet. Een klein half uur later zijn we onderweg.

Tegen twaalf uur staan we in Den Helder in de rij voor de veerpont naar ’t Horntje. Op verschillende plekken staan vogelaars ietwat nerveus met elkaar te praten en te lachen. De roodkeelstrandloper is namelijk een soort die bij een groot aantal vogelaars hoog op het verlanglijstje staat. Deze dwaalgast uit Noordoost-Siberië (vijf gevallen t/m 2008) heeft namelijk de neiging om vaak maar één dag of zelfs maar enkele uren aanwezig te zijn en dat ook nog eens te doen op de meest ongelegen momenten. Zo dipten vele twitchers de vogel die op 4 juli 1998 bij Oud-Beijerland zat, doordat ze eerst de kwartfinale van het WK’98 Nederland-Argentinië af wilden kijken. De euforie over het feit dat Dennis Bergkamp in 89e minuut op fabuleuze wijze het winnende doelpunt scoorde, verdween op deze snikhete dag als sneeuw voor de zon, toen ze net te laat ter plaatse waren.

Samen met onder meer Jaap Denee, Rob Halff, Vincent Hart, Toy Janssen, Ruud van Beusekom, Steven Wytema, Roy Slaterus en Ton Lakeman worden de kansen besproken. De conclusie is dat het er toch wel heel goed uitziet:  de vogel wordt nog steeds gezien en het duurt nog een uur, voordat het hoogwater wordt. Tegen half één gaan de slagbomen open en vol goede moed rijden we de veerpont op.

In de boot ontmoeten we nog meer bekenden: Tinus en Rick Schonewille, Ruud Brouwer, vader en zoon Martens, Fred Visscher en toch ook Rein Genuït, die vandaag een dagje op het Fochteloërveen zat, maar bij de eerste “piep” in de auto is gesprongen.

Twintig minuten later rijden we de pont af en vervolgens in file over de Pontweg richting De Cocksdorp. Gelukkig kunnen we al snel rechts afslaan en rijden we vlot via Redoute, Bolwerk, IJsdijk en Lancasterdijk naar het natuurontwikkelingsgebied “Utopia”. Vlak voordat we hier aankomen, ontvangen we echter een alert: Jos van den Berg meldt dat de vogel al een half uur niet meer is gezien. Niet bepaald “het-piepje-in-de-rug” waar we op hoopten! Het zal toch niet zo zijn dat deze zeldzame soort zijn naam waarmaakt en er nu al weer vandoor is.

Roodkeelstrandloper publiek 110719 2

“Hij zit er vast nog wel,” klinkt het bemoedigend als we ons aansluiten bij Jos van den Berg, Hans Brinks, Arend Wassink , Marc Plomp en anderen. Dus beginnen we ingespannen de slikrandjes af te speuren. Ik hou mijn hart vast als er om tien voor half twee een grote groep bontjes het luchtruim kiest en over de dijk verdwijnt. Als de roodkeelstrandloper daar tussen zit, kunnen we het wel vergeten, hoor ik de mensen om me heen denken. Uiteraard geven we het niet op en scannen we direct weer de slikrandjes waar de vogel voor het laatst is waargenomen.

Steltllopers 1107191 1

Vijf minuten later geeft Steven Wytema een kreet: “Hij loopt hier gewoon op het eilandje! Rechts van het linker plasje. Tussen die twee sterns!” Enkele tellen heb ik de roodkeelstrandloper in beeld!  Wat een ongelooflijk mooi getekend steltlopertje!

Roodkeelstrandloper 110719 1Roodkeelstrandloper – Red-necked Stint, Calidris ruficollis

De zeer zeldzame dwaalgast laat zich echt fantastisch bekijken! Er wordt ijverig gefoerageerd, soms even gerust en twee keer een kort stukje gevlogen. We nemen de tijd om de vogel goed te bestuderen. Leerzaam is dat er ter vergelijk ook een “temminckje” en een aantal kleine strandlopers rondlopen.

Roodkeelstrandloper 110719 4
Roodkeelstrandloper 110719 5Roodkeelstrandloper – Red-necked Stint, Calidris ruficollis

Naast dat we enorm genieten van deze fraaie soort is het natuurlijk ook bargezellig, want even wat kletsen en met elkaar “geiten” is ook een wezenlijk onderdeel van het twitchen.

Roodkeelstrandloper 110719 2Roodkeelstrandloper – Red-necked Stint, Calidris ruficollis

Met de boot van twee uur arriveren opnieuw vogelaars, die zich nadat ze zich hebben vergaapt aan de prachtige vogel ook in het sociale gebeuren mengen. Leuk!

Roodkeelstrandloper publiek 110719 1a

Frank en ik besluiten met de boot van drie uur weer van het eiland af te gaan.

We bedanken Arend Wassink, die vandaag voor de derde keer een roodkeelstrandloper heeft ontdekt!

Filmpje met een interview met Arend Wassink via deze link.

Met Rein, Hans en Ton drinken we, terwijl in de rij staan voor de pont, nog even een bak straffekoffie. Aan boord nemen we deze spannende twitch nog een paar keer door en worden de verwachtingen over de rest van het seizoen uitgesproken. Wat zal de volgende knaller zijn?

Kleine mantelmeeuw 110719 1

Provisorische filmpjes via deze links: link 1 en link 2.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Roodkeelstrandloper!

 1. je hebt een bijzondere lange dag gehad. Een een mooi lijstje aan vogels afgewerkt. Waar je mee begonnen bent en ook als laatste gezien hebt was ook mijn bedoeling vandaag, ben naar de Soesterduinen geweest, maar helaas niets gezien. Nu ben ik daar ook nog niet zo goed in om te weten waar ze allemaal zitten maar een lekker gekleurd koppie van het buiten zijn is ook heerlijk. Heb genoten van je blogje, altijd leuk om te lezen.

  Groetjes Von

 2. Bas vd Burg zegt:

  Hey Luuk, wat een vreselijke filmpje (link 1) hahaha Echt “LP-kwaliteit” zeg maar.

  Gelukkig zat de vogel er nog toen wij aankwamen. Mooi beessie hoor, maar vond het toch wel een lastige zeker met dat halve tegenlicht. Het contrast tussen schouder- en vleugeldekveren was opvallender dan de kleur van de keel al zeg ik het zelf.

  Volgende keer mag je me gewoon bellen hoor!!! In dit geval had ik de telefoon niet gehoord vermoed ik maar toch……….

  Groetjes

  Bas

 3. Luuk Punt zegt:

  Hahahaha, idd een beroerd filmpje, maar dat komt, doordat ik met een oud cameraatje heb gedigiscoopt.

  Gefeliciteerd met je nieuwe soort!

  In Shorebirds of the Northern Hemisphere staat een foto van een adult zomerkleed roodkeelstrandloper, die wat mij betreft veel weg heeft van de vogel van Texel. In het boek staat overigens ook een foto van een vogel met een veel rodere keel. Wellicht is er wat variatie in zomerkleden.

  Hartelijke groet,

  Luuk

 4. Hoi Luuk,

  Wat een geweldig leuk verslag. En wat een opwinding. Als niet-twitcher moet ik er toch telkens weer een beetje om lachen (toelachen, niet uitlachen!).

  In ieder geval wel goed voor de economie zo’n dwaalgast.

  Gefeliciteerd.

  Groeten,
  Robert

 5. Jos zegt:

  Altijd weer leuk om je verslagen te lezen, Lucas. Je weet er telkenmale weer een leuk stukkie van te maken. Vwb het kleed van deze vogel. Een zomerkleedbeest in overgangskleed van broedend naar niet-broedend. Mooi te zien in ‘Waders of Europe, Asia and North America’ van Stephen Message en Don Taylor. Handige gids.
  Groet Jos.

 6. Luuk Punt zegt:

  Bedankt Robert,

  Twitchen is inderdaad goed voor de economie, maar vooral ook voor degenen die het doen. De spanning vooraf, het moment van zien, het determineren, bijpraten met je mede-twitchers en uiteindelijk thuis met de literatuur op schoot nog eens nagenieten. Heerlijk!

  Hartelijke groet,

  Luuk

 7. Luuk Punt zegt:

  Ha Jos!

  Bedankt voor je compliment en voor je aanvulling wat betreft het kleed. Bas van der Burg had me hierover ook al over gemaild en verwees me ook naar het door jou genoemde boek. Zelf heb ik “Shorebirds of the Northern Hemisphere”, maar ik zal “Waders of Europe, Asia and North America” direct op mijn verlanglijstje zetten.

  Hartelijke groet,

  Luuk

 8. de spanning is wel hoog in de auto op de heen reis denk ik, en dan moet je nog wachten voordat je aan de overkant bent, vliegt er een groep de lucht in, denk je dit was het en dan toch nog vinden. Een mooi verslag met een hele mooie afloop, het is genieten van je verhalen.

  Groetjes Von

 9. Pingback: Heerlijk dagje Texel en een spannende snip bij Twisk | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s