Gladde slangen en een Amerikaanse oeverloper!

Zaterdag 30 juli 2011

’t Wordt een bewolkte dag met maximaal een graadje of twintig, een geschikte dag om op de Veluwe naar gladde slangen te gaan zoeken. Als ik samen met Frank van Duivenvoorde en Wouter Teunissen vertrek, is het echter maar een graad of veertien en dat is voor reptielen eigenlijk te koud. Daarom besluiten we eerst naar het weidevogelreservaat in de Eempolders te rijden. Op deze plek en het aangrenzende Eemmeer ruien ieder jaar grote groepen casarca’s. 

Casarca 110730 1Casarca – Ruddy Shelduck, Tadorna ferruginea

In de weilanden tellen we negenennegentig exemplaren. Op het Eemmeer zullen ongetwijfeld nog een paar honderd exemplaren ronddobberen, maar wij vinden negenennegentig wel genoeg. 

Casarca 110730 2Casarca – Ruddy Shelduck, Tadorna ferruginea

We rijden door naar de Veluwe om naar reptielen te gaan zoeken. De temperatuur stijgt vanmorgen echter maar langzaam en de eerste uren vinden we ondanks intensief speurwerk geen gladde slangen. Pas om kwart voor elf zien we twee eerste twee reptielen: twee vrouwtjes zandhagedis liggen wat op te warmen.

Zandhagedis vrouw 110730 1Zandhagedis – Sand Lizard, Lacerta agilis

Om half twaalf is het raak! Ik zie hoe een gladde slang uit een holletje te voorschijn glijdt. Yes! Snel roep ik Wouter en Frank. 

Gladde slang 110730 1
Gladde slang 110730 2
Gladde slang 110730 3
Gladde slang 110730 4Gladde slang – Smooth Snake, Coronella austriaca

Wouter ziet dat het niet om één, maar zelfs om twee exemplaren gaat. De slangen glijden rustig door het gras weg. Ontzettend gaaf! Tien minuten later vindt Frank een derde exemplaar. Deze laat zich fantastisch bekijken!

Gladde slang 110730 5
Gladde slang 110730 6Gladde slang – Smooth Snake, Coronella austriaca

Ik zie zelfs kans op een kort filmpje te maken. Zie deze link

Helemaal opgetogen zoeken we, terwijl er een roepende wespendief boven onze hoofden vliegt, nog een tijdje door. Totdat onze euforie wordt door een Dutch Bird Alert: Max Berlijn laat ons vanaf Madeira weten dat er mogelijk een Amerikaanse oeverloper in de Hogerwaardpolder ten noordoosten van Rilland is gezien. Het is een onbevestigde waarneming van Joost Simons, maar de korte beschrijving “foto's volgen, oeverloper met duidelijke vlekken op borst en flank ook korte strepen op vleugels, lichte snavel” is genoeg om de alarmbellen te laten rinkelen. Met stevige tred lopen we in een kleine twintig minuten terug naar de auto, stellen de coxf6rdinaten in op de TomTom en even later zijn we onderweg. Een vervolg-alert van Rob Sponselee met de mededeling: “de vogel heeft een lange staart en een erg opvallende borstband, heeft wel wat vlekjes, gaat hem niet worden, vrees ik..” voelt als een koude douche. Jammer, jammer, jammer!! Frank laat het gas wat los en met een rustig gangetje rijden we in de rechterbaan richting het westen. Gelukkig krijgen we ruim twintig minuten een tweede bericht van Rob: “Loopt nu vooraan en het is er één, oranje snavelbasis, korte vleugelstreep, en mooie spots, heeft nog wel een opvallende borstband.” Het adrenalinepeil stijgt direct weer naar grote hoogte, Frank trapt het gas van zijn trouwe Daihatsu Cuore flink in, schiet de linkerbaan op en verlaat deze alleen maar meer bij afslagen en als er een snellere twitcher (we noemen geen namen, Toy 😉 ) met seinende lichten wil passeren. Om kwart voor drie lopen we in gestrekte draf over de slechtverharde 2e Hogewaarddwarsweg het natuurontwikkelingsgebied gebied. Je hoeft je niet af te vragen waar je moet zijn, want er staan vele tientallen vogelaars vanaf een uitkijkpunt over het gebied te kijken.

Amerikaanse oeverloper publiek 110730 2

Ik vind een plekje naast Jeroen de Bruijn en Nils van Duivendijk, die me al snel naar de juiste vogel gidsen en ja, nu heb ik een heuse Amerikaanse oeverloper in beeld! Helaas zit het beestje erg ver weg, maar de jizz is toch anders dan de hem vergezellende oeverlopers: hij oogt wat compacter, driehoekiger, bijna wat strandloper-achtig en heeft niet zo’n sigaarvormig lijf als de gewone oeverloper, die hem vergezellen.

Amerikaanse oeverloper 110730 1Amerikaanse oeverloper – Spotted Sandpiper, Actitis macularius

Gelukkig komt de vogel langzamerhand wat dichterbij en met 40x tot 50x zoom zijn dan ook de zwarte vlekjes op de witte onderdelen, die hem de toepasselijke naam “Spotted Sandpiper” hebben opgeleverd, de oranje/roze snavelbasis en de gelige poten te onderscheiden. Als de vogel opvliegt, is ook de korte vleugelstreep te zien. 

Amerikaanse oeverloper 110730 3Amerikaanse oeverloper – Spotted Sandpiper, Actitis macularius

Nu de vogel dichterbij is gevlogen laat hij zich ook beter bekijken. Heerlijk
om zo’n knaller van een soort te kunnen bestuderen!

Amerikaanse oeverloper publiek 110730 1

Terwijl de eersten al weer huiswaarts keren, stromen er ook nog steeds zenuwachtige vogelaars toe. Het gaat tenslotte pas om het derde geval voor Nederland (18 juli 1975, Eerste Kroonspolder, Vlieland en 23 t/m 28 augustus 1980 Diemerpolder, Diemen).  Gelukkig blijft de vogel de hele middag en avond aanwezig en kan hij nog door velen worden getwitcht.

Amerikaanse oeverloper publiek 110730 4b
Amerikaanse oeverloper publiek 110730 5

Tijdens de terugreis wordt er natuurlijk flink nagepraat over de avonturen van vandaag. Wat was nou het leukste: het zelf ontdekken van de gladde slangen of de twitch naar de Amerikaanse oeverloper? We komen er niet uit, maar dat hoeft natuurlijk ook niet!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Gladde slangen en een Amerikaanse oeverloper!

 1. wat een mist had je om je heen, nu kon je alleen op de vogel geluiden af gaan wat er voor soort er zat. Wel heel apart deze mist om de vogels heen ,geeft wel een aparte foto.
  Wat leuk dat jullie elkaar helpen om te zoeken naar een soort, gezellig zo.

  Groetjes Von

 2. Sandra van Loon zegt:

  Spoed!
  Beste Luuk,

  Ik zou graag een foto van je willen gebruiken in het mededelingenblad voor de leden van Brabants Landschap.
  Ik ben op zoek naar een foto waarop de vogelspotters te zien zijn in de hogerwaardpolder juli 2011 toen de amerikaanse oeverloper daar te zien was.
  Ik ben te bereiken via mail en 0411 622 775

 3. Pingback: Internetvogelen: Amerikaanse oeverloper en kleine trap – slechte combi met sneeuw en ijzel | VogelPunt

 4. Pingback: “Nieuwjaarsreceptie in de Delta” | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s