Amerikaanse zilvermeeuw?

Zaterdag 28 januari 2012

Op weg naar Noord-Holland besluiten Frank van Duivenvoorde, Henk van der Lubbe, Kasper Hendriks en ik om eerst naar Urk te gaan om de gisteren door Sietse Bernardus ontdekte adulte grote burgemeester te twitchen. De vogel werd aanvankelijk als adult kleine burrie gedetermineerd.

Het gisteren bij AH gekochte goedkope brood doet zijn werk, want het gekrijs van de massaal aanwezige kokmeeuwen trekt ook de grote burgemeester aan.

Grote burgemeester - Glaucous Gull

Grote burgemeester - Glaucous Gull

Langs de dijk vinden we een half uurtje later ook een kleine bur (2e wk).

Kleine burgemeester - Iceland Gull

 

Kleine burgemeester - Iceland Gull

Filmpjes van de grote burgemeester: link 1 en link 2.

Filmpjes van de kleine burgemeester: link 1.

Al snel ontvangen we bericht over de afgelopen maandag bij Den Oever ontdekte Amerikaanse zilvermeeuw. Of het er echt één is, is nog niet zeker. We maken geen haast en vogelen lekker door Friesland richting de Afsluitdijk. Onderweg zien we mooie groepen brand- en kolganzen.

Brand- en kolganzen – Barnacle geese and Greater White-fronted geese

In de haven van Makkum zwemt een prachtige groep grote zaagbekken.

Grote zaagbek - Goosander

Filmpje via deze link.

Bij Cornwerd vinden we in een groep van zo’n tweehonderd vijftig rotganzen, maar liefst vier adulte zwarte rotganzen! Het hoogste aantal ooit in één groep!

Zwarte rotgans - Black Brant

Op de Afsluitdijk zien we een ruigpootbuizerd op de dijk zitten. In Den Oever kunnen we aanschuiven bij tientallen vogelaars en blijkt het zien van de (mogelijk) Amerikaanse zilvermeeuw een makkie. Het determineren van deze mogelijk nieuwe soort voor Nederland daarentegen blijkt een stuk ingewikkelder en zal de gemoederen in vogelend Nederland nog wel even bezighouden.

Vogelaars bij de vermeende Amerikaanse zilvermeeuw

Amerikaanse zilvermeeuw? - American Herring Gull?

Amerikaanse zilvermeeuw? - American Herring Gull?

Over de determinatie van de 2e winter grote burgemeester bestaan natuurlijk geen twijfels. Wat een knoeperd van een vogel! Als hij vliegt, is het net een gans!

Grote burgemeester 3e kj - Glaucous Gull 3th cy

Grote burgemeester 3e kj - Glaucous Gull 3 cy

Helaas sneuvelt mijn cameraatje, doordat Harm Niesen achteruitloopt en daarbij mijn telescoop ondersteboven looptx85x85. De camera heeft gelukkig als schokdemper gefungeerd, waardoor de telescoop niet is gesneuveld. Uiteraard reken ik Harm niets aan: dit kan iedereen gebeuren en bovendien is het mijn eigen schuld dat ik mijn telescoop onbeheerd heb laten staan.

Filmpje van deze grote burgemeester via deze link.

Op Wieringen treffen we in de Broekpolder een mooie groep rotganzen aan. Al snel pikken we hier vier witbuikrotganzen en een adulte zwarte rotgans uit.

Zwarte rotgans - Black Brant

Bij Hondsbossche Zeewering zoeken we de strekdammen af naar burgemeesters. Van de gemelde kleine geen spoor en de grote (1e wk) blijkt na een telefoontje van Bertus de Lange op een dak in het dorp te zitten.

Grote burgemeester 1e wk - Glaucous Gull 1st winter

We praten even bij met Wietze Janse, Bertus de Lange en Kees de Vries en rijden vervolgens naar De Petten waar we minstens 76 dwergganzen te zien krijgen.

Dwergganzen - Lesser White-fronte Geese

 

Dwerggans - Lesser White-fronte Goose

In dezelfde polder vijf witbuikrotganzen en een fraaie slechtvalk.

We besluiten onze vogeldag in Krommenie. Hier roesten drie ransuilen in een boom. De “witte” ransuil die hier ook al een paar keer is gezien, geeft helaas niet thuis.

Vlak voor Leiderdorp noteren we de laatste soort voor de daglijst: kleine zwaan. Vandaag 68 soorten gezien. Niet slecht voor een winterdag!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Amerikaanse zilvermeeuw?

 1. vogelverslagen zegt:

  Helaas geen Amerikaanse zilvermeeuw:

  Resultaten DNA onderzoek in een vers faeces monster van de vermeende Larus smithsonianus te Den Oever.

  Door Kasper Hendriks en Peter de Knijff

  Op donderdag 16 februari 2012, om 15:05 uur, werd door Charles en Maurits Martens een vers faeces monster veiliggesteld van de vermeende Amerikaanse zilvermeeuw Larus smithsonianus te Den Oever. Over de wijze van verzamelen en bewaren van een faeces monster was eerder overleg gepleegd tussen Herman Bouman, C&M Martens en ons.
  Na indrogen ontvingen wij dit monster een paar dagen later. Hieruit werd DNA gexefsoleerd en getracht een DNA sequentie analyse te verrichten.
  Dit bleek succesvol te zijn. Een fragment van ruim 300 posities van het mtDNA cytochrome B gen kon worden vergeleken met > 1000 soortgelijke DNA sequenties van vrijwel alle grote meeuwen. De resultaten van deze vergelijking was duidelijk en resulteerde in twee conclusies.
  1. De sequentie is duidelijk verschillend van die van alle taxa uit de zgn. Beringian groep, waarvan smithsonianus deel uit maakt.
  2. De sequentie komt volledig overeen met die van een groot aantal argenteus / argentatus sequenties in ons archief.
  Deze conclusies ondersteunen de visie (gebaseerd op verenkleed details) dat de vogel een “gewone” Zilvermeeuw Larus argentatus is en geen smithsonianus. Over de ondersoort (argenteus of argentatus) of geografische herkomst (b.v. hoog noordelijk, IJsland of elders vandaan) kan (nog) geen uitspraak worden gedaan. Daarvoor is een meer gedetailleerde sequentie analyse nodig. Dit wordt later dit jaar gedaan.

 2. Pingback: Amerikaanse zilvermeeuw nieuw voor Nederland – met als bijvangst een bruine klauwier! | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s