Korhoen zo goed als verdwenen

Zaterdag 3 maart 2012

Het is nog donker als Frank van Duivenvoorde en ik uitstappen op de parkeerplaats langs de Schouwenburgweg in Haarle. In de verte klinkt de klaaglijke roep van een mannetje bosuil. De eerste merels en roodborsten zingen. Verder is het stil. We slurpen van onze hete koffie, eten de eerste meegebrachte boterhammen en genieten ondanks de lichte miezer van de rust. Een kwartiertje later begint het te schemeren en lopen we rustig Bergweg Haarle op. Ons doel is het korhoen. Het zal geen gemakkelijke opgave worden om deze in Nederland op uitsterven staande vogel in de kijker te krijgen, maar we willen toch een poging wagen. Hieronder een foto van een korhaan in beter tijden.

Korhoen – Black Grouse (Foto 2009)

Op het Noetselerveld ontmoeten we een paar lokale vogelaars die ons melden dat er hoogstwaarschijnlijk nog maar één haan en drie hennen over zijn. De kans dat we die in beeld krijgen is weliswaar klein, maar onder het motto “niet geschoten is altijd mis” struinen we tot een uur of tien door het gebied. Zwarte spechten, jubelende veld- en boomleeuweriken, zingende grote lijsters, verschillende soorten mezen, een roodborsttapuit, rietgorzen, een wulp enz. zorgen ondanks de mist en de motregen voor een plezierig verblijf op wat, totdat de soort begin van de jaren tachtig uit de Brabantse Peel verdween, bekend staat als “het laatste bolwerk van de korhoenders“.

Korhoen – Black Grouse (Foto van vorig jaar)

Link naar verslag van vorige jaar.

We ontmoeten Herman van de Brand, een fanatieke jaarlijster. Ook hij is op zoek naar de korhoenders …….. Na een gezellig praatje nemen we afscheid en lopen we terug richting Haarle. Onderweg hoor ik opeens twee raven roepen! De vogels baltsen. Leuk! Ik maak ondanks het slechte licht en de grote afstand een paar bewijsplaatjes van de grootste zangvogel die we kennen.

Raaf – Raven

Terug bij de parkeerplaats laten we ons de tweede kop koffie goed smaken en bespreken we, terwijl een zwarte specht ons toeroept, de plannen voor de rest van de dag. We besluiten eerst naar de waterspreeuw bij Hengelo te gaan kijken en vervolgens op zoek te gaan naar kraanvogels. De laatste dagen trekken deze in groten getale naar het noorden, waarbij er ook groepen over (met name) het oosten van Nederland vliegen.

Met de routebeschrijving van Timo Roeke rijden we zonder problemen naar de plek waar zich sinds 9 februari een waterspreeuw ophoudt. De vogel foerageert langs een sloot waarin zich een paar stuwtjes bevinden. Deze sloot loopt parallel aan de spoorlijn en de A1, niet bepaald een rustige plek, maar blijkbaar heeft de vogel het er goed naar het zin, want hij zit hier nu al bijna twee maanden.

Bij de eerste twee stuwtjes vangen we bot, maar bij het derde stuwtje is het raak.

Waterspreeuw – Dipper

Waterspreeuw – Dipper

De vogel laat zich prachtig zien en horen! (Voor filmpjes met geluidsopnames zie: link 1 en link 2.) Helaas blijft de vogel telkens op de ijzeren hekken rondom het stuwtje zitten en strijkt hij niet neer op de boomstammen die een aantal “birdpixers” in het water hebben gegooid ……..Maar goed, dat kan voor ons de pret niet drukken: een waterspreeuw zien en horen, is namelijk altijd een fantastische beleving!

Waterspreeuw – Dipper

Waterspreeuw – Dipper

Waterspreeuw – Dipper

Na deze fantastische waarneming willen we onze pijlen richten op het zien van kraansvogels. We besluiten tijdens onze tocht naar “Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden” onze ogen en oren goed de kost te geven. Het moet toch lukken om, nu ze zo massaal op trek zijn, een groep “kroan’n” in de kijker te krijgen! Het liefst geen overtrekkende exemplaren, maar een mooie groep vogels aan de grond!

Een groep aan de grond wordt het niet, maar we zien wel een exemplaar foerageren op een akker een paar kilometer ten noorden het plaatsje Ruurlo. Toch gaaf!

Kraanvogel – Crane

Kraanvogel – Crane

De schitterende, adulte vogel loopt, zij het op betrekkelijk grote afstand, rustig te foerageren. Nou ja, rustig? De vogel is ook erg alert en kijkt zeer regelmatig oplettend om zich heen.

Kraanvogel – Crane

Vervolgens zetten we koers naar “Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden“: de oehoe, die ergens in de Achterhoek broedt en waarvan de locatie weliswaar onder zo goed als heel vogelend Nederland bekend is, maar waar nog steeds erg geheimzinnig over wordt gedaan.

Bij de plek ontmoeten we fotograaf en vogelaar Martin van der Schalk en een medewerker van Natuurmonumenten. Samen met hen kijken we naar het vrouwtje dat aan het broeden is en het mannetje dat op een afstandje vanuit een boom een oogje in het zeil houdt. Nou ja, “oogje in het zeil”, de vogel slaapt de hele tijd.

Oehoe (vrouw broedend) – Eagle Owl (female breeding)

Oehoe (man) – Eagle Owl (male)

Filmpjes gemaakt met een webcam zijn te zien via deze link. Erg leuk om hier regelmatig op te kijken!

Het vrouwtje dut ook af en toe in en dat is jammer, want dan kun je de mooie fel oranjerode ogen niet zien. Daarom hier ook een foto’s van enkele jaren geleden.

Oehoe (vrouw broedend) – Eagle Owl (female breeding)

Oehoe (vrouw met twee jongen) – Eagle Owl (female with two young)

We besluiten onze vogeldag in het door de Boven-Slinge doorsneden moerasbos Bekendelle ten zuiden van Winterswijk.

Een prachtig stukje natuur waar je maar liefst vijf verschillende soorten spechten kunt tegenkomen, waaronder de meeste zeldzame in Nederland: de middelste bonte specht. Rond dit uur van de dag is het wel wat rustiger in het gebied, maar we kunnen toch twee “mibo’s” noteren. Ook zien en horen we kleine en grote bonte spechten en klinkt vanuit de verte de harde roffel en de roep van een zwarte specht. Alleen de groene specht geeft vandaag niet thuis. Verder genieten we naast van magnifieke landschap van mooie aantallen aanwezige boomklevers en appelvinken.

Op weg naar huis komt het gesprek ondanks het feit dat we een prachtige vogeldag hebben beleefd, telkens terug op het korhoen: hebben we die vorig jaar voor het laatst gezien? Helaas moet antwoord op die vraag waarschijnlijk bevestigend worden beantwoord: het korhoen lijkt zo goed als verdwenen …….

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Korhoen zo goed als verdwenen

 1. Hallo Luuk ik heb vandaag ongeveer hetzelfde rondje gedaan als jullie destijds. De Korhoen niet kunnen ontdekken helaas. Op het Noetselerveld was wel een Korhen aanwezig. Helaas niet gezien, maar deze werd gepeild door medewerker van de werkgroep. De Oehoe was nog steeds ter plekke en in Bekendelle waren alle spechtensoorten aanwezig.

  Berend

 2. vogelverslagen zegt:

  Hoi Berend,

  Dank voor je reactie. Een mooi rondje zo door Overijssel en Gelderland!

  Hartelijke groet,

  Luuk

 3. Pingback: Over mibo’s, kortsnavels, oehoes en waterspreeuwen | VogelPunt

 4. Pingback: Het laatste Nederlandse korhoen? | VogelPunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s