Kranen op Lentevreugd!

Dinsdag 6 maart 2012

Deze waarneming en een aantal telefoongesprekken, whatsapp’jes, sms’jes en mailtjes met vogelvrienden zorgen ervoor dat ik vanmorgen al om zes uur de parkeerplaats van Lentevreugd op rij. De hoop dat de vijfendertig kraanvogels, die hier gisteren tegen de avond neerstreken, nog aanwezig kunnen zijn, heeft me heel vroeg mijn bed uitgedreven. “Kraanvogels aan de grond” is zeker in het westen van het land niet alledaags te noemen.

Gespannen houd ik mijn handen achter mijn oren in de hoop het “koninklijke getrompetter” van deze prachtige vogels op te vangen, maar het blijft stil.

Al snel krijg ik gezelschap van Rein Genuxeft, René van Rossum en Jaap Engberts. Samen staan we met gespitste oren te luisteren, maar nog steeds tevergeefs. De vogels zouden toch niet vannacht al zijn doorgetrokken? Rein vertelt dat er gisteravond nog een groep van zo’n veertig vogels over Noordwijk is getrokkenx85x85

We willen wachten totdat licht wordt, voordat we het gebied ingaan. Je wilt de kraanvogels, mochten ze nog aanwezig zijn, tenslotte niet verontrusten. Ondertussen arriveren Sjaak Schilperoort, Tineke Hooijmans, Frank van Duivenvoorde en Joost van der Sluijs. Om kwart voor zeven wordt het tijd om rustig het gebied in te lopen. De Schotse Hooglanders en Konikspaarden kijken ons verbaasd aan als wij in dit vroege uur tussen hen door wandelen. De volwassen dieren liggen rustig te herkauwen; een paar kalfjes huppelen speels weg. Een vos rent over dijkje naar rustiger oorden.

Af en toe staan we even stil en “scannen” we het gebied.

“Daar, daar staan ze!” klinkt het opeens opgewonden uit de mond van René van Rossum. En inderdaad daar staan ze: zeven stuks! Zes adulte vogels en een 2e kalenderjaar! Supergaaf!

Door de verrekijker en de telescoop zijn de “kranen” prachtig te zien, maar de camera’s hebben er door gebrek aan licht nog erg veel moeite mee om deze fraaie waarneming fotografisch vast te leggen.

Kraanvogels - Crane

Qua fotografie heb je natuurlijk altijd baas-boven-baas: zo weet René met zijn super-camera (en natuurlijk zijn eigen kwaliteiten) wél een goede foto te maken!

Kraanvogels – Crane xa9 René van Rossum

Na een minuut of tien vliegen de kraanvogels plotseling op. Gijsbert van der Bent, Ed Schouten en Noël Aarts zijn nog net op tijd en zien de vogels in zuidelijke richting over de duinen verdwijnen.

Kraanvogels – Crane

Enkele minuten komen de vogels echter weer te voorschijn en kunnen we ze enige tijd volgen alvorens ze boven vliegveld Valkenburg in noordoostelijke richting aan de einder verdwijnen. Opvallend vind ik het, dat de vogels zich niet één keer laten horen.

Kraanvogels – Crane

Na dit fantastische begin van deze dinsdag gaat ieder zijnsweegs, maar omdat ik de eerste twee uur geen les hoef te geven, ga ik nog even met René en Frank naar Telpost Berkheide, waar we tot kwart over negen af en toe wat vogels zien overtrekken en genieten van zingende een zingende grote lijster, een boomleeuwerik en van de prachtige ochtend! Voor de telling zie deze link.

’s Middags nog even de Humes bladkoning op de eeuwige maandlijst gezet. Leuk!

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kranen op Lentevreugd!

 1. Ha Luuk, wat krijgen we nu? Ik heb vanwege langdurige inactiviteit en je daarop volgende (uiteindelijke) enthousiaste reactie (“lekker geen stukjes meer tikken ’s avonds”) je linkje verwijderd en ik kijk hier dus ook nooit meer – en dan ben je stiekem gewoon weer begonnen!

  Leuk Luuk!

  Groet, Vincent

 2. vogelverslagen zegt:

  Ha die Vincent!

  Leuk dat je reageert en de weg naar mijn blog weer hebt gevonden!

  Toen weblog.nl eind augustus 2011 uit de lucht ging, ervoer ik dat eerst als een frustratie, maar al gauw ook als een opluchting. Ik voelde me niet langer verplicht om na afloop van een leuke vogeldag of twitch in de pen te klimmen. Heerlijk die rust!

  Weblog.nl lag door een migratie maanden plat. Uiteraard hield ik wel mijn persoonlijk vogeldagboek wel bij, maar wat ik daarin schrijf, is ongeschikt voor publicatie: het zijn alleen maar wat aantekeningen van soorten, vogeldagen en twitches.
  Toen weblog de zaken weer wat op rails had, zag ik dat er van alles mankeerde aan de oude berichten (missende foto’s, rare tekens in de tekst, e.d.) Dat wilde ik niet, dus ben ik wat zaken gaan “repareren”. Daaruit ontstond langzamerhand ook de behoefte om af en toe weer iets actueels te plaatsen.

  Medio februari ben ik met terugwerkende kracht tot 1 januari 2012 weer wat berichten gaan plaatsen. Tsja, en toen was ik dus weer gewoon bezig………! 😉

  Ik moet nog wel enorm veel repareren aan de berichten van voor augustus 2011, maar daar neem ik rustig te tijd voor.

  De nieuwe opzet van weblog.nl geeft helaas geen mogelijkheden om links naar andere sites in de zijkolommen te plaatsen. Ik kan dus alleen maar reclame maken voor jouw blog in deze reactie: http://babbler.blog.com/ !!

  Ik hoop je binnenkort weer eens ergens in het veld tegen te komen!

  Hartelijke groet,

  Luuk

 3. Iepe zegt:

  Hoi Luuk,

  fijn dat je weer te volgen bent.
  Kraanvogels ook erg mooi zo dichtbij huis.

  groet Iepe

 4. vogelverslagen zegt:

  Ha Iepe!

  Dank voor je reactie! Vogel je nog regelmatig?

  Hartelijke groet,

  Luuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s