Raaf op de Zuid-Hollandlijst!

Zondag 11 maart 2012

Raaf – Raven (Foto René van Rossum)

Na een heel drukke werkweek ben ik vanmorgen maar eens niet gaan vogelen en ben ik om half negen opgestaan. Uitslapen, noem ik dat. 😉 Om een uur negen belt Bas van der Burg me: “Hey Luuk, sta je op Telpost Berkheide? Ik had net een raaf op Lentevreugd! Hij is nu Berkheide ingevlogen, dus misschien kun je hem vanaf de telpost oppikken.” Helaas, helaas, had ik nu maar niet uitgeslapen!

Sinds eind januari worden er met enige regelmaat één tot twee raven gezien in het duingebied tussen Den Haag en Katwijk. Een echt vaste verblijfplaats schijnen ze nog niet te hebben gevonden, want ze worden op verschillende plekken gemeld. Uiteraard zie ik elk jaar raven, maar in de provincie Zuid-Holland is me dat nog nooit gelukt. Als ik tegen elf uur een berichtje van Frank van Duivenvoorde krijg, dat hij een raaf op Lentevreugd in beeld heeft, twijfel ik dan ook geen moment meer: ik schiet mijn schoenen en mijn jas aan, grijp mijn verrekijker, telescoop en camera en spoed me naar Katwijk.

Bas van der Burg, René van Rossum en Ed Schouten lopen me tegemoet en vertellen me dat ze de raaf mooi hebben gezien, maar dat deze net weer het duingebied is ingevlogen. “Frank staat nog op je te wachten,” roepen ze me na als ik langs hen snel.

In het noordwestelijke deel van het gebied tref ik Frank. Even later sluit ook Peter Spierenburg zich bij ons aan. Elke kraaiachtige wordt door ons gecheckt, maar vooralsnog zien we geen raaf. Een, waarschijnlijk door de wandelaars in Panbos opgeschrikte, houtsnip vliegt prachtig afstekend tegen helblauwe lucht over ons heen. Om ons heen klinkt de zang van baltsende graspiepers, veld- en boomleeuweriken. Een groene specht vliegt over het veld naar een roepende soortgenoot in Panbos. Kortom: het is goed toeven op Lentevreugd!

Tegen twaalven horen we opeens de krachtige, galmende roep van een raaf. Enkele tellen later zien we hem vliegen en vervolgens neerstrijken in een boom. Gaaf! Helaas verdwijnt de vogel al snel uitzicht.

Raaf – Raven (Foto René van Rossum)

Tot half één laat ’s werelds grootste zangvogel zich regelmatig horen en heel af en toe halfverscholen achter de takken zien. Als Jaap Engberts, Peter Lindenburg en Maartje van Kregten zich bij ons hebben aangesloten roept de raaf nog een paar keer en vliegt vervolgens in noordelijke richting over het Panbos weg.

Met deze fraaie aanwinst op de Zuid-Holland-lijst (329) en daarmee natuurlijk ook op de Katwijk-lijst (274) rijd ik opgewekt weer naar huis.

Hieronder nog een “bewijsplaatje” van eigen hand.

Raaf – Raven

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Raaf op de Zuid-Hollandlijst!

 1. Kees zegt:

  Een jaar of 12 geleden heb ik samen met een vriend een raaf gezien vlak bij de Wennetjessloot bij de Uithof.
  Dat gebied ligt tussen Den Haag en Poeldijk.
  De grootte en de aparte staart vielen ons op en zijn daarna gechecked in een vogelboek dat ik heb.

  Wij zijn geen echte vogelaars en gingen in die tijd veel vissen in die omgeving.
  Daarna nooit meer gezien.
  Wel 2 roerdompen zien lopen en ook zien vliegen.

  Leuk dat je er een raaf gezien hebt.
  Ik kijk er altijd naar uit om er nog eens een te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s